„Kiberpartizánok” szerezhettek meg rengeteg érzékeny információt a belarusz hatóságoktól

2021.08.10. 15:41

Ismeretlen hackerek feltörhették a belarusz rendőrség és a belügyminisztérium szervereit és hozzájuthattak az összes állampolgár adataihoz. A hackerek azt állítják, hogy hozzáférnek a rendőrök munkahelyi adataihoz is és több terabyte-nyi lehallgatott telefonbeszélgetéshez. A cél Lukasenka hatóságainak szabotálása lehetett.

„Kiberpartizánok” szerezhettek meg rengeteg érzékeny információt a belarusz hatóságoktól

Bármely nemzetállam történetében a legjelentősebb az a hackertámadás, amit egy magukat „belarusz kiberpartizánoknak” nevező csoport tagjai hajtottak végre a belarusz rendőrség és a belügyminisztérium ellen – erről ír Twitter-oldalán a Nexta ellenzéki lap volt főszerkesztője, Tadeusz Giczan. Az újságíró azt állítja, 

a múlt hónapban történt behatolás során a hackerek letöltötték az ország teljes útlevél-nyilvántartását, megszerezve ezzel az összes belarusz állampolgár személyes adatait, így a lakcímüket és a munkahelyüket, köztük azokét is, akik a titkosszolgálatoknál dolgoznak.

(Belaruszban az útleveleket belföldi azonosításhoz is használják.)

Bejegyzésében az újságíró azt állítja:

  • A támadók hozzájutottak a rendőrség tíz éves segélyhívás-előzményeihez, amelyből megvannak nekik azoknak a telefonszámaik, akik feljelentették a munkatársukat vagy a szomszédjukat, amiért az ellenzéki tüntetések jelképévé vált piros-fehér szalagot viselték.
  • A támadók a teljes rendőrségi adatbázist feltörték, így hozzájutva a rendőrségi épületek, börtönök, de még a drónok kamerafelvételeihez is, valamint a rendőrök munkahelyi múltjához, tehát például ahhoz milyen ügyeken dolgoztak.
  • Annak az IT-csapatnak az információihoz is hozzájutottak, akik a Telegram nevű titkosított üzenetküldő alkalmazáson egy rezsimpárti csatornát üzemeltetnek, ahol rendre kínzásokkal kapcsolatos és egyéb sokkoló tartalmú videókat tesznek közzé. A hackerek a számítógépeik kameráit is feltörték és felvételeket készítettek róluk a munkahelyükön.
  • Továbbá több terabyte-nyi lehallgatott telefonbeszélgetéshez is hozzáférhettek, amelyken az ellenzéki politikusok és aktivisták mellett egyébként a rezsimhez hű emberek beszélgetései is hallhatóak, köztük állítólag Lukasenka szóvivőjéről is van egy felvételük, amikor a szóvivő arra kéri a minszki különleges fegyveres egység vezetőjét, hogy fedezze, amíg az ellenzéki aktivisták elleni „embervadászaton” van.

„Apolitikus hackerek”

Az amerikai kormányzat által finanszírozott Szabad Európához köthető orosz híroldal, a Current Time augusztus 4-én arról cikkezett, hogy a magát apolitikusnak tartó hackercsoport célja, hogy „véget vessen a terrorista rezsimnek Belaruszban” és egyenlő jogokat harcoljon ki mindenkinek. A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy az, hogy állításuk szerint megszerezhették az ország útlevél-adatbázisát, felvet kérdéseket arról, hogy a szervezet mögött állók mit is gondolnak a privátszférához fűződő jogról.

Cikkük szerint a kibertámadás célja az lehetett, hogy szabotálják azoknak az erőknek a munkáját, amelyek szerintük fenntartják Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök 1994 óta tartó hatalmát.

Azt remélik, hogy a megszerzett információk, köztük számos államtitok kiválthat egy, a hatalmat elsöprő tüntetéshullámot. A hackerek egyébként nem nevezték meg, pontosan mennyi fájl került a birtokukba, csak azt állítják: megszerezték a belarusz biztonsági szervek vezetőinek, Lukasenka belső körének és az állambiztonsági hivatal, a KGB munkatársainak is az útlevél adataikat, köztük az EU-ban dolgozó hírszerzőkét is. A magukat kiberpartizánoknak nevező hackerekről egyébként már tavaly is lehetett hallani, amikor a belarusz rezsim állami weboldalait törték fel, hogy azokra az elnöknek kellemetlen tartalmakat töltsenek fel.

A hackerek azzal fenyegetőznek, hogy megismétlik a támadásukat

Július végén egyébként a csoport Telegram-csatornájára kirakták az útlevél adatait a KGB vezetőjének, a választási bizottság elnökének, a parlament felsőházának az elnökének és a 2010-as hatalomvesztése óta Belaruszban élő kirgíz exelnök Kurmanbek Bakijev-nek is.

„Vajon sok KGB-ügynök fog készen állni arra, hogy külföldön dolgozzon, ha tudja, hogy már kiszivárogtak az adatai?” – tette fel a kérdést a hackerek egyike a lapnak.

A „kiberpartizánok” azt állítják, a rendőrség közlekedési adataihoz is hozzáfértek, amelyek közt szerepelnek a KGB által regisztrált autók, az antikorrupciós hatóság és a tüntetőkre támadó verőemberek járművek adatai is.

Az egyik névtelenül nyilatkozó hacker szerint az a minimum, hogy ezután közlekedési eszközt kell majd cserélniük a hatóságoknak, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen adatszerzést bármikor megismételhetnek a jövőben. De a hackerek hozzáfértek a KGB által használt lakcímek adataihoz is, így vélhetően lakhelyet is kell változtatniuk a KGB embereinek.

Az elcsalt belarusz választások évfordulója kapcsán itt írtunk arról részletesebben, hogy az országot vezető diktátor hogyan vív hibrid háborút az EU-val, legutóbb pedig azzal került be a hírekbe az ország, hogy a tokiói olimpiáról megpróbáltak akarata ellenére hazareptetni egy sportolót, aki kritizálta edzőit.

CÍMLAPKÉP: Kreml

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek