Tartunk a következő hullámtól, de enyhítenénk a korlátozásokon

Szerző: Renczes Ágoston
2021.08.13. 11:26

Ráadásul már többet költünk, mint a járvány előtt. Az Ipsos kutatásából az is kiderül: a fiatalok továbbra is bátrabban élnek közösségi életet, míg az idősek óvatosabbak, az inflációtól pedig már jobban tartunk, mint a globális átlag.

Tartunk a következő hullámtól, de enyhítenénk a korlátozásokon

A magyarok többsége úgy érzi, mostanra ugyanannyit, vagy akár már többet költ, mint a járványt megelőzően

– derül ki az Ipsos nemzetközi közvélemény-kutató cég szerkesztőségünknek eljuttatott kutatásából. A kutatás szerint az inflációs félelmek is erősödnek hazánkban, a lakosság pedig biztosra veszi, hogy ősszel jön az újabb járványhullám, azonban mégsem érződik óvatosság a viselkedésünkben.

Ugyanannyit vagy többet

Az Ipsos által megkérdezettek többsége – 58 százaléka – úgy érzi, ugyanannyit költ vásárlásra, mint a járvány előtt, 23 százalékuk magasabb, míg 14 százalékuk alacsonyabb háztartási kiadásokról számolt be.

Az iskolai végzettség alapján jól látszik, hogy a magasabb végzettségűek között nagyobb arányban fordulnak elő azok, akik többet költenek, mint a járvány előtt, míg a legalacsonyabb végzettségűek között a legszélesebb azok aránya, akik kevesebbet költenek a járvány előtti időszakhoz képest.

Az Ipsos nemzetközi, What Worries the World kutatássorozata több mint egy évtizede havonta méri a lakossági inflációs félelmeket, amelyben Magyarország rendre a nemzetközi lista optimistább felében volt megtalálható.

A pénzromlás veszélye azonban a magyarokat egyre inkább foglalkoztatja, 2020 novembere óta már a globális átlagot is meghaladja hazánkban az inflációtól való félelem.

Az inflációs félelmek indikoltnak is látszanak: mint azt az Azonnali is körbejárta egy elemzésben, a Magyar Nemzeti Bank évtizedes trendet megtörve kezdett kamatemelési ciklusba, hogy letörje a megugró inflációt.

Lesz újabb hullám, de túl szigorúak az intézekedések

A kutatás szerint Magyarroszág felnőtt lakosságának harmada meg van győződve arról, hogy az ősszel újra élesen növekedni fognak a megbetegedések,

a megkérdezetteknek pedig összesen a háromnegyede lát esélyt az újabb járványhullámra.

A fiatal felnőttek és a falusi, kistelepülési lakosok optimistábbnak – a 30-39 évesek 18 százaléka egyáltalán nem fél a járvány felfutásától, a községekben élők esetében ugyanez 20 százalék, míg a 40 év felettiek, a fővárosiak és a diplomások között az átlagosnál jelentősen magasabb azok aránya – 79-88 százalék – akik készülnek az újabb megbetegedésekre.

Mindezek ellenére azonban

a lakosság mindössze hatoda tartaná fent továbbra is a jelenleg még érvényes korlátozásokat, míg közel kétharmaduk enyhítene azokon.

A 40 év alattiak több mint harmada minden korlátozást eltörölne, a 60 év felettiek körében ez arany feleakkora, vagyis a hatoduk pártolná csak a korlátozások feloldását.

A magyarok napi gyakorlata, a maszkviselés, higiéniai elővigyázatosság, közösségi élet alapján az látszik az Ipsos szerint, hogy a vírust összességében továbbra is veszélytelennek érezzük – bár augusztusra megtörni látszik az eddigi egyre nagyobb lazaság és a maszkviselést leszámítva újra kicsit elővigyázatosabbak vagyunk.

Az Ipsos Omnibusz kutatásának eredményei reprezentálják a hazai 18 éven felüli magyar népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók (így életkor, nem, iskolai végzettség, lakóhely szerinti régió, településtípus) szerint.

NYITÓKÉP: Fortepan / Szalay Zoltán

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek