Egyre durvábbak a szibériai erdőtüzek, Putyin sürgős erősítést küldött

2021.08.10. 13:41

Nem csupán Görögország, hanem a szibériai Jakutföld tajgája is lángokban áll. Az oltást nehezíti, hogy az oltási eszközöket nem tudják a helyszínre szállítani.

Egyre durvábbak a szibériai erdőtüzek, Putyin sürgős erősítést küldött

A Kreml kedden bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnök új rendeletet adott ki, amelynek értelmében Oroszország más területeiről további tűzoltóbrigádokat kell átvezényelni a szibériai Jakutföldre, ahol vasárnap óta általános, a teljes Jakut Autonóm Köztársaságra kiterjedő vészhelyzetet kellett meghirdetni, mivel egyre gyorsabban és egyre nagyobb területen lángolnak a tűzvészek a sarkvidéki tajgán.

A Moscow Times beszámolója szerint a tűzvészek immár elérték az emberi települések határait, százakat kellett evakuálni, akiknek otthonai immár a lángok martalékává váltak, az evakuáció a térségből folyamatos.

Oroszország egyik legnagyobb kiterjedésű, szibériai részének túlnyomó többsége már az északi sarkkörön túlra esik, ennek ellenére az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szokatlanul forró volt errefelé a nyár. Azért, hogy ebből immár a ritkán lakott területen is nem csupán a vadvilágot és környezetet megtizedelő, de falvakat, városokat fenyegető óriástűz lett, az ország polgári védelemért és katasztrófahelyzetekért felelős minisztere, Jevegnyij Zinicsev, és az elnök hivatala is a gyorsuló klímaváltozást és az erdő- és környezetvédelem kritikán aluli finanszírozását, a szakterület elhanyagoltságát tették felelőssé.

Mindez akár azt is jelentheti, hogy az ellenzék és több ismert orosz közéleti szereplő követelését, hogy Putyin azonnali hatállyal távolítsa el hivatalából a természeti erőforrásokért és környezetvédelemért felelős miniszterét, Alekszandr Kozlovot, Putyin akár meg is fogadhatja majd, egyben őt téve felelőssé a Távol-Keleten kialakult helyzetért.

Az elnöki rendelet után immár 4 200 tűzoltó és segítő, valamint 655 tűzoltójármű és eszköz birkózik Jakutföldön a lángokkal éjjel és nappal, az összesen 98 tűzfészekkel.

Az őslakosok nyelvén Szakhának is nevezett Jakutföldön az óriási erdőtüzek sem szokatlanok persze, de

a tüzek idei hevessége még az itt élőket is meglepte, ahogy az is, hogy a szövetségi intézményeket a katasztrófa teljesen váratlanul érte.

Az eszközök, felszerelések pedig most, a földrajzi akadályok és a távolságok miatt csak nagyon lassan tudnak megérkezni, addig az oltáshoz pedig tulajdonképpen azt kell használnia a jakutföldieknek, ami épp kéznél van.

Fedot Tumuszov, az orosz Állami Duma körzeti képviselője a jelenlegi helyzetről úgy számolt be:

„Gyakorlatilag egymillió hektárt oltunk most főleg ásókkal!”

Kiemelte, manapság nagyon fejlett eszközök léteznek a kiterjedt erődtüzek megfékezésére, nekik azonban gyakorlatilag a jelenlegi felkészültség mellett a tüzek körüli folyamatos árokásás maradt a vizes oltással kombinálva.

Az orosz meteorológiai szolgálat, a Roszgidromet sem tudott túl sok jó hírrel szolgálni:

a pusztító tűzvész ugyan mindennél nagyobb kiterjedésű, de a tűzvész-szezonnak a térség még csupán az elején jár.

Mint ahogyan arról már a hét elején beszámolt több média is, a görögországi, törökországi északnyugat-amerikai és jakutföldi erdőtüzek akkorák, hogy a NASA műholdas adatai szerint a tüzek füstje az ismert történelemben először elérte és sötétségbe is borította az Északi-sarkot.

Mint arról az Azonnalin részletesen beszámoltunk, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) hétfőn publikálta legújabb jelentését, amiben 14 ezer tudományos munkát szintetizálva azt állapították meg, hogy a klímaváltozásért egyértelműen az emberi tevékenység a felelős, és az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribbak lesznek a hőhullámok, a szélsőséges időjárásváltozások, illetve a különböző erdőtüzek is.

NYITÓKÉP:  Asit Biswas / Twitter

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek