LMP-társelnök: Adná magát, hogy Jámbor Andrást támogassuk majd Demeter Márta helyett

2021.08.15. 14:01

Kanász-Nagy Máté, a zöldpárt társelnöke az Azonnalinak elmondta, a támogatás visszavonásán kívül érdemben még nem kívánják kommentálni Demeter Márta jobbikos fordulatát, új jelöltjük bejelentéséig pedig türelmet kérnek.

LMP-társelnök: Adná magát, hogy Jámbor Andrást támogassuk majd Demeter Márta helyett

„Demeter Márta kitalálta, hogy a 2022-es választások után a Jobbikban folytatja karrierjét, erre pedig elnökségünk döntést hozott arról, hogy támogatását a Budapest 6-os választókerületben visszavonja tőle” - mondta el Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, az Azonnalinak. Hangsúlyozta viszont azt is, hogy a Jobbik továbbra is fontos szövetségesük az ellenzéki együttműködésben.

Kanász-Nagyot arról is kérdeztük, hogy mivel Demeter Márta támogatását most visszavonják, elgondolkoztak-e már azon az LMP elnökségében, hogy választókerületében valaki mást támogatnak az ellenzéki előválasztás során, például a Párbeszéd, MSZp és Szikra Mozgalom által is javasolt független jelöltet, Jámbor Andrást (Jámbor 2009 és 2013 között az LMP tagja és munkatársa is volt).

A felvetésre Kanász-Nagy úgy reagált, ebben az ügyben türelmet kér, amíg az elnökség döntést hoz, de ez az magától értetődően adja magát.

Amikor arról érdeklődtünk, nem jelenti-e Demeter lépése azt, hogy az LMP-nek 2022-ben esetleg önálló frakciója sem lesz, Kanász-Nagy ezt a felvetést egyértelmű baromságnak minősítette, és visszautasította, hozzátéve, az ellenzéki pártok közötti együttműködés önálló frakciójukat természetesen szavatolja.

A hirtelen váltás ügyében természetesen kerestük Demeter Mártát is, ám ő szöveges üzenetben azt kérte, az ügyben használjuk már Facebookon is közzétett nyilatkozatát, amihez semmit nem kíván hozzátenni. Ebben a bejegyzésben úgy fogalmazott vasárnap délelőtt,

„...le kell váltani Orbán végtelenül korrupt és az embereket elszegényítő rendszerét. Erre szövetkeztek az ellenzéki pártok, és mindenki azon dolgozik, hogy erejéhez, tehetségéhez mérten mindent megtegyen, hogy sikerre vigyük a változást 2022-ben. Én ma úgy látom, hogy személyesen a legtöbbet akkor tudom tenni a kormányváltásért és az Orbán-rezsim lebontásáért, ha jövőre az ellenzék legharcosabb politikusa, Jakab Péter vezette Jobbik frakciójában folytathatom a munkámat ... ”

Sokan kérdeztek az elmúlt években, amikor a többi ellenzéki politikushoz hasonlóan engem is rendre támadott a fideszes...

Posted by Demeter Márta on Sunday, 15 August 2021

Jakab Péterék egyébként április 29-én döntötték el, hogy az akkor még LMP-s jelölt Demeter Mártát támogatják majd a józsefváros-ferencvárosi, ellenzéki előválasztáson. Most, Demeter bejelentését kissé megelőzve a párt elnöke és miniszterelnök jelöltje, Jakab Péter már-már a párt padsoraiban üdvözölte Demetert, amikor Facebook-oldalán vasárnap úgy írt,

Az LMP politikusa úgy döntött, amennyiben 2022-ben újra képviselői mandátumot szerez, úgy munkáját a Jobbik-frakcióban folytatja. [...] Megtisztelő, ha a rezsim bukását követően a Jobbik-frakció tagjaként, de minden kormányváltó erővel szövetségben közösen dolgozhatunk majd vele az ország újjáépítésén is.”

Mint az ismert, Demeter Márta MSZP-s politikusként kezdte karrierjét, 2010 és 2014 között a párt zuglói alapszervezetének elnökségi tagja volt, 2014-ben a szocialisták országgyűlési képviselője lett, 2017-ben átlépett az LMP-be és ezzel az Országgyűlésben is az ő frakciójukhoz csatlakozott, majd 2021 elején az ő jelöltjükként jelentette be indulását Budapest 6-ik választókerületében is, itt jelentette be a Jobbik, hogy ők is mellé állnak be. A kerület amúgy ellenzéki szempontból az egyik legszorosabb versenyt ígéri. Így az LMP is dönthet arról, hogy a jövőben kit támogat majd:

  • Jámbor András, a Szikra, a Párbeszéd és az MSZP külső támogatásával induló, független jelölt, aki győzelme esetén a Párbeszéd-frakcióba ülne be,
  • Manhalter Dániel, a Demokratikus Koalíció jelöltje,
  • Csordás Anett pedig a józsefvárosi civilek (C8) és Pikó András jelöltje, aki a Momentum parlamenti frakcióját erősítené, ha bekerülne.

A legutóbbi, Republikonos választókerületi felmérés szerint amúgy Jámbor vezet 21 százalékkal, mögötte Demeter a második 17 százalékkal, őket Manhalter követi 15 százaléknyi támogatottsággal, Csordás pedig 12 százalékkal jelenleg a negyedik.

NYITÓKÉP: Demeter Márta, Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek