Bűnbanda vezére vallott Vučićra. Szerb elemző magyarázza el az év botrányát!

Szerző: Rédl Boglárka
2021.08.05. 07:14

Az egyik legsúlyosabb szerb bűnbanda vezére, Veljko Belivuk azt állítja, számos szívességet tett Aleksandar Vučić államfőnek. Vajon mennyi igaz az állításokból, mi lesz ennek a következménye a kormányra nézve? Rastislav Dinić szerb politikai elemzőt kérdeztük.

Bűnbanda vezére vallott Vučićra. Szerb elemző magyarázza el az év botrányát!

Veljko Belivuk, a régió egyik legbrutálisabb klánjának vezetője ügyészségi kihallgatásán súlyos vádakat fogalmazott meg Aleksandar Vučić szerb államfővel kapcsolatban – írta meg a KRIK nevű szerb oknyomozóportál. A szerb klánvezért 114 társával együtt tartóztatták le, többüket emberölés, kínzás és drogkereskedelem vádjával – kifejezetten Belivukot különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel, kínzással és drogkereskedelemmel gyanúsítják. Ők mind a Gavrilo Principről, a Ferenc Ferdinánd elleni merénylet elkövetőjéről elnevezett Principi" bandának a tagjai.

A KRIK által megszerzett jegyzőkönyvből kiderül:

a klánvezér azt állította, hogy kapcsolatban állt a szerb hatalmi elittel, sőt az államfővel személyesen is találkozott.

Belivuk állítása szerint több szívességet is tett Vučić körének: megfélemlítette a kormány ellen tüntetőket, megakadályozta az erőszakot a belgrádi Pride-on, és tett róla, hogy a fociultrák ne skandáljanak Vučić-ellenes rigmusokat a lelátókon. A szerb közéletet egy ideje lázban tartó üggyel kapcsolatban Rastislav Dinić niši politikai elemzőt kérdeztük.

Veljko Belivuk ügyészségi kihallgatásán meglehetősen súlyos vádak hangzottak el. Gondolja, hogy Belivuk a Vučićot hírbe hozó kijelentéseivel a kormányt zsarolja?

Pontosan. A szándékai teljesen nyilvánvalóak. Nyíltan kijelentette a tárgyalás során, hogy az általa említett személyeknek kétszer is meg kéne gondolniuk, hogy mit tesznek az ügyében. A nagy kérdés persze az, hogy az álata elmondottaknak mekkora része igaz. Sok érv szól amellett, hogy kétkedve fogadjuk az állításait, mégiscsak egy bűnözőről beszélünk. Viszont néhány állításával kapcsolatban komoly bizonyítékok vannak.

Melyek ezek az állítások, mik a bizonyítékok?

Vučić 2017-es beiktatási ünnepségét például több független médium szerint is ők biztosították. Erről képek is készültek. Az ellenzéki újságíróknak sikerült lefotózniuk, ahogy saját kollégáikat, akik fotókat akartak készíteni az ünneplőket szállító buszokról, kigyúrt és tetovált emberek brutálisan arrébbtoloncolják.

Ezekről az emberekről ma már tudjuk, hogy Belivuk bandájának a tagjai voltak.

A Pride-felvonulásokat, amire Belivuk a vallomásában is utalt, szintén ők biztosították. Vučić számára fontos, hogy ne legyen a belgrádi Pride-on erőszakos incidens, mivel ígéretet tett az Európai Uniónak, hogy biztosítja a békés felvonulást. Azóta hirtelen megszűntek az erőszakos jelenetek a Pride-on.

Szerbiában szinte közhelynek számít, hogy ezt úgy érte el, hogy az egyébként fociultrákból verbuvált banda megfenyegette a radikális csoportokat, hogy ne merészeljenek kimenni a tüntetésekre.

A legnyilvánvalóbb összejátszás persze a lelátókon történik. Itt korábban nagyon elterjedt volt, hogy a szurkolók Vučić-ellenes rigmusokat skandáltak. Egy ideje azonban meg sem említik az elnök nevét a lelátókon. Szinte mindenki tudja, aki focimeccsre jár, hogy mi zajlik a stadionokban: valahányszor valaki elkezd Vučić ellen kántálni, megjelenik egy-két fekete pólós alak, Belivuk bandájának a tagjai, akik elhallgattatják a kormányellenes skandálókat. Az sem szokatlan hogy megverik őket. Erről több videó is készült. 

Belivuk vallomásának ezen elemeire tehát bizonyítékok vannak.

A legprovokatívabb állításra viszont, miszerint Belivuk személyesen is találkozott Vučićcal, természetesen nincs bizonyíték. Az is lehet, hogy Belivuk csak kitalálta az egészet.

A vallomást nyilvánosságra hozó oknyomozó portál, a KRIK cikkére meglehetősen élesen reagáltak a kormányközeli lapok: azzal vádolják az újságot, hogy összejátszik a bűnbandával.

Ez egyértelműen azt mutatja, hogy a kormány fél attól, amit a KRIK közzétett. Talán leginkább attól tart, amit a jövőben még publikálhatnak a témában. Meglehetősen ironikus, hogy a kormányközeli lapok most szörnyetegnek nevezik Belivukot. Néhány évvel ezelőtt ugyanis még aktívan leplezték a bűntetteit. A bandatagok – köztük Belivuk – ellen is indult már korábban eljárás, ekkor a kormányközeli médiumok hallgattak az ügyről.

Korábban maga Vučić is megvédte a bandát, amikor olyan fotók kerültek elő, amiken az elnök fia a bandatagok társaságában szerepel.

Dejan Jović felügyelőt pedig, aki az egyike azon ritka rendőröknek, aki elég bátor volt ahhoz, hogy 2017-ben Belivukot gyilkosság vádjával letartóztassa, vesztegetéssel vádolták meg. Azok a lapok, amelyek most a KRIK-et támadják, készségesen hangoztatták is a vádat. Korruptnak és rosszindulatúnak nevezték a felügyelőt, aki később egyébként tisztázódott minden vád alól. Persze mára a kormányközeli bulvársajtó hősnek kiáltotta ki Jovićot, mert harcolt Belivuk ellen. Mintha teljesen elfelejtették volna, hogy korábban ők pont Belivuk pártjára álltak, a felügyelőt pedig üldözték.

Amennyiben a kormány tényleg összejátszott Belivukékkal, miért indítottak eljárást ellenük?

Nem a kormány kezdeményezésére tartóztatták le őket: az FBI (az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda) és a DIA (az amerikai Védelmi Hírszerző Ügynökség) együttműködnek a szerb rendőrséggel, mint sok más európai ország esetében is, és

az amerikaiak láthatólag ultimátumot adtak Szerbiának: el kell kapniuk a bűnbandát.

A legfontosabb bizonyítékot a banda ellen – a bűntetteiket bizonyító fotókat – szintén az FBI segítségével találták meg. Szerbia tehát nem tehet mást: le kell folytatnia az ügyészségi eljárást a bandatagok ellen, hiszen egyszerűen túl sok bizonyíték áll rendelkezésre, és túl nagy külföldi nyomás alatt állnak. Még sejtelmesebbé teszi az ügyet, hogy Belivukot nem Szerbiában, hanem Montenegróban tartóztatták le, ráadásul pont akkor, amikor a montenegrói rendőrség állítása szerint valaki az életére tört.

A letartóztatás hátterében azonban nem csak a külföldi nyomás áll:

a Vučić és korábbi jobbkeze, Nebojša Stefanović között növekvő ellentét szintén közrejátszik a történtekben.

Stefanović, a jelenlegi védelmi miniszter 2014-től 2020-ig belügyminiszter volt, tehát a rendőrséget is ő felügyelte. A minisztert több vád is érte azzal kapcsolatban, hogy valójában a Belivuk-klán tagja. Ezeket a vádakat mindig úgy rázta le, hogy az FBI majd tisztázza őt. A legnépszerűbb elmélet szerint valójában azt történt, hogy amikor Stefanović tavaly Washingtonban járt, jó kapcsolatokat épített ki az FBI-jal. Ez pedig meglehetősen problematikus Vučić számára, hiszen az elmélet szerint Stefanović megígérte, hogy információkat szolgáltat az amerikaiaknak.

Mit tippel, milyen következménye lesz a botránynak a Vučić-rezsimre nézve?

Már most érződnek a következményei, komoly problémát jelent számukra. Az azonban, hogy milyen kézzel fogható következményei lesznek a botránynak, nagyon sok mindentől függ. Az egyik legnagyobb probléma, hogy Vučić nagyon sok szerb médiumot tart kontroll alatt. Szerbia több mint fele ezért csak szűrt információkhoz fér hozzá.

A pletyka azonban már elindult: Vučićot sokan gengszternek nevezik.

A következményeket a nemzetközi közvélemény is nagyban befolyásolhatja. A szerb ellenzéki közvélemény azt reméli, hogy az Európai Unió kijelenti: ez már túl sok Vučićtól. Ez azonban egyelőre még nem történt meg. Sőt, Sem Fabrizi, az EU belgrádi nagykövete az események után bement az állami tévébe, és semmit sem mondott a történtekkel kapcsolatban.

A történteknek tehát lesznek következményei, Vučić támogatottsága mindenképpen gyengülni fog. Viszont ha a nemzetközi közvélemény nem karolja fel az ügyet, egyáltalán nem biztos, hogy a botrány az elnök karrierjének végét fogja jelenteni.

Mit gondol, mi lesz a bírósági eljárás végkimenetele? A szerb ügyészség függetlennek mondható?

A főügyész, Zagorka Dolovac olyannyira nem független, hogy egyre többen viccelnek azzal: „látta valaki Zagorka Dolovacot?”. A főügyész teljesen háttérbe vonult. Sosem szerepel nyilvánosan, nem válaszol az újságírók kérdéseire sem. Semmi olyan ügyet nem hajlandó kivizsgálni, ami a kormánnyal kapcsolatos. Viszont

a Belivuk-ügyhöz kirendelt ügyész független források szerint meglehetősen bátor és elhivatott.

Tehát ebben az ügyben Vučićnak nincs teljes kontrollja az ügyészség fölött.

Ön szerint hallhatunk még meredekebb állításokat is az ügyben a közeljövőben?

Jelenleg három erővonal van: Vučićék, Stefanovićék és Belivuk bandája.

Szerintem mindegyik félnek van valami bizonyítéka a többivel szemben, és valójában egy tárgyalási folyamat zajlik köztük a háttérben.

Csak abban az esetben adnak ki információkat, ha az taktikailag megéri nekik. Tehát csak abban az esetben lesz nagyobb botrány, ha nem sikerül megállapodniuk.

NYITÓKÉP: Aleksandar Vučić /Facebook

Rédl Boglárka
Rédl Boglárka gyakornok

Nemzetközi tanulmányok és nemzetközi gazdálkodás szakos hallgató, akit egyre jobban elvarázsol az újságírás világa. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek