Női műsorvezetőnek nyilatkozott a tálibok szóvivője

2021.08.17. 20:08

Az új tálibok már nem olyan nyíltan kegyetlenek, mint a régiek, a nemzetközi PR-ra is adnak.

Női műsorvezetőnek nyilatkozott a tálibok szóvivője

Csupán kevesebb mint egy nappal azután, hogy végleg a birtokukba vették Afganisztánt, a szunni, fundamentalista tálib rezsim egyik szóvivője, Mavlavi Abulhak Hemad ugyanúgy kezdte a kedd reggelt, mint bármelyik nyugat-európai politikus. Elment az ország liberális, magán hírcsatornája, a TOLO News reggeli hírháttér műsorába, és ott inerjút adott az ország egyik legismertebb női műsorvezetőjének, Behesta Arkhannak a szervezet jövőbeni terveiről az országgal, és arról, mi várható a tálib kormányzás elős heteiben.

A fordulat elsőre meglepőnek tűnhet, főleg, ha a nyugati média eddigi híradásait követtük a nőket kegyetlenül elnyomó rezsim megérkezéséről.

Úgy tűnik azonban, hogy a tálibok most sok mindent képesek elkövetni azért, hogy ne nézzék őket azoknak a kegyetlen tömeggyilkosoknak, akikre az 1990-es évekből, és a 2001-es New York-i merénylet környékéről nyugaton mindenki emlékszik, azaz egy modernebb szóval megpróbálják megmenteni a brandet.

Ugyanis hiába tartották meg sértetlenül, és bántódás nélkül a TOLO News teljes személyzetét, akik továbbra is, szabadon sugároznak, az országban rajtuk kívül igazából ezt már senki nem teheti. Az afgán állami televízió például magyar idő szerint augusztus 15-e délután pár percre elsötétült, azóta pedig a szigorú iszlám erkölcsök szerint csakis muszlim prédikációkat, hagyományos műsorokat sugározhatnak, miközben az eddig megszokott, indiai szappanoperák végleg lekerültek a műsorról, és a híreket is szigorú ellenőrzés alatt tartják az új megszállók.

Fontos azonban nekik az is, hogy a nyugati médiában ne jelenjenek meg már most a kegyetlenkedés és szigorú elnyomás hírei, tehát, hogy ők is pozíciókat építsenek ki az információs háborúban. Ennek része volt az is, hogy a tálib mozgalmat vezető vallási prédikátorok, a mullahok egy képviselője nemrég egy kórházba is ellátogatott, ahol a kamerák előtt ígérte meg az ott dolgozó női orvosoknak, munkájukat zavartalanul folytathatják, hiszen ők is mind Afganisztánt szolgálják, még hozzá Istennek tetsző módon.

Annyi igazság mindenesetre a helyi tudósítások szerint a propaganda mögött is van, hogy a Kabulban és más, keleti nagyvárosokban (Dzsalalabad, Mazar-i-Sarif) megjelenő tálib fegyveresek eddig valóban sehol sem kezdtek nyílt fegyveres konfliktusba, nha házkutatásokról érkeztek hírek,

és bevonulásuk ezekbe a városokba halálos áldozatot sem követelt. Sőt, az amerikaiaknak és NATO-szövetségeseiknek még azt is hagyják, hogy a továbbra is áltatluk ellenőrzött kabuli repülőtérről folyamatosan szervezzék meg az embereik, és a menekülő afgánok evakuációját, eddig meg sem próbálkoztak ugyanis konfliktus felvállalni, vagy mindezt megakadályozni

Mindezt kedden este a tálibok sajtótájékoztatón is megerősítették, ahol nem győzték hangsúlyozni, hogy nem áll szándékukban a női jogok megsértése, és "csupán" a sária előírásait (test, haj és arc eltakarása, férfiaktól való elkülönülés) követelik meg rajtuk. Próbálkoznak ezentúl a vallási-felekezeti toleranciával, így például a kabuli siíták vasárnapi, ünnepi felvonulását sem zavarták meg, még csak fegyvertelenül sem, holott vallási irányzatuk szigorúan elítéli ezt a muszlim csoportot.

A tálibok fő szóvivője ezenkívül keddi, televízió sajtótájékoztatójában közölte,

  • általános amnesztiát hirdetnek politikai ellenfeleik számára,
  • ugyan a tálib csoport elvei ugyanazok, mint a kilencvenes években, de immár több politikai tapasztalattal rendelkeznek, ezért a békés átmenet hívei
  • többpárti, koalíciós, átmeneti kormányt képzelnek el az országban, tárgyalnak is politikai pártokkal,
  • és szeretnék, ha a média zavartalanul működne
  • de megígérték azt is, Amerikát az ő területükről sohasem fogja támadás érni.

A viszonylag mérsékelt első napokra magyarázatul szolgálhat, hogy a tálib rezsim szeretné, ha minél több ország, és nagyhatalom ismerné el uralmukat Afganisztán fölött, így pedig ők könnyebben tudjanak kereskedni. Kína és Oroszország, amelyek nagykövetsége továbbra is teljes mértékben működik Kabulban, például kilátásba helyezte, amennyiben a tálibok uralma továbbra is nélkülözi a tömeges megtorlásokat és terrort, szó lehet róla, hogy őket ismerik el az új kormánynak. Fő anyagi támogatójuk, a keleti szomszéd Pakisztán már óvatosabb volt az ügyben, azt nyilatkozták ma, meg kell várniuk a nemzetközi közösség reakcióit, és egyeztetniük kell szövetségeseikkel, mielőtt az új afganisztáni rendszer elismerése akár fel is merülne Iszlámábád részéről.

NYITÓKÉP: TOLO News, Twitter

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek