Ilyés Márton lett a Momentum új elnökségi tagja

2021.08.16. 11:23

A lemondott Körömi Attila helyére a Rajk László Szakkollégium volt igazgatóját és a párt gazdaságpolitikusát választotta be a párt az elnökségbe.

Ilyés Márton lett a Momentum új elnökségi tagja

Ilyés Mártont, a párt gazdaságpolitikusát választották meg Körömi Attila helyére a Momentum vasárnapi küldöttgyűlésén. Mindezt a párt Facebook-oldalán is bejelentette. Ilyés, aki korábban a közgazdasági elitképző, a Rajk László Szakkollégium igazgatója is volt, 2020 óta pedig a Fővárosi Önkormányzat gazdaságpolitikusa is, itt Kerpel-Fronius Gábor momentumos főpolgármester-helyettes munkáját segíti. A héttagú vezető testületből a korábbi tag, Körömi Attila június 30-án jelentette be lemondását, arra hivatkozva, hogy ezentúl pedagógusi munkájára kíván koncentrálni.

Ilyés Márton így most Fekete-Győr András elnökhöz, Bárdi Zsuzsannához, a Momentum VII. kerületi önkormányzati képviselőjéhez és alpolgármesteréhez; Hajnal Miklóshoz, a párt 2019-es EP-választások kampányfőnökéhez, Mándi Lászlóhoz, a párt debreceni elnökéhez, Orosz Anna, XI. kerületi alpolgármesterhez, illetve Tóth Endréhez, a Momentum XXII. kerületi szervezetének elnöklhez csatlakozott a testületben.

A párt alapszabálya szerint az elnökség feladata a párt mindennapi irányítása, hosszútávú stratégiaalkotás és a Momentum képviselete a sajtó felé.

Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, számos, prominens párttag jelöltette magát a Momentumon belül a megüresedett elnökségi posztra, Ilyésen kívül ugyanis elindult még:

  • Berg Dániel, korábbi elnökségi tag, az ALDE-pártcsalád alelnöke, II. kerületi alpolgármester, akit pártja az előválasztáson visszaléptetett a II. kerületet is magába foglaló Budapest 4-es választókerületben a párbeszédes Tordai Bence javára;
  • Szemző Áron, a Pest megyei közgyűlés Momentum-frakciójának vezetője, Budakeszin önkormányzati képviselő;
  • valamint Szigeti Flóra V. kerületi önkormányzati képviselő, aki leginkább jogállamisági és igazságügyi témákban szokott megszólalni.

A párt mostani közleménye szerint végül azért esett Ilyésre a választás, mert Ilyés „már a 2018-as kampányban is részt vett tanácsadóként, jelenleg a Momentum gazdasági szakpolitikusa, és a párt szakpolitikai stábjának oszlopos tagja”.

Ilyés azt már nekünk is elmondta augusztus 12-én megjelent riportunkban, hogy ő elnökségi tagként elsősorban a Momentum szakpolitikai irányvonalát erősítené meg, illetve szeretné ezt az elkötelezettséget is erősíteni a Momentum vezetőségében, kommunikálva ezt a párt belső platformjain, az összefogásbeli partnerek és a választók felé is.

A „nevető harmadik” győzött?

Előzetes riportunkkal kapcsolatban a Momentum több, átlalunk elért tagja is Szemző Áron, valamint Berg Dániel esélyességét hangsúlyozta a posztra, mellettük Ilyés, mint esetleges meglepetés-befutó merült fel, lévén, hogy a két másik, ismertebb politikus között elég egyenlően oszolhatnak meg a küldöttek szavazatai: Bergnek és Szemzőnek is jól behatárolható támogatói csoportja volt ugyanis.

A küldöttgyűlés a héttagú, elnökségi testületnek megválasztásától számítva két év mandátumot biztosít, tehát ez a mostani tisztújítás után 2022-ig nem kell már újraválasztani őket, csak az után.

A tisztújítás kapcsán megkerestük a pártot, hogy megtudjuk, a küldöttek milyen arányban szavaztak a különböző indulókra, azonban cikkünk megjelenéséig a párt sajtóosztálya még nem reagált. Amint válaszolnak, természetesen frissítjük cikkünket. 

NYITÓKÉP: Ilyés Márton / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek