Fekete-Győr András az Azonnalinak: Reális, hogy bekerüljek az előválasztás második fordulójába

Szerző: Petróczi Rafael
2021.08.12. 17:47

Szerdán a Momentum elnöke már hivatalosan is előválasztási miniszterelnök-jelölt lett – ennek apropóján kérdeztük arról, hogy milyen eredményre számít ősszel. Fekete-Győr elmondta: két miniszterelnök-jelölti vita lesz az első forduló végéig, és a kampányban minden miniszterelnök-aspiráns múltjából előkerülhetnek korábban nem ismert ügyek – az övéből is, csak a többieknek „nagyobb a múltja”. Interjú!

Fekete-Győr András az Azonnalinak: Reális, hogy bekerüljek az előválasztás második fordulójába

Az előválasztás hivatalos Facebook-oldalán már megjelent, hogy nyilvántartásba vették miniszterelnök-jelöltként. Ennek fényében milyen eredménnyel lenne elégedett szeptember 26-án, a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulója után? Mondjon egy konkrét százalékot!

A második fordulóval lennék elégedett, nem tudom, hogy hány százalékot elérve.

Reálisan nézve van esélye erre? A közvélemény-kutatásokban nem áll túl fényesen.

Legutóbb a Závecz és az IDEA csinált közös felmérést, ott 12 százalékon állok. Következő a második fordulóba jutást jelentő harmadik helyen Karácsony Gergely 20-22 százalékkal.

Azért elég nagy a szakadék kettejük között.

Elég nagy, viszont

én az a srác vagyok, akinek a pártját az EP-választásokon 5 százalékra mérték, és 10 százalékot értünk el.

Van egy történelmi tapasztalat arról, hogy mekkora a különbség a mérések és a valóság között.

Ott pártokat mértek, ez a kutatás konkrét jelölteket vet össze.

Nem tudjuk még, hogyan működik az előválasztás.

Nagyon várom a miniszterelnök-jelölti vitákat – lesz belőle kettő darab mindenképpen az első forduló végéig. Ezek a viták – akárcsak Amerikában – nagyon sokat fordíthatnak. Úgyhogy erről a 12 százalékról még behozható a 20-22 százalék.

Milyen stratégiával készül ezekre a vitákra?

Ezt hadd tartsam meg magamnak, majd ott ki fog derülni.

De mire fog koncentrálni? Offenzív akar lenni, vagy inkább a Momentum szakpolitikáját igyekszik majd kidomborítani?

Hiszek abban, hogy egy-egy miniszterelnök-jelölti vitának és az előválasztásnak az a küldetése, hogy bemutassa a különbségeket: máskülönben hogyan választanának a választópolgárok közülünk? Vannak a mezőnyben offenzívebbek, defenzívebbek, békepártibbak, olyanok, akiknek van komoly programja, és akiknek nincs programja. Nekünk van programunk, és a vitákban a különbségekre rá fogok menni, mert erről kell szólnia egy előválasztásnak.

Ki az, akinek nincsen programja?

Több ilyen is van.

Jakab Pétertől nem láttam még programot, Pálinkás József sem mutatta be az övét, Márki-Zay Péter is csak félig-meddig.

De van még majdnem hét hét hátra az első forduló végéig. Én várok programot mindenkitől.

Van-e olyan miniszterelnökjelölt-jelölt, akinek a javára visszalépne? Mit kéne ehhez tennie a konkrét személynek vagy a többi pártnak?

Nincs ilyen szándék bennem: az említett 12 százalék eléggé sok ahhoz, hogy az ember ne hagyja cserben ezeket a választókat.

Tegyük fel, ön nem, de Karácsony Gergely, Dobrev Klára és Jakab Péter viszont bekerül a második fordulóba. Hármuk közül kinek a támogatására szólítaná fel a Momentum közösségét?

Ez sok mindenen múlik: a vitákon, a következő hét hét politikáján, azon, hogy ki miről beszél, vét-e hibát, kiderül-e valami olyan a múltjából, jelenéből, amiről eddig nem tudtunk. Előre az ember nem ígér meg ilyeneket.

Számít erre, hogy egyes miniszterelnök-jelöltek múltjából kiderülnek olyan dolgok, amiket eddig nem tudtunk?

Mindig benne van ez a pakliban.

Az ön múltjából is kiderülhetnek érdekes részletek?

Akár. 32 éves vagyok, nyilván nekem is van valamekkora múltam – hogy az mennyire érdekes, más kérdés.

Mindenkinek van múltja: a többieknek nagyobb, mint nekem.

Ha nem ön lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, egy 2022-es kormányváltás esetén milyen kormányzati pozíciót vállalna?

Nem gondolkodunk még erről. Menjenek le az előválasztások, és utána le fogunk ülni.

De nincsen egy szimpatikusabb terület sem, ahol el tudná magát képzelni kormányzati szereplőként?

Nagyon sok izgalmas feladat van. De a koalíciós tárgyalások az előválasztás után kezdődnek, és akkor fog letisztázódni a Momentumban is, hogy mik azok a területek, amikhez a legtöbbet hozzá tudunk tenni.

Mindenképpen ilyennek látom a környezetvédelmet Szél Bernadettel, a korrupció elleni harcot, a jogállam visszaépítését Hadházy Ákossal, de az oktatást is.

Saját magát milyen területen látná szívesen?

Ezek a Momentum számára fontos területek, és utána el fogjuk dönteni, hogy mi az, amit én ebből el tudok vállalni.

A TikTokjára egy hónapja nem posztolt semmit, miközben Karácsony Gergely meg most saját podcastot indított. Lesz-e erre válasza? Ha igen, mi?

A TikTok egy nehéz műfaj: táncolni meg énekelni nem akartam, innentől kezdve nehéz a dolog. Ott még agyalni kell, hogy mi legyen a jól bevált recept. Én leginkább Instagramon meg Facebookon élem a közösségimédia-életemet, most meg éppen országot járok.

A Momentum igyekszik fiatalos imidzset építeni, nem kéne, hogy alap legyen a TikTok?

Fent vagyok ott is, figyelem, de ki kell még tanulni ott a dolgokat.

Instragramon érzem magamat a legjobban, az a természetes közegem. Én az Instragram-sztorikat szeretem.

Most már, hogy a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt és az Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom is hivatalos jelölőszervezet lett az előválasztáson, nem lenne korrekt a jelöltjeiknek elengedni a kettős frakciómegjelölési kötelezettséget?

Így döntött a hat párt, hogy ez a kötelezettség legyen, és azt gondolom, ez így jól van.

Mind a két szervezet tudott magának találni kiutat. Rengeteg civilnek adunk befogadó nyilatkozatot, sok civil szeretne a Momentum színeiben politizálni 2022-től, úgyhogy nem látok itt problémát.

Márki-Zay Péter viszont lát, szerinte mocskos módon hazudoztak arról önök is, hogy mindenkit be fognak fogadni – van is momentán hat jelöltjük, aki egyik párttól sem kapott még befogadó nyilatkozatot, és jelenleg nem tudnak elindulni az előválasztáson.

Márki-Zay Péter utolsó nyilatkozata számomra az, amikor azt mondta, hogy a Momentum gondolja egyedül komolyan az elszámoltatást.

Ezt július közepén mondta Márki-Zay – az MMM-es jelöltek indulásának ellehetetlenítéséről viszont a napokban beszélt.

Az utóbbit még nem olvastam. Sok száz jelölt indul, nem tudom feltétlenül, hogy éppen ki hogyan áll. De meg fogunk oldani minden ilyen helyzetet.

Az Azonnali úgy értesült, hogy Berg Dániel, Szemző Áron, Ilyés Márton és Szigeti Flóra is elindulhatnak a Körömi Attila lemondásával megüresedett elnökségi posztért. Ön személy szerint melyikükkel tudna a leginkább együtt dolgozni?

Az összessel.

Habitusában, karakterében sincsen közülük valaki, akivel jobban tudna együtt dolgozni?

Nem feltétlen, mert mindenki, akit említett, fontos tagja a Momentumnak. Őszintén mondom, nehéz lenne választani közülük. Izgalmas lesz egyébként az elnökségi tagválasztás.

Ezek szerint akiket fent megemlítettünk, valóban jelöltek.

Vannak többen is, de az Azonnali ennyit derített ki.

Szóval ez a négy politikus valóban hivatalos jelöltek az elnökségi tagságra.

Így van.

Mit gondol, sikerült az ellenzéknek kihasználnia a Pegasus-ügy adta lehetőségeket, és a lehető legtöbbet profitálni belőle?

Mi csináltunk egy tüntetést az ügyben – ezek a tüntetések szerintem arra nem jók, hogy egy adott ügyet megoldjanak, de arra igen, hogy továbbvigyék annak a hírét. Volt is egy felmérés, ami azt mutatta, hogy a társadalom többsége hallott a Pegasus-ügyről, és minden negyedik fideszes szavazó is a Fideszhez köti ezt mint negatív ügy – ehhez járultunk hozzá.

Várom az őszi szezonkezdetet, mert akkor indul be a parlamenti munka, akkor lehet tovább szorongatni majd Pintér Sándor, Varga Judit és a többiek micsodáját.

Az is nagyon fontos, hogy a tényfeltáró újságírók hozzák folyamatosan erről a cikkeket, jó munkát végeznek.

Az a munka, amit eddig nem az újságírók, hanem az ellenzék végzett el, elégséges volt?

Nincs még vége ennek a történetnek! Azért sikerült összehívni a parlamenti nemzetbiztonsági bizottságot – még ha azt a Fidesz utólag meg is buherálta. Meglátjuk, hogyan fog ez nekik sikerülni októbertől.

De ha most nézzük: ebből az ügyből nemzetközi botrány lett, tüntetést is szerveztünk, tudnak erről az emberek, úgyhogy szerintem jó munkát végeztünk. De minden relatív.

Az előválasztásra bejelentkezni augusztus 15-ig lehetséges, a szükséges aláírásokat (egyéni jelöltek esetében 400, miniszterelnök-jelöltek esetében 20 ezer szignó) augusztus 23-tól szeptember 6-ig kell összegyűjtenie az indulóknak. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék. De hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

KÉPEK: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek