Karácsony és Dobrev a nyerő a fővárosban, a vidéki szavazók között Jakab arathat

Szerző: Petróczi Rafael
2021.08.09. 12:35

A Závecz Research és az IDEA Intézet közös kutatása egyértelmű összefüggést talált a településméret és az egyes ellenzéki miniszterelnök-jelöltek támogatottsága között. Az is kiderült, hogy a fiatalok között Jakab Péter a nyerő, a nyugdíjasok között viszont Karácsony Gergely tarol.

Karácsony és Dobrev a nyerő a fővárosban, a vidéki szavazók között Jakab arathat
„Az ellenzéki szavazótáboron belüli törésvonalak meglétére utal, ha az állandó lakhely szerinti település típusa alapján vizsgáljuk az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek támogatottságát. Jakab Péter legfontosabb hátországa ugyanis a nagyvárosokon kívüli Magyarország”

– állapítja meg a Závecz Research és az IDEA Intézet közös kutatása.

Ebből az látszik, hogy a településméret nagyon is számít a tekintetben, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek támogatottsága hogyan alakul: mint a kutatás írja, a Jobbik jelöltje, Jakab Péter a kisvárosokban 35, a községekben 34 százalékot kapna, szemben például Dobrev Klára 22 és 28, illetve Karácsony 21 és 18 százalékával.

„Ahogy azonban növekszik a települések mérete, egyre csökken Jakab, és egyre erősödik Dobrev és Karácsony támogatottsága. A megyeszékhelyeken Dobrev 27, Karácsony 26 százalékot, Jakab pedig 23 százalékot kapna. A fővárosban ugyanakkor Jakab helyzete majdnem annyira kedvezőtlen (13 százalék), mint Karácsonyé a községekben. Budapesten ugyanis a szavazók mintegy harmada Dobrev Klárát (32 százalék), egy másik harmada pedig Karácsony Gergelyt (32 százalék) támogatja.”

Azaz azt látni, hogy

míg vidéken abszolút Jakab Péternek áll a zászló, addig a fővárosban közel sem lefutott a verseny Karácsony Gergely és Dobrev Klára között.

Az eredményeket árnyalja, hogy az adatfelvétel június 21-30. között történt, és mivel a közvélemény-kutatások mindig pillanatfelvételeket mutatnak, ezért a fenti állítások is erre az időszakra vonatkoznak – arról nem lehet e kutatás alapján következtetéseket levonni, hogy az azóta eltelt időszakban hogyan változhatott a miniszterelnök-jelöltek támogatottsága.

Ráadásul a lekérdezett minta sem a teljes lakosságot takarja: a Závecz Research által lekérdezett minta és az IDEA Intézet által kielemzett adatok az ellenzéki pártok szavazóit, valamint az aktív bizonytalan szavazókat (tehát akik jelenleg nem rendelkeznek pártpreferenciával, de biztosan vagy valószínűleg elmennének szavazni egy parlamenti választáson) foglalják magukba – a lekérdezett minta viszont a körükben nem, életkor és iskolai végzettség szerint reprezentatív a választókerületek felnőtt népességére. A hibahatár az összes megkérdezettre vonatkozóan +/-2,9 százalékpont.

Fekete-Győr és Jakab a fiatalok között hódít, Karácsony és Dobrev az idősebbeket szólítja meg

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül Jakab Péter az, aki a leginkább képes megszólítani a fiatalabb korosztályt: a 40 év alatti ellenzéki szavazók és aktív bizonytalanok körében a támogatottsága 36 százalék, és ebben a korcsoportban a legerősebb a momentumos Fekete-Győr András is, akinek támogatottsága 17 százalék.

Jakab Péter azonban a középkorúak körében is elég népszerű – mint a kutatás írja:

„Szokatlan, hogy a középkorúak (40–59 évesek) körében teljesen kiegyenlített Dobrev Klára, Jakab Péter és Karácsony Gergely támogatottsága (26–26 százalék), Fekete-Győr itt 13 százalékon áll, míg a 60 évesek és idősebbek körére az átrendeződés világos irányba mutat: ebben a kategóriában Dobrev és Karácsony jelentősen elhúz a többi jelölttől, és egymással vív csatát (34–34 százalék). Jakab választottsága az idősebbek körében 19 százalékos.”

Karácsony Gergely a favorit a nyugdíjasok körében

A Závecz és az IDEA közös kutatása arra is kitér, hogy a szavazók gazdasági aktivitása alapján milyen az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek támogatottsága.

Ez alapján a gazdaságilag aktív, tehát munkahellyel rendelkező ellenzéki és aktív bizonytalan szavazók között Jakab Péter vezet 30 százalékos támogatottsággal – a nyugdíjasok körében viszont csak 19 százalékot kapna.

„Ebben a rétegben ugyanis – összhangban az életkori csoportban látottakkal – egyértelmű Karácsony előnye (39 százalék) a második helyezett Dobrev Klárával (30 százalék) szemben.”

A kutatás kiemeli továbbá, hogy bár a nem nyugdíjas korú inaktív lekérdezettek között Jakab előnye kimagasló a második helyezett, 17 százalékos támogatottságú Dobrevvel szemben, „ugyanakkor (…) ez egy nagyon szűk, alacsony részvételi szándékkal rendelkező társadalmi réteg. A versenyt nem ők, hanem az aktív és a nyugdíjas szavazók fogják eldönteni.”

Az úgyszint ellenzéki miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péter és Pálinkás József eredményeire az Azonnalinak megküldött kutatási gyorsjelentés nem tér ki.

MONTÁZS: Petróczi Rafael, Tóth Csaba Tibor, Dercsényi Dávid / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek