Ezért érdemes fideszesként is szavazni az ellenzéki előválasztáson

Vági Márton

Szerző:
Vági Márton

2021.08.13. 08:10

Ha az ellenzéki körzetben élő józan fideszesek tényleg tartanak attól, hogy az ablakon visszamászik Gyurcsány, fel kell állni a fotelből ősszel, elmenni az ellenzéki előválasztásra, és leszavazni arra a jelöltre, akivel még jobboldaliként is ki lehet egyezni.

Mind a kormánypárti, mind az ellenzéki szavazóknak el kell fogadniuk, hogy vannak bizonyos körzetek, ahol, ha a fene fenét eszik is, nem az ő politikai oldaluk jelöltje fog nyerni. Tipikus fideszes környéknek számít Tolna megye, Győr-Moson-Sopron megye, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar jelentős része, vagy Szombathelyt leszámítva Vas megye is. Ezzel szemben vannak olyan területek az országban, ahol szinte borítékolhatóan az ellenzék jelöltje fog nyerni 2022-ben. Budapest, Pécs, Szeged vagy éppen Miskolc sok egyéni körzete például ilyen.

A kormánypárti szavazóknak azonban van egy lényeges előnyük az ellenzékiekhez képest: azokban a körzetekben, ahol az ellenzék esélyesebb, a Fidesz-szavazók választhatnak maguknak ellenzéki képviselőt. A politikai kontextus ismeretében az ellenzéki előválasztáson való részvétellel befolyással lehetnek tehát arra, hogy végső soron jó eséllyel ki képviselje őket az Országgyűlésben 2022 után.

Akkor is lehet értelme részt venni az előválasztáson, ha egy Fidesz-szavazó nem különösebben szimpatizál a hatpárti ellenzék egyik jelöltjével sem: egy fideszes is megtalálhatja ugyanis magának a kisebbik rosszat.

Ha például én budapesti lakos lennék és Fidesz-szavazó (hála az égnek egyik sem vagyok), akkor a számomra legelfogadhatóbb jelöltet keresném meg, és egész biztosan elmennék rá szavazni ősszel.

Ha minden valószínűség szerint egy deklaráltan szélsőbaloldali, egy DK-s és egy LMP-s jelölt közül kerülne ki az én körzetem képviselője, nem lenne kérdés, melyiküket támogatom. Ha bárhol választhatnék Gyurcsány embere és egy olyan jelölt között, aki a 2010 előtti ámokfutásban nem vett részt, szintén nem gondolkoznék sokat – egyszerűen elmennék, és behúznám rá ősszel az ikszet. Ha jobboldali-konzervatív értékeket magáénak valló ember lennék, ahol csak lehetőségem lenne rá, megkeresném azt az ellenzéki szereplőt, aki ideológiailag a legközelebb áll hozzám.

Habár nem vagyok híve a kisebbik rossz elvének, de egy biztos: az ellenzéki körzetben élő, kormánypárti honfitársainknak pont az ellenzéki előválasztás ad lehetőséget és némi beleszólást abba, hogy ki legyen a körzetük képviselője – ha már az általuk favorizált jelölt jó eséllyel úgysem lesz az. Persze fontos, hogy az ember bízzon a sajátjaiban, de nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy belássuk: Budapesten, Pécsen, Szegeden, Dunaújvárosban és egy sor másik nagyvárosban az ellenzék fog győzni. Ha pedig mindez nem megakadályozható, akkor jobb taktika elébe menni a dolgoknak, és az előválasztáson szavazni arra az ellenzéki szereplőre, aki például nem kommunista, vagy nem volt köze a 2010 előtti horrorkormányzáshoz.

Én például vállaltan liberális vagyok (klasszikus liberális, nem woke-progresszív): ha a saját körzetemben egy mérsékelt fideszes és egy fröcsögő mihazánkos jelölt lenne a két alternatíva, akkor részemről sem lenne kérdés, hogy inkább az előbbire húznám az ikszet. A Fidesz-szimpatizánsok valószínűleg hasonlóan érezhetik magukat olyan körzetben, ahol például egy LMP-s áll szemben egy DK-s, vagy egy jobbikos egy MSZP-s jelölttel. Érthető, hogy a kormánypárti szavazó számára az LMP vagy a Jobbik egyébként nem lenne alternatíva.

De ha nincs más lehetőség, és az ellenzéki körzetben élő józan fideszesek tényleg tartanak attól, hogy az ablakon visszamászik Gyurcsány, fel kell állni a fotelből ősszel, elmenni az ellenzéki előválasztásra, és leszavazni arra a jelöltre, akivel még jobboldaliként is ki lehet egyezni.

Hozzászólnál? Vitáznál? Válaszolnál? Írj!

Vági Márton
Vági Márton vendégszerző

PhD-hallgató.

olvass még a szerzőtől
Vági Márton
Vági Márton vendégszerző

PhD-hallgató.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek