„Nemzeti (H)arc”: 15 milliós NKA-támogatásból készül az ARC-kiállítás kormányközeli kiadása

2021.08.11. 17:32

A Nemzeti Kulturális Alap 15 milliós támogatásából hirdettek történelmi plakátkiállítás-pályázatot kormányközeli zsűritagokkal. Az ARC szervezője szerint a pályázati kiírásuk egy részét is tőlük másolták, míg ők már meg sem próbálnak pályázni az NKA-hoz.

„Nemzeti (H)arc”: 15 milliós NKA-támogatásból készül az ARC-kiállítás kormányközeli kiadása

„Kreatív alkotó vagy? Papíron amatőr, de »többre« hívatott? Szeretnéd megmutatni magad? Eszedbe jut valami arról, hogy »magyar hagyomány« és »nemzeti öntudat«, de túl tudsz lépni az elhasznált szimbólumokon? A sebeken, a poros, savanykás gondolatokon? Akkor ez a Te pályád, a Te (H)arcod!” – hirdeti a Nemzeti (H)arc nevű, mobil plakátkiállítás pályázati felhívása. Mint írják, történelmi plakátokat várnak, aktuálpolitikát viszont kerüljék az alkotók és a történelmi ellenfeleinknek is adják meg a tiszteletet a jelentkezők.

Az alkotóktól olyan rajzot, festményt, számítógépes grafikát vagy bármilyen nagyméretű plakáton megjeleníthető alkotást várnak, amely könnyen befogadható vagy éppen meghökkentő. A téma valamely történelmi esemény kell, hogy legyen a Honfoglalástól 1956-ig bezárólag. Hozzáteszik: olyan alkotást várnak, amely összeköt és rámutat a magyarsághoz társítható pozitív tulajdonságokra, amelyek leírásuk szerint a következők: befogadó, kreatív, humoros, melegszívű.

A pályázatot szervező Planet Studio Kft. 15 millió forintot nyert a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) a projektre. A pályaműveket értékelő háromfős zsűri tagja Mező Gábor, a PestiSrácok újságírója, Borvendég Zsuzsanna, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa és a kormánypárti média rendszeres szereplője, illetve Szerényi Gábor grafikus.

A támogatást egy meghívásos pályázaton nyerték el, az NKA Összművészeti Programok Kollégiuma egyébként mást nem hívott meg erre a pályázatra.

A Planet Studio saját honlapja szerint 15 éve játék- és dokumentumfilmek, tévéműsorok és koncertfilmek készítésével is foglalkozik, nemrég például egy rövidfilmjük Indiából kapott egy díjat, dokumentumfilmjeiket pedig többször levetítették a köztévén is. 

Helyezéseket és különdíjakat egyébként nem osztanak ki a (H)arcon, a zsűri maximum harminc alkotást választ ki többkörös zsűrizés során a legjobbaknak, ők pedig 30 ezres alkotói díjat kapnak. Az alkotásokat egyébként anonim módon, jeligék alapján zsűrizik, nevezni augusztus 31-ig lehet.

A pályázat eddig nem kapott túl nagy médiavisszhangot: egy olyan Facebook-hirdetésekben népszerűsítik az alkotók számára, amelyet egy 19 követővel rendelkező oldal tett közzé, és csak július 28-án hoztak létre.

Ismerős formátum

A név és mobil koncepció áthallásos, ismerős lehet az idén 21. alkalommal meghirdetett ARC-pályázatról. Megkerestük az ARC kiállítás és pályázat szervezőit, hogy megkérdezzük, mi a véleményük a hasonlóságról.

„Mi a (H)ARC helyett maradunk az ARC-nál. Az mondjuk vicces, hogy átfutva az oldalukat – a nevünkön túl –, úgy tűnik kopipészteltek a pályázati kiírásunkból is... Használják egészséggel!” – reagálta az Azonnali megkeresésére Bakos Gábor, az ARC egyik szervezője.

Azzal kapcsolatban, hogy hasonló név miatt terveznek-e perelni, azt feleli: nem terveznek, éppen az ÉLETJEL 21. ARC közérzeti kiállítás előkészítésén dolgoznak. Arra a kérdésünkre, hogy jelent-e számukra konkurenciát a projekt, nem akart válaszolni, mert szerinte véleményt akkor lehet mondani egy projektről, ha már megvalósult.

Ugyanakkor hozzátette: gratulálnak hozzá, hogy már elnyerték az NKA támogatását, ők az elmúlt években már meg sem próbáltak erre pályázni, mert nem érzik reálisnak, hogy kapnának támogatást az állami alaptól.

Kerestük a Nemzeti (H)arc szervezőit is kérdéseinkkel, ám a megadott határidőig nem válaszoltak. Ha később mégis megteszik, cikkünket frissítjük.

CÍMLAPKÉP: ARC / Facebook

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek