Négy rendőr vezetett ki egy müncheni könyvtárból egy nyugdíjast, amiért a covid miatt előírt térdelés helyett leült egy székre

Szerző: Bukovics Martin
2021.08.12. 07:00

A könyvtár saját covidszabálya értelmében azért nem lehetett leülni egy székre a gép elé, mert az kényelmes, és emiatt több időt is ott, a zárt térben tölthet valaki. A térdelés ellenben kényelmetlen, így az gyors távozásra motivál.

Négy rendőr vezetett ki egy müncheni könyvtárból egy nyugdíjast, amiért a covid miatt előírt térdelés helyett leült egy székre

Egészen elképesztő, konkrétan disztópikus történetet írt meg a német Axel Springer-konszern koronagyémántjának számító, az utóbbi időben kifejezetten járványkezelés-kritikusra hangolt Bild bulvárlap. A München Isar-parti Sendling városrészében található városi könyvtárból ugyanis azért vezetett ki a rendőrség egy 68 éves férfit, mert ő le mert ülni egy székre, hogy a könyvtár számítógépeit úgy használja. A covidszabályok értelmében a négy gép előtt ülni nem lehetne ugyanis: csak térdelni. Hans F. azonban el akarta olvasni az e-mailjeit, így fogott egy széket, odavitte az egyik gép elé, és leült.

Öt perc se telt el, és a könyvtár egyik dolgozója közölte vele, hogy álljon fel, ahogy másokra is rászólt, akik a nyugdíjas példáját követve egy kényelmesebb testhelyzetből akarták csak használni a szolgáltatást, amiért adójukkal és tagdíjukkal fizetnek. Amikor a könyvtár látogatói követve a kollegina utasítását felálltak, az illető egész egyszerűen elvette tőlük a széket, mesélte Hans F. a Bildnek. Ő viszont nem volt hajlandó felállni. A könyvtár dolgozója ezért kihívta rá a rendőrséget: a karhatalom négy embert küldött a helyszínre,

2021 Németországában tehát négy rendőr vezetett ki egy nyugdíjast a könyvtárból azért, mert nem volt hajlandó a covidszabályok előírásainak megfelelően térdelni a számítógép előtt, hanem ehelyett fogott egy széket, és arra ült rá.

A müncheni rendőrség mindezt a Bildnek külön meg is erősítette. A könyvtár az ülési tilalmat azzal indokolta, hogy a covidjárvány miatt szeretnék kontrollálni, hányan vannak jelen, illetve a kényelmetlenebb testhelyzettel arra motiválni a látogatókat, hogy ne torlódjanak fel sokáig esetlegesen egymás mellett, egymáshoz közel a zárt térben, mint azt Judith Stumptner, az intézmény szóvivője a napilapnak elmondta. Az egyszerre nevetséges és disztópikus történetet hallva egy politikus szólalt eddig meg: a szociáldemokrata Bundestag-képviselő, Florian Post botrányosnak nevezte mindezt, és olyan szinten hülyeségnek tartja a könyvtár intézkedését, mint amikor a pandémia első hullámában nem lehetett leülni a parkokban és városi kertekben a padokra.

Arról, hogy a könyvtár miért nem rakta nemes egyszerűséggel arrébb a számítógépeket, hogy a szociális távolságtartás garantálva legyen, nem írnak. Az intézmény Google-értékeléseit mindenesetre a hír hallatán felháborodott felhasználók egycsillagos megjegyzései dominálják. A könyvtárban a honlapja szerint csak (a járvány előtt főleg permetezéshez ajánlott) FFP2-maszkban lehet tartózkodni a 15 éven felülieknek, és 6 év felett is sima maszkot kell hordani, a beengedett emberek számát pedig úgy korlátozzák, hogy egy látogatóra 20 négyzetméternyi hely jusson. Ezek a szabályok az oltottakra is vonatkoznak. Azt azonban nem írják, hogy ne lehetne leülni a számítógépek elé, épp ellenkezőleg, a honlapjukon arról van szó, hogy a müncheni könyvtárak javarészében ismét lehetőség van arra, hogy hosszabb ideig (a járványügyi szabályok betartásával) bent tanuljon, kutasson, olvasson valaki. Igaz, azt nem részletezik, hogy az esetlegesen ehhez szükséges számítógépek használatára miféle előírások vonatkoznak.

Németországban eddig a hivatalos számok szerint a népesség 62 százalékát oltották be legalább egy dózissal, noha pont a járványkezelésért felelős Robert Koch Intézet egy friss jelentése szerint az oltottak aránya a valóságban jóval magasabb, 80 százalék körüli lehet: mindezt egy általuk végzett reprezentatív közvélemény-kutatásra alapozzák. Noha a kutatásnak vannak hiányosságai, a Neue Zürcher Zeitung szerint a valóság valahol a két érték között lehet, miután kiderült, számos orvos elfelejti lejelenteni, ha beoltott valakit. Ez azért fontos, mert Angela Merkel kancellár nemrég közölte: a 12 év felettiek körében 80-85 százalékos átoltottság lenne kívánatos, eszerint ezt hamarosan eléri a német társadalom.

A 12 év feletti gyerekek oltását is megkezdték már annak ellenére, hogy az ezzel foglalkozó, tudósokból álló testület nem nagyon lát okot erre. Noha az ország jól áll az átoltottság terén, a német politikai, gazdasági és médiaelit orbáni mintájú (igaz, ezt sosem hangoztatják) negatív társadalmi nyomásgyakorlással akarja rávenni a németeket arra, hogy minél nagyobb arányban oltassák be magukat: Markus Söder jobbközép bajor miniszterelnök még a tesztelést is fizetőssé tenné, így rákényszerítve a magukat a nem kötelező vakcinával nem beoltókat, hogy gondolják meg magukat. A német alaptörvény szellemiségét erőteljesen megkérdőjelező diskurzus erőltetése akár egy oltásszkeptikus kisgazdapártot is berepíthet ősszel a Bundestagba.

A hét legértelmetlenebb járványügyi intézkedést utoljára márciusban szedtük össze az Azonnalin.

NYITÓKÉP: Münchner Stadtbibliothek (Sendling) / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek