Miért most gőzölt be Dézsi Csaba András?

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2021.08.09. 14:12

Az emberarcú fideszes kimutatta a foga fehérjét Győrben: de vajon miért éppen most? Három tippem is van: olyan ügybe tenyereltünk, amiből gondja lesz, nem örül, ha nem csupa jókat írnak róla, vagy ennyire fáj neki, hogy nem igazán mennek a fideszes Facebook-csoportok.

Van-e még olyan, hogy emberarcú fideszes?

Miközben a kormányzó párt egyre mélyebbre merül a kultúrharcos fantáziavilágába, ahol egy látogatás Tucker Carlsontól, vagy az LMBTQ-kontentet tartalmazó könyvek becsomagoltatása valami olyasmi szellemi kielégülést okoz a kormánypárti politikusoknak, mintha ezekkel valóban tettek is volna valamit az országért, Győrben az utolsó emberarcú fideszes is kimutatta a foga fehérjét.

Bár már az országos sajtót is megjárta a hír, mégis gyanítom, hogy a többség lemaradt róla: Dézsi Csaba András polgármester a múlt héten egy elképesztő hangvételű, teljes hazugságon alapuló bejegyzésben a győri munkásságomat támadta, döbbenetes módon belefoglalva ebbe a családomat és a gyerekeimet is – ezt a módosított bejegyzésből már kivette.

Nem az áldozat szerepében szeretnék tetszelegni most – a posztja hazugságait pedig kiveséztük a fenti linken és még itt is –, arról viszont érdemes pár szót ejteni, hogy hogyan jutott vajon ilyen mélyre a kardiológus-rockrajongó-gyerekkönyvíró-TikTok-influenszer polgármester.

Hell's bell, Satan is coming to you

Az Azonnali olvasói talán emlékezhetnek: a Borkai Zsolt bukása után kiírt győri időközi választás eredményéről szóló értékelésemben azt írtam: a Fidesz nagyon szerencsés volt, hogy talált olyan veteránt, aki az egy évtizeddel korábbi Fidesz értékeit tudta felmutatni a győri választóknak Borkai prosztó újgazdag rongyrázása után.

Úgy tűnt akkor, hogy a 2008-ban a helyi politikai hatalom közeléből Borkai kedvéért csúnyán eltávolított kardiológusprofesszor tényleg egy más minőséget, egy régebbi Fideszt képvisel, aki nem papagájmód mondja vissza a migránsos-sorosos paneleket, akár egy autós üldözést is bevállal, hogy a központi Fidesz sameszai elől meglógva interjút adjon a független sajtónak (megtörtént eset).

Ezután a cikk után, az első általa elnökölt közgyűlésen oda is lépett hozzám, hogy kezet rázzon, és megjegyezze: milyen jó meglátások voltak a cikkben.

Így folytattuk ezt aztán: ment persze a kötelező csipkelődés, hiszen az ő szótára szerint „ellenzéki” újság vagyunk, de nem volt alkalom, hogy Dézsi polgármester ne nyilatkozott volna, mikor kértük, még olyan necces ügyekben is, mint amikor tavaly karácsony előtt a győri kukás cégnél valami óriási gubanc volt, vagy amikor idén májusban ki is derítettük, hogy mi volt a gubanc oka.

Szóval akkor mi a fene történt Dézsivel?

Nagyon jó kérdés, én múlt hét óta gondolkozom rajta, hogy mi tört el benne, és miért éppen most.  De kezdjük ott, hogy Dézsi valószínűleg nem változott meg hirtelen: lassan harminc éve van a városi politikában, és minden egyes ember, aki ismerte a működését első fénykorában, 1998 és 2008 között, azt mondja, hogy egyáltalán nincs meglepve a poszton.

A győri közvélemény hajlamos ugyan elfelejteni, de Dézsi egy évtizedig már a helyi Fidesz meghatározó politikusa volt, volt polgármesterjelölt is, 2006 után pedig két évig próbálta megpuccsolni, vagy legalábbis szoros pórázra fogni Borkait, de azt a küzdelmet elbukta – az elmúlt két évben a bosszúállás jeleit is fel lehetett fedezni néha a döntéseiben.

Visszatérve a jelenbe: három ötletem van, mi lehet most.

1. Beletenyerelhettünk valami olyan ügybe, amiből tényleg gondjuk lesz

Számos érdekes üggyel foglalkoztunk az elmúlt hónapokban, ezek közül leginkább a győri kukás cég ügye jöhet szóba, ahol az NNYI a cikkem megjelenésének napján rejtélyes okból nyomozásba is kezdett, és le is foglaltak egy csomó mindent.

Lehet, hogy itt van valami olyan fejlemény, ami miatt Dézsi Csaba András úgy érezte, hogy most jött el a pont, amikor még a gyerekeim emlegetését is bevállalva diszkreditálni kell a munkámat.

A cikkek magukért beszélnek szerencsére.

2. Nem örül neki, hogy valaki nem csupa jót ír róla

Bár ebből az amatőr posztból nem látszik, Dézsi polgármester ügyesen építi az imázsát a legpőrébb populista módszerekkel, illetve azzal, hogy gyakorlatilag influenszer-üzemmódban használja a közösségi médiát. 

A populizmusra jó példa, hogy egy nappal azután, hogy a szúnyogirtásért felelő ember elmagyarázta, miért nem kell légi kémiai szúnyogirtás, Dézsi elintézte, hogy legyen. Nem azért, mert szükség volt rá – addigra elég jól apadt a szúnyogártalom –, hanem azért, mert az ebben szocializálódott győriek folyamatosan ezt követelték tőle Facebook-kommentekben.

Eközben viszont az is világos, hogy a professzor-polgármester legszívesebben minden ház falára felvésetné a nevét, és azt is elkotyogta már pár helyen, hogy az az álma, hogy egy városnegyedet egyszer majd róla nevezzenek el.

Így születhet olyan jubileumi képzőművészeti album, ahol a város „legjelentősebb művészeti értékei” között nemcsak a saját alkotása, de a papagájáról készült festmény és a róla rajzolt képregény is helyet kapott.

Mi ezekről is beszámolunk, mert az csak az éremnek az egyik oldala, hogy Dézsi szereti a rockzenét, szeret kakasokat betaníttatni szalagátvágásra, meg ilyenek. Ezek jól mutatnak az Instagramon, de nem adják ki a teljes képet – mi pedig a teljes képet akarjuk bemutatni, amihez a polgármester látens önimádata ugyanúgy hozzátartozik.

3. Ennyire fáj neki, hogy nem igazán mennek a Facebook-csoportjaik

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy nem teljesen derült égből villámcsapás volt Dézsi gyalázkodó posztja, hiszen hetek óta kampányt folytat az általam alapított Győr összefog csoport ellen, aminek mára közel 22 ezer tagja van, és ahol egy-egy poszton több tucatnyi komment, akár több száz lájk van.

Ez egy aktív csoport, amit a győriek akármire használhatnak, én például arra is használom, hogy a közéletileg releváns cikkeimet megosszam itt, hogy az emberek megvitassák. Bár nagyon magasröptű viták nem szoktak itt születni – mégiscsak a Facebookon vagyunk –, azért akadnak jó beszélgetések is.

Mindeközben a győri Fidesz csoportjai számosak, de egyikben sincs negyedannyi aktivitás sem, mint nálunk, a Győr összefogban. Tudom, hogy ez nagyon fáj a polgármesternek, aki annak ellenére, hogy lépten-nyomon hangoztatja, hogy nem olvassa a csoportot, volt hogy kétnaponta reagált onnan valamire.

Van tehát olyan fórum a győri interneteken, amit nem kontrollál, ahonnan nem tud minden vele egyet nem értő embert kidobni, mint a Facebook-oldaláról, és ez nem tetszik neki.

Mivel a csoportot magát nem tudta kikezdeni, belémállt. Ez is egy teória. (A jelentkezések száma a csoportba Dézsi posztja óta látványosan megugrott, igaza volt tehát Bukovics Martinnak. Köszönjük ezúton is!)

Hogyan tovább?

A gyalázkodó poszt mellett a városháza az elmúlt hetekben levett minket a sajtólistáról, így akadályozva a munkánkat. Ez is kissé disszonáns a nyílt városházát hirdető, akárkinek lépten-nyomon nyilatkozó Dézsi Csaba András képével: úgy tűnik, retteg attól, hogy a kameránk/mikrofonunk elé kerüljön.

Ami azért vicces, mert ha megnézitek az utolsó alkalmat, láthatjátok, milyen keményeket és provokatívakat kérdeztünk tőle, például arról, hogy támogatja-e a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését, vagy hogy mi a helyzet a győri kukás cég belső jelentésével, amit egy hónapja ígért meg, hogy nyilvánosságra hozza. (Sajnos nem tudják, mert azt is lefoglalták a rendőrök.)

Mi toljuk tovább. A polgármester posztja, és főleg az, hogy semmi alapot nem adtunk ilyen mértékű támadásra, azt bizonyítja, hogy valamiért ideges: vaj van a füle mögött?

Borkai akkor volt ilyen idegbeteg, amikor már tudta, hogy egy hónapon belül kijön a jachtos videója. Dézsiről nem hinném, hogy ilyen felvételek kerülnek elő, de iszonyatosan kíváncsi vagyok, hogy miért ennyire ideges.

Egy biztos: az emberarcú fideszes álarca lehullt, mindenki láthatja, mi van az influenszerkedés mögött. Most lesz csak igazán érdemes újságot írni Győrben.

Ismerős a szöveg? Ha nem, az azért van, mert még nem jár neked az Azonnali háromszori hírlevele, a Reggeli fekete! Iratkozz rá fel, és akkor legközelebb már reggel 7-kor képbekerülsz!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek