Véletlenül embert ölt, most bíróság előtt felel tettéért a Putyin-párti milliárdos politikus

Szerző: Petróczi Rafael
2021.08.12. 06:06

Azt hitte, egy barnamedvét lát kutakodni a szemétkupac között – mint kiderült, a húsz leggazdagabb orosz állami tisztviselő közé tartozó Igor Redkin egy kamcsatkai helyi, családos férfit lőtt le. Ezért most az őszi parlamenti választáson sem indulhat, sőt, Putyin pártjából is ki kellett lépnie.

Véletlenül embert ölt, most bíróság előtt felel tettéért a Putyin-párti milliárdos politikus

Igor Redkin sora eddig elég jól ment: nem csupán az Oroszországhoz tartozó Kamcsatka-félszigeten lett a régió helyi közgyűlési képviselője a Putyin-párti Egységes Oroszország színeiben, a főleg a halbizniszben utazó vállalkozásai révén sikerült is meggazdagodnia.

Annyira, hogy az 1,3 milliárd rubelt, átszámítva majdnem 5,5 milliárd forintot érő vagyonával bekerült a 20 leggazdagabb orosz állami tisztviselő sorába is.

Azonban múlt hét kedden, augusztus 2-án a Putyin-párti politikus élete talán legnagyobb hibáját követte el: az egyik kamcsatkai partmenti településen, Ozernovszkijban tartottak hajtóvadászatot a falu környékén megszaporodott barnamedvék miatt, amiket augusztus elején el akartak üldözni a lakosok védelme és megnyugtatása érdekében – ezen Igor Redkin is tevőlegesen részt vett. 

A parlamenti képviselő sikeresen el is ijesztett a nap során két medvét, és alkonyatkor rálőtt a harmadikra is, ami a helyi szeméttelep területén matatott. Legalábbis Igor Redkin azt hitte, hogy medvére lő –

mint kiderült, nem egy állat, hanem egy helyi, harmincéves, nős és gyerekes férfi, Andrey Tolstopyatov tartózkodott a szemét között, aki éppen színesfémet keresett.

Az 55 éves politikus hason is találta a medvének hitt férfit, aki ezt követően a kórházban belehalt a sérüléseibe, de ezelőtt még sikerült azonosítania a férfit a hatóságoknak, akik nyomozást is indítottak az ügyben – ez alapján Redkin fel is adta magát.

Mint azt a politikus az esetről szóló közleményében tudatta:

„Hallottam egy medvét, amelytől a helyi lakosok szenvedhetnek, és amely a szeméttelepen kóborol. Fogtam a fegyvert, és úgy döntöttem, hogy elriasztom a medvét. Alkonyatkor a medvére lőttem. Később tudtam meg, hogy nagyjából ugyanebben az időben egy helyi lakos megsebesült a lövés hatótávjában, és meghalt a kórházban.”

Igor Redkin közleményében kifejezte, hogy kész szembenézni tette következményével – ami egyébként már most is van. A politikus ellen el is indult a büntetőeljárás, és nemcsak hogy lehúzták a nevét az Egységes Oroszország jelöltjei közül a szeptember 18-án esedékes orosz parlamenti választásokon, hanem a pártot is kénytelen volt elhagyni.

A politikus ügyvédje elmondta, hogy Redkin biztos volt abban, hogy medvére lő, ugyanakkor elismerte, hogy minden körülmény arra mutat, hogy az Andrej Tolsztopjatovval végző lövést az ő fegyveréből adták le.

NYITÓKÉP: Alexas_Fotos / Pixabay

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek