Megkérdeztük Falus Ferencet, miért veszélyesebb szerinte az augusztus 20-i tűzijáték a Pride-nál

2021.08.05. 18:02

Falus Ferenc az Azonnali kérdésére azt mondta: a járványhelyzet állandóan változik és most a gyorsabban terjedő delta variáns miatt rosszabb, ezért javasol most szigorúbb óvintézkedéseket. A volt tiszti főorvos szerint a fertőzöttek számát tekintve már túl vagyunk az optimális mélyponton, egy felvonulás pedig kisebb kockázattal jár, mint ahol az emberek állnak egymás mellett, ráadásul a Pride-on kevés vidéki vett részt.

Megkérdeztük Falus Ferencet, miért veszélyesebb szerinte az augusztus 20-i tűzijáték a Pride-nál

Amikor újra nő a fertőzéses esetek száma, akkor nem korlátozások nélküli tömegrendezvényekre van szükség, hanem óvintézkedésekre. Ha pedig mindenképp ragaszkodnak a nagy rendezvényekhez, akkor legalább valódi védettséghez és kötelező maszkviseléshez kellene kötni a részvételt – ezt mondta a Népszavának Falus Ferenc egykori tisztifőorvos arról, hogy a kormány az augusztus 20-i ünnepségek, az eucharisztikus kongresszus és a négyesfogathajtó Eb járványügyi korlátozások alóli mentesítéséről döntött.

Falus azonban másfél hete a Budapest Pride-on való részvétel kockázatairól az Azonnalinak azt mondta, hogy „a jelenlegi járványügyi helyzetben a szabad levegőn való megfertőzés esélye rendkívül alacsony Magyarországon.”

Megkérdeztük, mi indokolja a különbséget, és szerinte miért veszélyesebb kimenni megnézni a tűzijátékot, mint egy harmincezer résztvevős felvonulás.

Álló esemény és vidéki résztvevők

„A delta variáns terjedési sebessége felgyorsult, túlvagyunk az optimális mélyponton, amikor viszonylag kevés fertőzött volt. Ha most megnézzük a járványügyi adatokat, látjuk, hogy egy lassú emelkedés tapasztalható, általában egy hét alatt duplázódnak az esetek” – válaszolta az Azonnali megkeresésére Falus.

Szerinte ebből az következik, hogy augusztus 20-ra már elég sok eset lehet ahhoz, hogy megnőjön a valószínűsége annak, hogy fertőzöttel találkozunk az állami ünnepségen.

Emellett Rusvai Miklós virológus mondatait idézve hozzátette, hogy addigra sokan már hazajönnek a nyaralásból és azt feltételezik, hogy közöttük lehet, hogy több a fertőzött, mint akik itthon maradtak.

Arra a kérdésünkre, hogy ezek miatt javasol-e most szigorúbb korlátozásokat, mint a július végén megrendezett Budapest Pride felvonulás idején, azt felelte: állandóan változik a járványügyi helyzet, és most rosszabbnak látja a helyzetet – főleg tendenciájában.

Ugyanakkor ahogyan arra Hont András, az Átlátszó újságírója posztjában emlékeztet: a Pride másnapján a nekünk adott nyilatkozata napján 74 új fertőzöttet regisztráltak, míg ma 72-t, akkor 4 halott volt, ma nincsen, bár a kórházban ápoltak száma 70-ről 79-re nőtt, míg lélegeztetőgépre továbbra is 11 ember szorul. Így néz ki a magyarországi napi koronavírus-fertőzötti esetszám a nyár eleje óta:

Falus emellett felidézte Zacher Gábor toxikológus szintén nekünk adott nyilatkozatát is, melyben úgy fogalmazott: „egy tüntetésen vagy a Pride-on való részvétel nem jelent nagyobb kockázatot, mint amikor az ember a tömegközlekedést használja”.

Ehhez a volt tiszti főorvos azt tette hozzá, hogy a felvonulás annyiban jobb, hogy ott mozognak az emberek, amely „sokkal jobb, mint ahol állnak egymás mellett és bámulják az eget”.

Emellett Falus szerint fontos különbség, hogy míg az augusztus 20-i ünnepségeken általában vidékről is gyakran felutaznak, addig úgy véli, a Pride-on leginkább a helyiek vettek részt, és ha az ember olyanokkal találkozik, akiket egyébként ismer, annak a kockázata kisebb, mint amikor idegenek találkoznak.

A megfertőződéses védettséget nem ajánlja

Arra a felvetésünkre, hogy a mostani növekedési trendek helyett inkább csak egy-két kiugró adat látszik a fertőzöttségi számokon, Falus úgy reagált: nagyon keveset tesztelnek, de fokozatosan nő a pozitivitási arány, még ha most rendkívül jó, 1 százalék a pozitív esetek száma, de elmondása alapján korábban ez 0,2 százalék is volt.

„Ahhoz képest ez egy ötszörös növekedés. Ha megint egy hét vagy tíz nap alatt további ugyanilyen tempóban növekszik a pozitív esetek száma, akkor meghaladjuk megint azt a 3 százalékos pozitivitási arányt, ami már igazán aggodalomra ad okot” – fejtette ki.

Hozzátette: „Senki nem tud biztosat jósolni sem pozitív, sem negatív irányban. Én csak azt mondom, hogy aki vigyázni akar magára, az ne menjen tömegbe és FFP2-es maszkot vegyen, esetleg védőszemüveget, vagy csak ne nyúljon a saját szemébe! Ez szerintem egy elfogadható védekezés.” Ez utóbbi kapcsán egyébként kérdésünkre azt mondta, ez a maszkhoz hasonlóan véd és erre alkalmas a klasszikus szemüveg is, mert ezek megakadályozzák, hogy a víruspartikulák a szem nyálkahártyáján át bejussanak a szervezetbe.

Azzal kapcsolatosan, hogy nemzetközi példák alapján az oltottaknak esetleg akár előnyére is válhat a fertőzés – mint amit például Rusvai Miklós nekünk felvetett –, mert így erősebb védettséget szerezhetnek, azt felelte: „ezt butaságnak tartom”.

Szerinte a tünetmentesen megfertőződött embereknél is kialakulhat az ún. hosszú covid, ezért azt ajánlja mindenkinek, hogy kerüljék el a fertőzést.

„Nehogy már úgy viselkedjünk, mint pár évtizeddel ezelőtt, hogy a bárányhimlőt kapjuk meg minél előbb és menjünk olyan vendégségbe, ahol valakinek bárányhimlője van!”

Arra a kérdésünkre, hogy az ezt megfogalmazó Rusvai Miklóssal nem ért-e egyet, azt felelte, sok mindenben különbözik a véleményük, mivel Rusvai inkább virológiai, míg ő epidemiológiai szempontból közelíti meg a járványt. Példaként említette Rusvai szerdai ATV-s nyilatkozatát, mely szerint veszélytelenek az augusztus 20-i ünnepségek, mert nem azok fogják beindítani a negyedik hullámot, de egy hónappal későbbre ezer feletti megbetegedés-számra számít a virológus.

Falus ebben ellentmondást lát. „A negyedik hullámot nem önmagában az augusztus 20-i ünnepség fogja beindítani, hanem a megfertőződött bulizó nyaralók hazajövetele és az iskolakezdés, ahol a gyerekek és a tanárok ki tudja, hány százaléka lesz védett” – összegezte Falus Ferenc, aki kérdésünkre egyébként azt mondta, hogy annak ellenére, hogy a Facebook-oldalán politikusnak van feltüntetve, magánszemélyként nyilatkozik, aki mögött hosszú orvosi pályafutás áll.

CÍMLAPKÉP: TV13 műsorok / YouTube

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől
Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek