A Mona Lisát még mindig többen néznék meg, mint amennyien a kötelező oltás ellen tüntetnek Franciaországban

2021.08.17. 17:20

A szabadságukat mindennél jobban féltő franciák immár négy hete tüntetnek a kötelező oltás ellen. Az oltási igazolványnál viszont csak egy rosszabb dolog van, aminek hallatán PTSD-t kapnak a franciák, ez pedig nem más mint egy esetleges újabb karantén a delta variáns terjedése miatt. Fotóriportom arról, hogy milyen a közhangulat a demonstrációk és a járványügyi szigorítások időszakában Párizsban és az észak-franciaországi egyetemvárosban, Lille-ben.

A Mona Lisát még mindig többen néznék meg, mint amennyien a kötelező oltás ellen tüntetnek Franciaországban

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Macron július 12-ei beszéde óta a franciák rendszerint utcára vonulnak, hogy a kötelezővé váló védőoltás ellen tüntessenek. Ugyan csak szeptember 15-től szigorítanak úgy istenigazából (többek között megszűnnek az ingyenes tesztek és oltás hiányában az egészségügyben dolgozók sem kaphatják meg a fizetésüket, illetve nem dolgozhatnak tovább), Macron önellentmondó (néhány hónapon belül feloldott és szigorított is járványügyi intézkedéseket) nyilatkozatai már most összezavarták a franciákat.

A közhangulat forrong, a közigazgatás káoszba fulladt, a járványügyi szabályozások betartatására pedig nincs apparátus

Kétségkívül a párizsiak lennének a legboldogabbak, ha például pont a tömött metrókon egyméteres távolságot tarthatnának mindenkitől, de ember legyen a talpán, aki ezt a kényelmet kivitelezi a dugig megtelt metrókocsikban.

Így ők már azzal is simán beérik, ha a turistaszezonban egyáltalán fel tudnak szállni a tömött kocsikra, nemhogy még kényelmes távolságra is legyenek egymástól. A friss járványügyi intézkedések pedig csak még élhetetlenlenebbé tették a belvárosi közlekedést. Arról nem is beszélve, hogy a külföldiek tömkelege miatt könnyen egymásnak feszülnek az ideges és türelmetlen emberek. 

A vesztegzártól való félelem vajon elég lesz-e, hogy meghunyászkodjanak végre a franciák?

Az mindenesetre biztos, hogy a kötelező oltás kérdése éket vert a francia társadalomba, amit az egyre kisebb támogatottsággal rendelkező államfő, Macron intézkedései csak tovább mélyítenek.

Attól eltekintve, hogy azok mennyire (nem) működnek papírforma szerint, augusztus 9-e, hétfőtől mindenesetre annyija maradt a beoltatlan, Covid- vagy antigénteszttel nem rendelkező franciák számára, hogy beugranak a Lidlbe egy croissant-ért vagy megpróbálnak helyet foglalni a zsúfolt teraszokon, ők ugyanis már nem mehetnek be a zárt terekre. 

NYITÓKÉP: Papp Zsanett Gréta / Azonnali 

Papp Zsanett Gréta
Papp Zsanett Gréta az Azonnali gyakornoka

Nemzetközi kapcsolatok alapszakos diplomáját az ELTE-n szerezte, jelenleg a Károly Egyetem soraiban koptatja billentyűzetét. A geopolitika mellett sörkedvelő, állatbarát, otthonra pedig Lille után Prágában talált, egyébként meg Grönland nagy szerelmese. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek