Letartóztatná a rendőrség Robert Fico legközelebbi bizalmasát, tovább szorul a hurok az exkormányfő körül

Szerző: Renczes Ágoston
2021.08.05. 12:23

Fico évtizedes barátja, a pártja részvényesének és pénztárosának tartott oligarcha azonban külföldön tartózkodik, és nem is szándékozik hazajönni.

Letartóztatná a rendőrség Robert Fico legközelebbi bizalmasát, tovább szorul a hurok az exkormányfő körül

Amikor 2020 őszén a szlovák rendőrség különleges egysége, a NAKA (Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség) letartóztatta a rendőrség korábbi teljes vezetését az egykori országos rendőrfőkapitánnyal együtt – akinek a közvetlen felettese a belügyminiszter, fölötte pedig már csak a miniszterelnök van –, újságírók arról faggatták a Kuciak-gyilkosság miatt 2018-ban lemondani kényszerülő Robert Fico exkormányfőt, nem fél-e attól, hogy ő lesz a következő a sorban.

Fico akkor a feltételezést képtelenségnek, a kérdést pedig hülyeségnek titulálta, az azonban szerda óta még inkább indokolt.

Szlovák sajtóértesülések szerint ugyanis a NAKA meggyanúsította Miroslav Výboh oligarchát, Fico bevallottan közeli barátját, akit pártja, a szociálpopulista Smer-Sd (Irány-Szociáldemokrácia) egyik „részvényesének” és Fico személyes pénztárosának tartanak –

letartóztatni azonban nem tudta a rendőrség, mert Výboh régóta külföldön, valószínűleg Monacóban tartózkodik. Egyelőre a rendőrség azt sem árulja el, hogy konkrétan mivel gyanúsítja Výbohot.

A fegyverbizniszből indult

A Denník N portréja szerint Výboh már 2006-ban, amikor Fico először miniszterelnök lett, elkísérte őt egy informális találkozóra a szintén frissen miniszterelnökké vált cseh Mirek Topolánekkal, hogy átebeszéljék Csehország és Szlovákia közös megoldandó ügyeit. Topolánek is vitte a maga bizalmasát Marek Dalík lobbista személyében – őt 2016-ban nem jogerősen elítélték a cseh hadsereg harckocsibeszerzési tenderének nemzetközi ügyében: a vád szerint Dalík még 2009-ben 18 millió eurónyi kenőpénzt kért és kapott az osztrák Steyr vállalattól a megrendelésért cserébe.

Ebben az ügyben tanúként kihallgatták Výbohot is, akiről a Steyr egyik menedzsere azt vallotta, hogy

Výboh közvetített a cég és a cseh kormány között, és ő volt az, aki előadta a cég képviselőinek a 18 millió eurós igényt.

A Denník N szerint ez az ügy világított rá arra, hogy mi lehetett Výboh szerepe Fico bizalmasaként: ő képviselte Ficót olyan szituációban, ahol a miniszterelnök nem jelenhetett meg, de mindenki tudta, hogy Výboh kinek a nevében jár el, és ő továbbította a kenőpénzekre vonatkozó igényeket is. A pénzügyőrség februárban letartóztatott volt vezetője, a rendőrséggel együttműködő František Imrecze vallomása szerint a Peter Pellegrininek pezsgősdobozban átadott 150 ezer eurónyi (ötmillió forintnyi) kenőpénzt is Výboh vette át.

Výboh egyébként Szlovákiában is elsősorban a fegyverkereskedelem terén volt aktív, tanácsadóként segédkezett a szlovák hadsereg Mig vadászgépeinek szervizelésére kötött szerződésnél. A Trend gazdasági lap 2013-as cikke szerint amikor Fico 2007-ben Líbiába látogatott Moammer Kadhafihoz, a delegációjának fegyverkereskedőként Výboh is tagja volt, de elkísérte moszkvai és izraeli útjaira is a miniszterelnököt.

Hogy Výboh Fico bizalmasa, arról pont Dalík beszélt a harckocsitenderről szóló perben 2014-ben, és amikor erre újságírók rákérdeztek Ficónál, ő sem tagadta, hogy közeli barátja az oligarcha.

„Nem fogok úgy tenni, mintha nem lenne a barátom, 20 éve ismerem”

– mondta akkor Fico, hozzátéve, hogy fenntartja magának a jogot a baráti találkozókra olyan emberekkel, akikkel kellemesen érzi magát. 2017-ben Výboh Monaco tiszteletbeli konzulja lett, az utóbbi években pedig nagyaszabású ingatlanberuházásokkal hozzák kapcsolatba.

Ha beszélni kezd, vége a Smernek

Ha a rendőrségnek sikerül letartóztatnia Výbohot, és vallani is fog, az Robert Fico és a Smer végét is jelentheti. Výboh ügyvédje a TV Joj-nak nyilatkozva elmondta, hogy Výboh belátható időn belül nem tervez Szlovákiába jönni, de kész vallomást tenni a Telemost nevű videókonferencia-alkalmazás segítségével – ezt a szlovák perrendtartás lehetővé is teszi. A vallomástételi szándékot maga Výboh is megerősítette egy nyilatkozatban, amiben minden vádat alaptalannak és koholtnak nevez.

Szerda délután Robert Fico egy Facebook-videóban kommentálta az eseményeket. Anélkül, hogy megemlítette volna Výbohot vagy annak meggyanúsítását, a büntetőeljárások „rettenetes manipulálásáról” beszélt.

Fico szerint a jelenlegi kormány célja az ellenzék kriminalizálása, mert ennél többet nem tud tenni.

Az exkormányfő – aki saját elmondása szerint soha senkit nem fenyegetett börtönnel – úgy gondolja, politikailag és jogilag is ki kell majd vizsgálni, hogy a kormány – elsősorban Igor Matovič exkormányfő, jelenlegi pénzügyminiszter, Roman Mikulec belügyminiszter és Daniel Lipšic különleges ügyész – milyen mértékben élt vissza a hatáskörével. Fico arra számít, hogy mivel ez a manipuláció hatalmas méreteket ölt,

újabb letartóztatásoknak és értelmetlen meggyanúsításoknak leszünk tanúi, de eljön az idő, amikor új kormány lesz, ami majd rendet tesz ezek között a bűnözők között.

A szlovák ellenzék rendszeresen azzal vádolja a kormányt, hogy a nagy korrupciós ügyek kivizsgálását politikai alapon manipulálják, a rendőrséggel együttműködő vádlottak tanúvallomásait pedig ennek megfelelően összehangolják. Ezzel kapcsolatban a szlovák titkosszolgálat is készített egy jelentést, amit egy titkos találkozón ismertetett a legjelentősebb szlovák közjogi méltóságokkal – ennek a jelentésnek a tartalmáról ezidáig semmi nem került nyilvánosságra.

A vizsgálatok maipulálásának gyanúját nemcsak az ellenzék, hanem a második legnagyobb kormánypárt, a jobboldali-populista Sme rodina (Család Vagyunk) is osztja,

mert – mint arról az Azonnali is beszámolt – márciusban korrupció gyanújával letartóztatták a szlovák titkosszolgálat Sme rodina által delegált és a pártba mélyen beágyazott vezetőjét.

NYITÓKÉP: Robert Fico / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek