Kamerás ballonokkal pásztázná a bevándorlók hajóit a Frontex, már tesztelik a görög-török határon

2021.08.13. 20:44

A rendszert a görög-török határon tesztelik, a tálibok afganisztáni előretörésével növekvő Európába érkező migrációval számolnak. Idén közel megduplázódott az illegális bevándorlók érkezése az EU-ba a balkáni útvonalon keresztül.

Kamerás ballonokkal pásztázná a bevándorlók hajóit a Frontex, már tesztelik a görög-török határon

Az EU határvédelmével foglalkozó Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, közismertebb nevén a Frontex csúcstechnológiás megfigyelő berendezést vetne be a bevándorlók hajóinak felderítésére, miután a tálibok afganisztáni előretörésével növekvő Európába érkező migrációval számolnak – írja a Reuters.

A kamerákkal felszerelt ballonrendszert Alexandrúpoli repterén, a görög-török szárazföldi határ közelében már tesztelték is, a határőrök ezekkel az eszközökkel jobban rálátnak az érkező hajókra.

„Természetesen figyelemmel kísérjük és követjük a fejleményeket különösen Afganisztánban és Tunéziában, amelyek hatással lehetnek az Európai Unióba érkező migrációs hullámokra” – mondta Piotr Switalski, a Frontex szóvivője az egyébként még a tálibok előrenyomulása előtt megtervezett rendszerről.

A hajók radarrendszerével és műholdas rendszerrel összekapcsolt, hőérzékelővel vegyített kamerarendszer a határőröknek egy 60 kilométer átmérőjű körben lévő, 40 ezer négyzetkilométeres területről ad valós idejű képet.

A szóvivő arról beszélt: a rendszertől a tengeri határőrizet nagyfokú javulását várják.

Nagy erőkkel Görögországban 

A migráció frontvonalának számító görög területeken négyszáznál is több Frontex-munkatárs dolgozik, több tucat járművel, köztük hőkamerával felszereltekkel, illetve nyolc járőrhajóval.

Az afgán helyzet eldurvulása óta egyébként több EU-s ország leállította az elutasított menedékkérők visszatoloncolását Afganisztánba. Ugyanakkor a Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter a héten arról beszélt: az EU nem bír el még egy nagy migrációs válságot.

Tavaly a koronavírus miatti lezárások által korlátozott mozgások a migráció intenzitását is visszafogták, ám azóta idén közel megduplázódott az illegális bevándorlók érkezése az EU-ba a balkáni útvonalon keresztül.

Switalski elmondása szerint Görögországban júliusban nőtt meg az érkező menedékkérők száma, ekkor ezer embert észleltek.

CÍMLAPKÉP: illusztráció, forrás: Coast Guard News / Flickr

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek