Ki lesz a Momentum új elnökségi tagja a lemondott Körömi Attila helyett?

Szerző: Petróczi Rafael
2021.08.12. 07:05

Az Azonnali információi szerint négyen is indulnak a posztért: Berg Dániel, Szemző Áron, Szigeti Flóra és Ilyés Márton. Közülük Ilyés Márton erősítette meg az Azonnalinak az indulását, mesélve a terveiről is – a többiek szerint a Momentum sajtóosztályától kell megérdeklődni, hogy ők mivel nyernék meg maguknak a küldöttek szavazatát. Igaz, a Momentum inkább annak örülne, ha nem a belső ügyeikkel foglalkoznánk.

Ki lesz a Momentum új elnökségi tagja a lemondott Körömi Attila helyett?

A Momentum küldöttgyűlését most vasárnapra hívják össze, hogy új elnökségi tagot válasszanak – tudta meg az Azonnali.

Mint ismert, a jelenleg héttagú elnökségből még június végén mondott le a korábban a Fideszt és a Jobbikot is megjárt pécsi politikus, Körömi Attila – az erről szóló pártközlemény szerint azért, hogy a pedagógusi hivatására koncentrálhasson.

Azzal kapcsolatban, hogy ez konkrétan mit jelent, milyen nehézségeket érzékelt a lemondott elnökségi tag a pedagógusi munkája és a Momentum-beli teendők összeegyeztetésekor, annak idején kerestük az érintetett is, ő azonban nem kívánt nyilatkozni.

A helyzet viszont adott: a Momentum elnöksége itt áll hiányosan egy előválasztási, majd egy országgyűlési kampány előtt – márpedig az elnökségnek fontos szerepe van a párt életében alapvetően és kampányidőszakban is.

Az elnökség irányítja a mindennapokban a pártot, stratégiát alkot a célok eléréséhez, és képviseli a pártot például a sajtóban.

Az Azonnalihoz eljutott információk szerint négyen is pályáznak a megüresedett posztra:

  • Berg Dániel, korábbi elnökségi tag, az ALDE-pártcsalád alelnöke, II. kerületi alpolgármester, akit pártja az előválasztáson visszaléptetett a II. kerületet is magába foglaló Budapest 4-es választókerületben a párbeszédes Tordai Bence javára;
  • Szemző Áron, a Pest megyei közgyűlés Momentum-frakciójának vezetője, Budakeszin önkormányzati képviselő;
  • Ilyés Márton gazdaságpolitikus, 2020 óta Budapest közgazdasági tanácsadója;
  • valamint Szigeti Flóra V. kerületi önkormányzati képviselő, aki jogállamisági és igazságügyi témákban szokta magát exponálni.

Az elnökségnek most Fekete-Győr András pártelnök mellett Borbélyné Bárdi Zsuzsanna, a Momentum VII. kerületi önkormányzati képviselője és alpolgármestere; Hajnal Miklós, a Momentum 2019-es kampányfőnöke, Mándi László, a Momentum debreceni elnöke, Orosz Anna, XI. kerületi alpolgármester és Tóth Endre, a Momentum XXII. kerületi szervezetének elnöke a tagja.

Ilyés Márton a szakpolitikára gyúrna

Mind a négy lehetséges jelöltet sikerült elérnünk telefonon, közülük egy, Ilyés Márton erősítette meg az indulását az elnökségi posztért.

Mint fogalmazott, a Momentum gazdaságpolitikusaként a szakpolitikai elkötelezettséget és hitelességet szeretné erősíteni a Momentum vezetőségében, kommunikálva ezt az elköteleződést a párt belső platformjain, az összefogásbeli partnerek és a választók felé is.

Ezen felül szeretné a Momentum szervezetét is felkészíteni a jövő új kihívásaira, nehézségeire, például arra a szervezeti fejlődésre, ami azzal járna, ha parlamenti párttá válnának 2022-ben.

„Tehát belső szervezetfejlesztési fókusz, illetve a kormányzóképességet erősítő fókuszból áll a programom”

– összegezte az Azonnalinak Ilyés, hogy mivel szeretné megnyerni magának az elnökségi tagok megválasztásáért felelős küldöttgyűlést.

Más jelöltek személyét, programját viszont nem kívánta kommentálni, mert ez a verseny belülre szól, és a versenyt nem szabad kívülre kivinni. „Én nem fogok más momentumosok ellen kampányolni a sajtóban.”

A Momentum nem örül, hogy a belső ügyeivel foglalkozunk

A másik három jelölt már nem volt ilyen készséges: megkeresésünkre mindegyikük a párt sajtóosztályához irányított arra a kérdésre, hogy megerősítik-e az Azonnalinak az indulási szándékukat. Berg Dániel ehhez még azt tette hozzá, hogy az indulását sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja.

Ilyéshez hasonlóan kíváncsiak lettünk volna arra is, hogy ha valóban az elnökségi székre pályáznak,

Berg, Szemző és Szigeti mivel akarnák megnyerni maguknak a küldötteket, de szerintük ezt az információt is a sajtóosztály tudja megadni nekünk.

Írtunk is ennek alapján a Momentum sajtóosztályának, unortodox módon tőlük elkérve a lehetséges indulók főbb programpontjait – megkeresésünkre jelölti programokat nem, megfeddést azonban kaptunk, mert nem a pártnak fontos ügyekkel foglalkozunk.

Mint azt a párt sajtófőnöke és újbudai önkormányzati képviselője, Németh Gyöngyvér megkeresésünkre írta:

Az időközi tisztújítást a Momentum a következő hetekben, tervek szerint még az előválasztás előtt fogja megtartani. Több politikusunk is pályázott a pozícióra. Ennél többet a párt belső folyamatairól ebben a státuszban nem áll módunkban kommunikálni. Amint a nyilvánosság számára is fontos és érdekes fejlemények lesznek, azokat természetesen közzétesszük. Addig is javaslom a sajtó számára, hogy a Tompos Márton által feltárt »maláj mutyival«, vagy például Hajnal Miklós Mészáros-Tiborcz GVH-s feljelentésével foglalkozzon.”

Az elnökséget egyébként a párt legfőbb döntéshozó szerve, a küldöttgyűlés választja – ez az a szerv, ami meghatározza a párt általános politikai irányvonalát, megállapítja és módosítja az alapszabályt, és például dönt egy kormányzati szerepvállalás mikéntjéről is. A küldöttgyűlés tagjait a párttagok választják – területi listák alapján szám szerint 84 főt.

Lesz-e Ilyés Márton a nevető harmadik?

Információink szerint egyébként előzetesen arra lehet számítani, hogy Berg Dániel vagy Szemző Áron lesz a befutó a vasárnapi elnökségi választáson. Van, aki Ilyés Mártonról azt mondta, hogy nevető harmadik is lehet, ha a párt két ismertebb politikusa között megoszlanak a küldöttek szavazatai.

Arra a kérdésünkre, hogy számít-e arra Ilyés, hogy ő lesz a nevető harmadik, a közgazdász-politikus úgy válaszolt, hogy nem szeretne belemenni ilyen esélylatolgatásokba.

Az azért még hozzátette, hogy „esélyes jelöltnek tartom magam, a többiek közötti viszonyokat nem értékelném”.

Elnökségi tagok választása esetében egyébként minden küldöttnek annyi szavazata van, ahány helyet a testületben be kell tölteni – azaz momentán minden küldöttnek egy szavazata lesz.

A héttagú elnökséget még 2020 júniusában választotta meg a küldöttgyűlés, a párt alapszabálya szerint megbízatásuk két évre szól, így – hacsak valami miatt megint nem csökken le a testületi létszám – új elnökséget majd csak a 2022-es parlamenti választás után kell választania a Momentum küldöttgyűlésének.

MONTÁZS: Berg Dániel, Szemző Áron, Szigeti Flóra és Ilyés Márton Facebook-oldala

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek