Katasztrófavédelem: Mi is segítenénk a görögöknek tüzet oltani, de egyelőre nem kérik

Szerző: Renczes Ágoston
2021.08.09. 16:09

Majdnem az összes szomszédunk és a többi V4-es ország is küldött már segítséget a tűzvésszel küzdő Görögországnak. A Katasztrófavédelem szerint Magyarország is összeállított egy kontingenst, de a görögöknek egyelőre nincs szükségük magyar segítségre.

Katasztrófavédelem: Mi is segítenénk a görögöknek tüzet oltani, de egyelőre nem kérik

Görögországban július vége, augusztus eleje óta egyre súlyosabb tűzvész pusztít, ami miatt már többezer embert kellett evakuálni. Különösen súlyos a helyzet a második legnagyobb görög szigeten, Évián: 

De a tűzvész már a fővárost, Athént is fenyegeti. Az tűzoltásnak nem kedvez a hőség és a százaz, csapadékmentes időjárás sem.

Nemzetközi segítség

A görögöknek több ország is nyújt segítséget; a görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz vasárnap késő este egy Twitter-posztban mondott köszönetet annak a 22 országnak, akik valamilyen módon segítenek Görögországnak megfékezni a tüzet.

A felsorolásban Közép-Kelet-Európából is több ország is szerepel.

Magyarország nincs köztük, de Szlovénián kívül az összes szomszédunk segít a görögöknek.

Románia 112 tűzoltóval és 23 járművel vesz részt az oltásban, ezek szombaton érkeztek meg Athénba. A görög miniszterelnök posztja szerint Szerbia 3 helikoptert, 34 tűzoltót és 14 tűzoltóautót, Horvátország egy repülőgépet, Ausztria 43 tűzoltót és 11 járművet küldött, de még Ukrajna is segít 100 tűzoltóval.

A V4 országai közül három szintén segít a görögöknek

Szombaton indult útnak Lengyelországból 143 tűzoltó 46 járművel, hogy segítséget nyújtson Görögországnak. A lengyelek egyébként a szintén tűzvésszel küzdő Törökországnak is segítenek, illetve Németországnak is az árvíz utáni romeltakarításban.

Péntek este jelentette be Csehország, hogy szintén segít a görögöknek, az általuk küldött 36 tűzoltó 15 járművel hétfő hajnalban érkezett meg Athénba.

Szlovákia vasárnap indított útnak 30 járművön 75 tűzoltót Görögország irányába.

De mi a helyzet Magyarországgal?

Mivel majdnem az összes szomszédunk és V4-es partnereink is küldtek segítséget Görögországnak, kíváncsiak voltunk, csatlakozik-e hozzájuk Magyarország is.

Kérdéseinket elküldtük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, illetve a Belügyminisztériumnak, és – mivel egy esetleges nemzetközi segítségnyújtásról van szó – a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak is.

A külügy nem válaszolt, kaptunk viszont választ a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól. Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az OKF szóvivője az Azonnalinak azt írta:

több ország mellett Magyarország is felajánlotta a segítségét Görögországnak.

Mukics kimerítő részletességgel fel is sorolja, hogy miből áll a felajánlott segítség:

„A kétoldalú segítségnyújtás keretében hazánk egy 104 tűzoltóból és 20 eszközből álló kontingenst állított össze, amely több megye tűzoltóiból, valamint két parancsnoki autóból, öt gépjárműfecskendőből, két vízszállító járműből, öt erdőtüzes gyorsbeavatkozó gépjárműből, egy buszból, két kisbuszból és három tehergépkocsiból áll.”

Ami miatt ez a kontingens még nem indult útnak, az – mint a szóvivő a levelében fogalmaz – az, hogy

„a görög fél egyelőre nem kérte a magyar segítséget”.

A segélycsapatok elindulását több diplomáciai lépés is megelőzi – írta az Azonnali kérdésére a Mukics Dániel, kiemelve, hogy „a nemzetközi segítségnyújtás alapja, hogy a bajba jutott ország hivatalos úton segítséget kér más országoktól”. Mint a szóvivő írja, ez történhet kétoldalú együttműködési megállapodás alapján, vagy nemzetközi szervezeteken, mint például az EU, a NATO vagy az ENSZ megfelelő rendszerein keresztül.

„A segíteni szándékozó országok a hivatalos segítségkérésre reagálnak és a kívánt eszközöket, képességeket felajánlják. A felajánlott segítséget a bajba jutott országnak előbb el kell fogadnia, csak ezt követően indulhatnak útnak a hivatalos segélycsapatok vagy segélyszállítmányok. A regisztrálatlan, váratlanul érkező segélycsapatok akár nehezíthetik is a már amúgy is bajban lévő ország helyzetét”

– fogalmaz a szóvivő, hozzátéve, hogy 

„Görögország hivatalosan azt jelezte Magyarországnak, hogy jelenleg nincs szüksége a felajánlott magyar segélycsapatra”.

NYITÓKÉP: A Görögországba induló lengyel konvoj. Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek