Németországban annak ellenére oltják covid ellen a 12-17 éveseket, hogy a legnagyobb oltástanácsadó testület nem ajánlja ezt

2021.08.04. 13:15

A járványkezelésért felelős Robert Koch Intézet alá tartozó Stiko szerint jelenleg nincs elég adat, ami alátámasztaná, hogy a 18 éven aluliakat is be kéne oltani.

Németországban annak ellenére oltják covid ellen a 12-17 éveseket, hogy a legnagyobb oltástanácsadó testület nem ajánlja ezt

„Nem adhatunk ki ajánlásokat addig, amíg hiányoznak a szükséges orvosi adatok” – nyilatkozta a Spiegelnek adott interjújában Thomas Mertens, a német járványügyi kezelésért felelő Robert Koch Intézet alá tartozó Stiko (németül Ständige Impfkommission am Robert-Koch-Institut, azaz Állandó Oltási Bizottság a Robert Koch Intézetben) vezetője.

A Stiko az intézet alá tartozó állandó bizottság, aminek 18 állandó tagja hivatalos ajánlásokat fogalmaz meg a különböző vakcinák, így a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagok használatát illetően. Mivel ajánlásokról van szó, ezért jogi kötőerővel ezek nem bírnak, ugyanakkor mind a szövetségi kormány, mind a különböző tartományi kormányok többnyire figyelembe veszik a testület ajánlásáit.

Mertens az interjúban úgy fogalmazott, hogy jelenleg nincs kellőképpen bizonyítva, hogy a 12 és 17 év közöttiek számára indokolt lenne az oltás, mivel nem mérték fel eléggé a lehetséges egészségügyi kockázatokat, emiatt jelenleg nem fogalmaztak meg ajánlást a témában – bár mint mondta, ez a későbbiekben változhat. 

A Stiko vezetője ehelyett a 18-59 év közöttiek oltását tartja fontosabbnak, mivel szerinte ezen korosztály minél nagyobb átoltottsága csökkentheti a potenciális negyedik hullám súlyosságát.

„A gyermekek oltása nagyobb figyelmet kap a médiában, miközben járványügyi szempontból kevésbé hatékony az ő oltásuk” – véli Mertens. 

A gyerekek oltása, illetve a Stiko munkássága már hetek óta foglalkoztatja a német közvéleményt,

ugyanis úgy kezdték meg Németországban a 12 és 17 év közötti fiatalok oltását, hogy a Stiko arról még nem adott ki ajánlást.

A szövetségi egészségügyminiszter, a CDU-s Jehn Spahn szerint azonban egyeztettek a Stikoval a döntés meghozatala előtt, míg például a hesseni háziorvosok szövetségének a kritikájára – ami szerint nem indokolt a fiatalok oltása – úgy reagált, hogy a legtöbben érzelmi kérdést csináltak a fiatalok oltásából, miközben a szövetségi kormány csak a lehetőséget adja meg, hogy a gyerekek és serdülők is beoltathassák magukat, véli Spahn.

Spahn szerint szó sincs nyomásgyakorlásról, kifejtette, hogy az oltás továbbra is önkéntes, bár mint arról az Azonnali is írt, több német politikus és napilap is azt szorgalmazná, hogy amennyire a jog engedi, kényelmetlenné kellene tenni az oltatlanok életét.

Az ajánlás hiánya miatt azonban a Stikot már több politikus is támadta:

a bajor tartományi miniszterelnök, Markus Söder például azzal vádolta meg a bizottság tagjait, hogy nem rendelkeznek elég kompetenciával.

Egy rádióműsorban az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyására hivatkozva a bajor miniszterelnök azt mondta, hogy az EMA-nál valódi szakemberek dolgoznak – az EMA még korábban engedélyezte a 12-17 közöttiek oltását a Pfizer-BioNTech, illetve a Moderna mRNS-vakcináival –, ami miatt sokan úgy értelmezték a korábban kancellárjelölti ambíciókkal bíró bajor politikus szavait, hogy megkérdőjelezte a Stiko tagjainak szakértelmét, és bírálta a bizottság egészét.

Söder sugalmazott és éles kritikáira is reagált a Stiko: az oltástanácsadó testület sajtóközleményében kifejtette, hogy semmikép sem „kevésbé szakmai” a munkájuk, mint az EMA-é, illetve a törvényben meghatározott megbízatásának megfelelően működnek átláthatóan, a szigorú tudományos kritériumokat betartva. Mint arra az egyik német közmédia, a Deutsche Welle felhívta a figyelmet:

nem ez az első eset, hogy a Stiko nem ért egyet a német politikusokkal a járványkezelésben, ami miatt a német politikusok céltáblájára került.

Például korábban a brit-svéd fejlesztésű Oxford/AstraZeneca-vakcina kapcsán Mertensék azt csak bizonyos korosztálynak ajánlották volna, ahogy az egydózisú Johnson & Johnson vakcináit is csak az idősebbeknek adatták volna be, mivel bizonyos kutatások szerint a fiatalabbaknál nagyon ritka esetben (egymillió esetből egyszer) vérrögöt okozhat. (Arról, hogy akkor most tartani kell-e az AstraZenecától, ebben a cikkünkben jártuk körbe szakértőkkel.)

Egyébként a Spiegelnek adott interjújában a Stiko vezetője, Mertens elmondta, hogy elképzelhető, hogy a jövőben javasolni fogják a 12-17 évesek oltását is, de amennyiben ez így lesz, az nem a politikai nyomás miatt fog így alakulni.

Mint arról az Azonnali korábban beszámolt, egy német kutatás szerint a 18 éven aluliak leginkább enyhe tünetekkel és hosszú távú védettséget szerezve vészelik át a koronavírust, és eleve kisebb számban fertőződnek meg akkor is, ha szüleik elkapták a Kínából 2019-ben útjára indult vírust vagy annak egy variánsát.

A világon egyébként elég eltérő ajánlásokat fogalmaznak meg a 12-17 éves gyerekek oltása kapcsán: az Egyesült Királyságban például nem javasolják ezen korosztály oltását, míg sok országban – a teljesség igénye nélkül például az Európai Unión belül több országban, de emellett az Egyesült Államokban és Izraelben – már oltják a fiatalokat is. Magyarországon a kormány augusztus végén külön oltáskampányt fog indítani a tinédzserek számára.

NYITÓKÉP: Governor Tom Wolfe / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek