Újra bíróság előtt a Jan Kuciak meggyilkolásával vádolt vállalkozó, Robert Ficót is beidézhetik tanúnak

Szerző: Renczes Ágoston
2021.08.10. 12:49

Marian Kočner az értékpapír-hamisítási ügyében cetliken küldött az egyik bizalmasának instrukciókat a börtönből, hogy hogyan érje el a szabadon engedését, és hogyan befolyásoljon tanúkat. Az azonban átadta a cetliket a rendőrségnek.

Újra bíróság előtt a Jan Kuciak meggyilkolásával vádolt vállalkozó, Robert Ficót is beidézhetik tanúnak

Kedden újra bíróság elé állt Marian Kočner nagyvállalkozó, akit Jan Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásával is vádolnak, de ezúttal a vád hamis tanúzás és hamis eskütétel kísérlete volt.

Kočnert és tettestársát, Alena Zsuzsovát 2020 szeptemberében mentette fel első fokon a Különleges Büntetőbíróság a Kuciak-gyilkosság megrendelésének vádja alól, mert nem látta azt bizonyítottnak. Szabadlábra azonban egyikük sem került; Kočnert már korábban 19 év börtönre ítélték egy gazdasági bűncselekmény miatt, Zsuzsovát pedig egyéb gyilkosságokra való előkészülettel gyanúsítják.

A Legfelsőbb Bíróság 2021 júniusában megsemmisítette az őket a Kuciak-gyilkosság vádja alól felmentő elsőfokú ítéletet, és a Különleges Büntetőbíróságot az ügy újratárgyalására kötelezte.

Ennek a tárgyalásnak még nincs kitűzve az időpontja – a mostani tárgyalás tehát ettől külön áll, Marian Kočner azzal az értékpapír-hamisítási üggyel összefüggésben áll bíróság elé, ami miatt már elítélték.

Kočnert 2018 júniusában tartóztatta le a NAKA, a szlovák rendőrség különleges egysége értékpapír-hamisítás vádjával. A jelenlegi eljárás vádja szerint

Kočner apró cetliken küldött ki a vizsgálati fogságból instrukciókat. Azt szerette volna elérni, hogy helyezzék szabadlábra, valamint a tanúkat szeretett volna befolyásolni, hogy változtassák meg a vallomásukat.

A cetliket Kočner egyik emberének, Peter Tóthnak csempésztette ki a börtönből, az ő feladata volt az üzeneteket eljuttatni a megfelelő helyre.

Tóth eredetileg újságíró volt, majd dolgozott a szlovák titkosszolgálatnak is. Kočner embereként

az egyik feladata a Kočner számára kellemetlen újságírók megfigyelése volt, saját elmondása alapján „paparazziskodott”.

Tóth az egyik kulcsfigurája volt a Kucika-gyilkosság nyomozásának, és Kočner keddi tárgyalásán is meghallgatta őt tanúként a bíróság. Tóth 2018 őszén kezdett el együttműködni a rendőrséggel fedett tanúként, a cetliket is ő adta át a rendőrségnek.

Kočner a tárgyalás elején elutasította, hogy vádalkut kössön, és ártatlannak vallotta magát. A tárgyalás várhatóan szerdán is folytatódik. Külön érdekes, hogy

a védelem – tehát Kočner ügyvédje – fontolgatja, hogy beidézze tanúnak Norbert Bödör oligarchát és Robert Fico korábbi miniszterelnököt is.

Bödör volt az, aki gyakorlatilag bűnszervezetként irányította a rendőrséget Robert Fico 2012 és 2018 közötti miniszterelnöksége alatt.

Mint arról az Azonnali is beszámolt, előző csütörtökön a NAKA meggyanúsította Fico évtizedes közeli barátját, a pártja, a szociálpopulista Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) részvényesének és pénztárosának tartott Miroslav Výbohot, ő azonban külföldön tartózkodik, és nem is szándékozik hazamenni Szlovákiába.

NYITÓKÉP: Investigace.cz English - Reporting on financial and organized crime / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek