A görög miniszterelnök elnézést kért az országban pusztító erdőtüzekért

Szerző: Petróczi Rafael
2021.08.10. 15:03

Azt azért Kiriákosz Micotákisz hozzátette, hogy olyan „természetfeletti erőkkel” kell küzdeni, ami gyakran felülmúlja az emberi erőt, és amit a klímaváltozás okoz.

A görög miniszterelnök elnézést kért az országban pusztító erdőtüzekért

Görögországban július vége, augusztus eleje óta egyre súlyosabb tűzvész pusztít, ami miatt már többezer embert kellett evakuálni. Különösen súlyos a helyzet a második legnagyobb görög szigeten, Évián, de a tűzvész hétvégén már a fővárost, Athént is fenyegette, ott azonban sikerült stabilizálni a helyzetet.

Az tűzoltásnak nem kedvez a hőség és a száraz, csapadékmentes időjárás sem – és ahogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének jelentése bemutatta, a klímaváltozás miatt a helyzet a jövőben csak rosszabb lesz, és az erdőtüzek akár Magyarország mindennapjait is képezhetik majd.

Jelenleg Évián 650 tűzoltó próbálja megfékezni a tüzeket, az országba százával érkeznek más államokból a tűzoltók, tűzoltóautók és repülők – Magyarország is összeállított egy 104 tűzoltóból és 20 eszközből álló kontingenst a görögök számára, igaz, az még nem indult útnak, mert – mint azt Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelem szóvivője az Azonnalinak megírta – „a görög fél egyelőre nem kérte a magyar segítséget”. Az erdőtüzekben három ember már meghalt, és többen is kórházba kerültek füstmérgezéssel.

Mindazonáltal a nemzetközi segítség ellenére sem sikerült egyelőre megfékezni a lángokat.

„Talán megtettünk mindent, ami emberileg lehetséges, de sok esetben ez nem volt elég”

mondta a görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz, egyúttal bocsánatot is kérve az állam bármilyen elégtelen válaszáért az erdőtüzek kezelésében, és fogadva, hogy megkeresik ezekért a felelősöket.

A miniszterelnök azért szembesült a kritikákkal, mert az Évia szigetén élők úgy érzik, a kormány cserben hagyta őket. A szigeten a légi tűzoltás csak vasárnap kezdődött meg, addig az emberek a saját erejükből próbálták megmenteni az otthonaikat. Görögország rendelkezik Európa egyik legnagyobb tűzoltó repülőgép-flottájával – igaz, a gépek között több tízéves már –,

ezeket azonban Athén környékére összpontosították, a kormány szerint azért, hogy megelőzzék, hogy a tűz elérje a főváros sűrűn lakott részeit. 

A miniszterelnök korábban többször hangsúlyozta azt is, hogy az életmentés a legfontosabb, az erdők vagy az ingatlanok megvédése másodlagos.

Mint Micotákisz a bocsánatkérése során elmondta, teljesen megérti azon polgártársai fájdalmát, akiknek most azt kell látniuk, hogy lakásaikat és értékeiket elpusztítják a lángok, azonban azt is hozzátette:

az országnak példátlan mértékű természeti katasztrófával, és olyan „természetfeletti erőkkel” kell szembenéznie, ami gyakran felülmúlja az erejüket.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy az erdőtüzekért szerinte a klímaváltozás felel, és ígéretet tett egy 500 millió eurós (átszámolva 176 milliárd forintos) alap létrehozására, amit például a lerombolt területek újraépítésére, újraerdősítésére, valamint a károsultak kompenzálására fognak fordítani.

Az Évia szigeti egyik falu, Monokaria polgármestere, Klelia Dimitraki azonban nem túl optimista, ahogy fogalmazott:

„Ez egy holokauszt. Minden falunak, az egész környéknek annyi. Ma csak annyit mondhatunk, hogy szerencsések vagyunk, hogy életben vagyunk.”

NYITÓKÉP: Kiriákosz Micotákisz (középen) az erdőtüzekről szóló aktuális jelentést nézi. Kiriákosz Micotákisz / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek