Öt dolog, amiben Tucker Carlson és Orbán Viktor teljesen mást gondol a világról

2021.08.09. 18:47

Kínai befolyás, állami túlhatalom, adórendszer, lockdown és oltások, kilakoltatási moratórium, közegészségügy. Többek között ezekben nem ért egyet egymással a Bidenről és migrációról kedélyesen elcsevegő Tucker Carlson amerikai republikánus sztárműsorvezető és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Öt dolog, amiben Tucker Carlson és Orbán Viktor teljesen mást gondol a világról

Noha most úgy tűnik, szoros baráti szálak szövődnek Orbán Viktor miniszterelnök és Tucker Carlson, az amerikai Fox New jobboldali sztárműsorvezetője között, az amerikai nacionalista jobboldal és a magyar nacionalista jobboldal között több, súlyos és lényeges nézeteltérés is feszül.

Összeszedtük az amerikai és a magyar „igazikonzervatív” álláspont közötti öt legnagyobb árkot. Témák, amiktől Carlson Orbán-interjúja izgalmasabb lehetett volna!

1. Kína szerepe a világban

Carlson eleve azzal vált mindennél népszerűbbé a keményvonalas, Trump-támogató republikánus szavazók körében (és így mentette meg a Fox News csatorna nézettségét is, miután a főszerkesztők elengedték Trump választási csalásról szóló elméletének támogatását), hogy nyíltan hazaárulással és a kínai pártállammal való kollaborációval vádolta meg a demokrata pártelitet és Joe Biden elnököt, még jelölt korában.

A csokornyakkendőjét mostanában már hosszabb nyakkendőre, és ezzel együtt régi konzervatív nézeteit populista jobboldalivá változtató tévés megmondóember hosszú órákat volt képes a 2020-as kampányban arról beszélni, hogy szerinte a koronavírust a kínaiak fejlesztették laborban, onnan engedték ki, és Joe Biden, valamint munkatársai együttműködtek Pekinggel, hogy közös ellenfelüket, Trump elnököt arrébbállítsák.

Sőt, már 2020-ban nyíltan kijelentette, az amerikai politikai elit eladja az Egyesült Államokat Kínának.

Orbán Viktor véleménye Kína szerepéről egészen más, négy éve kezdte Kína közép-európai partnerségi kezdeményezéseivel a szorosabb együttműködést, majd 2018-as pekingi látogatása során azt is kijelentette, Kína érdekei egybeesnek a magyar nemzeti érdekekkel. Azóta pedig 540 milliárdos hitelből tervezi a sanghaji Fudan Egyetem budapesti kampuszát a kormány, az EU-ban pedig egy Tajvan és egy Hongkong melletti közös nyilatkozatot is épp a magyarok vétóztak meg.

A magyar médiában is feltűnést keltett az, hogy Carlson Orbánnal készített, igencsak hízelgő hangvételű interjújának magyar kormány általi leiratából is kimaradt az a kérdés, ahol a Fox News arca az iránt érdeklődött, miért Orbánt kritizálja vajon Biden, és miért nem a politikai ellenfeleit meggyilkoltató Hszi Csin-ping kínai pártelnököt. A kérdésre amúgy Orbán nem is válaszolt.

2. Adórendszer

Carlson otthon, Amerikában annak a fajta libertárius konzervatív irányzatnak a mára már legfontosabb képviselője, aki szocializmusnak, sőt radikális marxizmusnak tart mindenféle központi, szövetségi adóztatást és szabályozást,

ide értve a környezetvédelmi előírásokat is. Sőt, Carlson rendszeresen előadja műsoraiban azt is, a klímaváltozást is azért túlozzák el a „nemzetközi elitek”, mert így akarnak nagyobb központi ellenőrzést az egyének fölött.

Nagyot szólt például, amikor a davosi, világgazdasági elit számára tartott konferenciára meghívott Rutger Bregman holland történész azt mondta milliárdos beszélgetőtársainak: hagyják a „hülye jótékonykodást”, és végre ismerjék el a legvagyonosabbak, hogy adót kell fizetniük. Megszólalása után Tucker Carlson is meginterjúvolta Bregmant, és nagyon felidegesítette magát azon amit Bergman arról mondott, hogy Carlson csak a siker miat játssza a populistát, amúgy a világelitet védelmezi, amikor ellenzi az adóik emelését. Carlson ezek után az interjú egy bizonyos pontján pedig nyíltan megkérdezte:

„Miért nem baszod meg magad, te idióta?”

Az interjút végül a Fox News le sem adta, és miután az Bregmantól mégis kiszivárgott, Carlson élő adásban kért elnézést a szavaiért, miközben mondanivalója lényegét fenntartotta.

Orbán Viktor ugyan maga is büszke arra, hogy egykulcsos adórendszert vezetett be, ami főleg a vagyonosoknak kedvezett az országban, ugyanakkor hosszú kormányzása alatt bankadót, multiadót és csipszsadót is bevezetett. Ugyan számtalan alkalommal elmondta, hogy a munkát terhelő adókat csökkenti, de a fogyasztást terhelők elég magasan maradtak, a legtöbb alapvető élelmiszer is 27 százalékos, európai rekordáfán adózik Magyarországon.

3. A multik szerepe a gazdaságban és társadalomban

Carlson sok mindenben eltért már a republikánus fősodortól, egyik legfontosabb ilyen lépése az volt, amikor 2019 után, nacionalista alapon egyre inkább a főleg a demokratákat és liberális ügyeket támogató óriáscégek, és különösen a nagy techcégek ellen hajtott végre retorikai fordulatot. Noha nem gazdasági, nem baloldali alapon, de

Carlson ugyanúgy eljut addig a gondolatig, hogy a multik a társadalom számára káros intézmények, de éppen „kultúraromboló” hatásuk miatt,

ahogyan azt az Edmund Burke Alapítvány konferenciáján pár éve már kifejtette, elég hosszasan.

Orbán Viktor itt is Tuckerrel ellentétes utat járt be:

míg régebben ő támadta a multikat, multiadókat is belengetett, addig mostanra Magyarország már súlyos állami milliárdokkal támogatja például a német, amerikai, dél-koreai és kínai multinacionális cégeket itthon. Nekik volt jó a 2018-as rabszolga- (túlóra-) törvény is. Sőt, legutóbb Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter bejelentése szerint a kormány még az Európán kívüli, általuk alkalmazható vendégmunkások számarányának felső határát is megemelte –

a kormány tehát az egyik legfontosabb szimbolikus ügyében, a bevándorlásban is engedett nekik.

4. Járványkezelés, maszkok, oltások

A különbség az Orbán-kormány és az amerikai jobboldal között talán ezen a téren a legnagyobb. A koronavírus-járvány kitörése után még maga Donald Trump elnök is „kínai vírusnak”, nem túl komoly betegségnek minősítette a Covid-19 járványt, támogatói és más jobboldaliak, így Tucker Carlson is a kötelező maszkviseléstől a lockdownig bármiféle központi járványintézkedést az emberek életébe való túlzott „kommunista” beavatkozásnak minősített, míg a demokraták és a progresszívek minden ilyen intézkedést támogattak.

Sőt, véleménye alapján Tucker Carlson szerint akár Orbán Viktor és kormánya is a „gonosz elitekhez” tartozhatna, már ha abból indulunk ki, amit erről Amerikában mondott:

Tucker Carlsonnak utóbbi hónapokban a Fox Newson is az egyik legjobban menő témája maga a vírusellenes intézkedések, az oltatlan-oltott elkülönítés elleni kikelések, a maszkok ellenzése voltak, ezek tették igazán népszerűvé a hasonló gondolatokra már Trump óta kapható republikánus keménymag körében.

Vele szemben a magyar miniszterelnök már 2020 márciusától kisebb mértékű lezárásokat vezetett be,

2020 késő tavaszától a kormány és a különböző önkormányzatok is szinte az összes beltéri helyiségben kötelezővé tették a szájmaszkot, később, november legelején végül éjszakai kijárási tilalmat és számos más intézkedést is bevezettek a járvány letörése céljából.

Emellett ráadásul Orbán európai „oltásbajnok” is volt: 2021 elején – a külön, EU-n belül csak Magyarországon engedélyezett orosz és kínai vakcinákkal megtámogatva – Szerbiával együtt nálunk volt a koronavírus elleni oltottak aránya az egyik legmagasabb. Olyannyira fontos ez a téma a Fidesznek, hogy itt Orbán az ellenzékét vádolta rendszeresen „oltásellenességgel”, amikor az oda tartozó politikusoknak kétségei merültek fel különböző vakcinák hatásai, és hatékonysága körül.

5. Kilakoltatási moratórium

Éppen Budapestről reagált a Fox News műsorvezetője is óriási látszólagos dühvel arra a hírre, hogy Biden elnök az amerikai járványügy segítségével rendeletben hosszabbította meg a legtöbb amerikai államban a kilakoltatási moratórium határidejét.

Carlson szerint a lépéssel Biden „eltörölte a magántulajdont az Egyesült Államok területén” azzal, hogy továbbra is lehetetlenné tette a ház- és lakástulajdonosok a járványhelyzet alatt továbbra sem rakhatnak ki albérlőket az ingatlanjaikból.

Azt is megemlítette – Budapest belvárosával a háttérben – hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság már ki is jelentette, szerintük a moratórium meghosszabbítása alkotmányellenes is.

Biden azután döntött így, hogy egy sor baloldali kongresszusi képviselő és szenátor a Capitolium előtt sátrazva követelték a moratórium meghosszabbítását, nehogy a legszegényebbek tömegesen utcára kerüljenek.

Azt már Carlson nem tette hozzá, hogy amit az USA-ban a gyakorlati kommunizmus megvalósulásának minősített, azt Magyarország kormánya is meglépte, igaz, baloldali civil szervezetek nyomására.

Az Azonnali is beszámolt ugyanis róla, hogy sokáig kérdéses volt, hogy a kormány fenntartja-e kilakoltatási moratóriumát is a veszélyhelyzet meghosszabbításával, végül kiderült, azt is legalább szeptember végéig kitolják. Igaz, ez itthon semmiféle alkotmányos válságot nem okozott.

NYITÓKÉP: OV / FB

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek