Most egy amerikai hírtévé kitiltása miatt jöhet kormányválság Lengyelországban

2021.08.11. 08:25

Az amerikai csatornák elleni szigorításnak indult, kormányválsággal végződött: menesztették a korábban az EU-vétót ellenző Jarosław Gowint miniszterelnök-helyettesi posztjáról, miután kritizálta a médiatörvényt, ezzel oda a koalíció többsége.

Most egy amerikai hírtévé kitiltása miatt jöhet kormányválság Lengyelországban

A legnagyobb lengyel kormánypártot, a nacionalista-szociálkonzervatív Jog és Igazságosságot is (PiS) koalíciós partnereivel együtt tömörítő Egyesült Jobboldal egyik kisebb pártja,

a centrista Egyetértés elnökét, Jarosław Gowint menesztették miniszterelnök-helyettesi posztjáról, miután kritizálta a médiatörvény szigorításának tervezetét.

Az új kiegészítésről szerdán szavaz a Szejm, amely, ha átmegy, megtiltaná, hogy bármelyik televíziócsatorna többségi tulajdonosa az Európai Gazdasági Térségen kívülről kerüljön ki – írja a Politico Brussels Playbook hírlevele.

A törvény a kritikusai szerint kifejezetten az amerikai hátterű, a hatalommal szemben kritikus TVN csatorna ellen irányul és segíti a lengyel kormány médiás térfoglalását. Korábban egyébként az ugyancsak Gowin pártja által jelölt Anna Kornecka fejlesztési miniszterhelyettest is menesztették. Ő a Polish Deal elnevezésű újraelosztó adócsomagot bírálta, amely szerinte a kormány 2023-as újraválasztását segíti.

Szigorítás vagy cenzúra? 

Varsó mellett legalább 80 településen tartottak tiltakozásokat Lengyelországban a médiatörvény szigorítása miatt.

A tengerentúli Discovery-hez tartozó TVN tévéadó sugárzási engedélye ugyanis szeptemberben jár le, az egyik legnézettebb csatorna most az engedélye meghosszabbítására pályázik.

Ugyanehhez a cégcsoporthoz tartozik egyébként a TVN24 nevű, jelentősnek számító hírcsatorna is, amely rendre beszámol az adminisztráció korrupciógyanús ügyeiről, az EU-val való vitákról, az LMBT-ellenes szabályozásokról és az igazságszolgáltatás nemzetközi kritikákat kapott átalakításáról.

A kormány szerint ugyanakkor a szigorúbb médiatörvénnyel csak a többi EU-tagállamban lévőhöz hasonló tulajdonjogi szabályozást szeretnének bevezetni, a kormányzati szóvivő szerint ez semmilyen módon nem korlátozza a médiaszabadságot. Mateusz Morawiecki PiS-es miniszterelnök júliusban úgy fogalmazott:

„Képzeljünk el egy helyzetet, amelyben a lengyelországi médiát felvásárolja valaki Oroszországból, Kínából vagy egy arab országból. Szeretnénk mi, állampolgárok, hogy jogunk legyen erre nemet mondani?”

Oda a többség

A szabályozás washingtoni kritikái mellett az a koalícióból és annak ellenzékétől is számos bírálatot kapott. A szerdán kirúgott Gowin szerint a szabályozás lehetőséget ad csatornák kisajátítására a jogos tulajdonosuktól és elidegenít az Egyesült Államoktól, Lengyelország NATO-szövetségesétől.

A politikába frissen visszatérő jobbközép ellenzéki vezető, Donald Tusk szintén revolverezni tudta a hatalmat a vitákat kiváltó törvénnyel, mely után erős támadások érték a lengyel állami médiából.

Kérdés, hogy Gowin kirúgása stratégiailag jó húzás volt-e, miután az Egyetértés 13 képviselője nélkül oda az Egyesült Jobboldal egyfős parlamenti többsége.

A PiS most megmaradt koalíciós partnerével, az Egyesült Lengyelországgal a párt egyes képviselőit, illetve független parlamenti képviselőket próbál győzködni, hogy átmenjen a törvény.

Tusk szándékai és lehetőségei a PiS kiszorítására és ellenfeleik egyesítésére felveti egy esetleges előrehozott választás lehetőségét is, a helyi média pedig már arról cikkezik, hogy a Biden-adminisztráció válaszlépésül Romániába telepítené át Lengyelországban állomásozó csapatait.

Nem ez egyébként az első nagy port kavaró lengyel médiás szigorítás, korábban a magyarhoz kísértetiesen hasonló reklámadó-sztorija is volt az országnak, melynek kapcsán a legnagyobb médiumok elsötétüléssel és fekete címlappal tiltakoztak.

CÍMLAPKÉP: Jakub Kościerzyński / Facebook

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek