Egymillió forintos bruttó bér alatt többet lehetne keresni az LMP-s adóreform-javaslattal

Szerző: Renczes Ágoston
2021.08.04. 15:45

Bruttó egymillió forintig mindenki jobban járna, a több mint bruttó 3 milliót kereső házelnöknek viszont majdnem 200 ezerrel kevesebb lenne a nettója a zöldpárt háromkulcsos szja-jával. Csárdi Antal LMP-s parlamenti képviselő szerint az ellenzéki közös programba is át fogják ültetni a felvázolt adórendszert.

Egymillió forintos bruttó bér alatt többet lehetne keresni az LMP-s adóreform-javaslattal

Háromkulcsos személyi adót vezetne be az LMP – mondta el Csárdi Antal, a zöldpárt parlamenti képviselője, az ellenzéki előválasztáson a Jobbik, a DK és az MSZP-Párbeszéd által is támogatott képviselőjelöltje a képviselői irodaházban tartott sajtótájékoztatóján.

Egykulcsos szja helyett három szja-kulcsot szeretne az LMP

A sajtótájékoztatón Csárdi a pártja adóreform-javaslatait ismertette. Mint elárulta, javaslatának célja, hogy csökkenjenek a munkát terhelő adók; az LMP különösen az átlag- vagy átlag alatti bért keresőkön segítene.

A jelenlegi adórendszer ugyanis Csárdi szerint igazságtalan és növeli a társadalmi különbségeket. Az LMP javaslata három szja-kulccsal számol:

  • 0 százalékos adó terhelné a minimálbért, illetve a jövedelem minimálbérig tartó részét;
  • a minimálbér és a bruttó 500 ezer Ft közötti jövedelemrészre 12 százalékos adókulcs vonatkozna;
  • az 500 ezer forint fölötti jövedelemrészt pedig 25 százalékos adókulcs terhelné.

Emellett a munkavállalói társadalombiztosítási járulékot 18,5 százalékról 17 százalékra csökkentené az ökopárt.

Csárdi kiemelte, hogy a javaslatuk

első két adókulcsa – a 0 és a 12 százalékos – alacsonyabb, mint a jelenlegi 15 százalékos szja-kulcs,

de ezzel a módszerrel – vagyis hogy nem egyetlen adókulcs vonatkozik a teljes jövedelemre (kivéve a minimálbérnél nem többet keresőket), hanem a jövedelem összegétől függően annak egyes részeire más-más adókulcs vonatkozna – mindenki, aki havi bruttó egymillió forintnál kevesebbet keres, kevesebb adót fizetne, tehát

a párt által kidolgozott javaslat szerint csak a bruttó egymillió forint fölötti jövedelemmel rendelkezők fizetnének több adót, mint a jelenlegi rendszerben.

A képviselő úgy látja, igazságosabbá tenné a közteherviselést, ha az egymillió forintnál többet keresők többel járulnának hozzá a közkiadásokhoz. Emellett az LMP nem nyúlna hozzá a jelenlegi adókedvezményekhez – így a családi adókedvezményhez sem –, viszont a családi pótlékot megdupláznák.

Keressen kevesebbet Kövér László!

A sajtótájékoztató alatt Csárdi Antal mögé egy prezentációt vetítettek ki, ami körülbelül ötször ismétlődött meg, míg a képviselő beszélt, így az ott látottak nem voltak összhangban azzal, amit Csárdi épp mondott, és a legváratlanabb pillanatban feltűnt rajtuk Kövér László feje, de ennek oka csak később derült ki.

Csárdi – összezavarva azokat, akik az általa mondott számokat keresték volna a prezentáció kivetített diáin – szóban konkrét példákkal illusztrálta, hogy az LMP adórendszere milyen hatással lenne a különféle jövedelmi kategóriákba tartozó emberek nettó keresetére:

  • a bruttó 167 400 Ft-os minimálbért ma 15 százalékos szja terheli; az LMP javaslatában az adókulcs 0 százalék lenne, vagyis a csökkent társadalombiztosítási járulékkal együtt 27 621 Ft-tal, 25 százalékkal több pénz maradna a munkavállalónál;
  • a bruttó mediánbért – ami 320 ezer Ft – keresők 34 ezer Ft-tal keresnének többet;
  • a bruttó 500 ezer Ft-ot keresők 42 ezer forinttal vinnének többet haza;
  • a dupla mediánt – bruttó 640 ezer Ft-ot – keresők 30 ezer forinttal keresnének többet;
  • a bruttó egymilliót keresők pedig majdnem ugyanannyit adóznának ezzel a többkulcsos rendszerrel, náluk 88 Ft-tal maradna több pénz.

Egymilliós fizetés fölött azonban már több adót kellene fizetni, mint a jelenlegi 15 százalékos adókulcsos rendszerben. Csárdi ezt saját és kollégái fizetésén keresztül mutatta be:

  • egy országgyűlési képviselőnek – aki tagja egy bizottságnak is – havi bruttó 1 millió 453 ezer Ft a keresete, ő 38 ezer forinttal több adót fizetne;
  • Kövér László, az Országgyűlés elnöke a bruttó 3 millió 269 ezer forintos jövedelme után 192 ezer Ft-tal többet adózna.

Kompatibilis az ellenzéki közös programmal

Az Azonnali kérdésére, hogy miért dolgoz ki saját adóreform-javaslatot az LMP, ami része az ellenzéki összefogásnak, Csárdi Antal elmondta, hogy

az LMP adóreform-javaslata „teljes mértékben összhangban” van az ellenzéki összefogás programjának eddig elfogadott pontjaival.

A képviselő hozzátette, hogy az ellenzéki összefogásban résztvevő minden politikai közösség bemutatja azt a világképet és azt a víziót, amit az együttműködésbe hoz. „Az LMP be fogja vinni ezeket a pontokat a közös ellenzéki programba” – szögezte le Csárdi Antal.

Ugyanakkor az ellenzéki összefogás résztvevői között van, aki nem ért egyet az LMP felvázolt tervében is szereplő többkulcsos adórendszerrel. Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom ellenzéki előválasztási miniszterelnök-jelöltje, illetve a Hódmezővásárhely központú Csongrád-Csanád megye 4-es számú körzetének a Jobbik és a Momentum által is támogatott előválasztási képviselőjelöltje az Azonnalinak adott interjújában azt mondta, nem ért egyet azzal, hogy az ellenzék a többkulcsos adóval kampányoljon, mert „a Fidesz-gépezet” adóemeléssel fogja vádolni az ellenzéket a 2022-es kampány során.

Csárdi ezzel kapcsolatban azt mondta az Azonnalinak, hogy az egész sajtótákoztatója arról szólt,

hogy a felvázolt többkulcsos adórendszer nem jelent adóemelést, sőt, épp ellenkezőleg, mint azt az általa bemutatott „tények, számok, bonyítékok” alátámasztják.

„Mindenki – így Márki-Zay Péter is, akinek én nagy tisztelője vagyok – vegyen elő egy zsebszámológépet és számolja ki, hogy a többkulcsos adó több bért hagy az emberek zsebében, mint a jelenlegi egykulcsos adórendszer” – fogalmazott Csárdi Antal, kiemelve, hogy az alacsony keresetűeknek a pár tízezer forintos plusz sokkal többet jelentene, mint az egymilliónál többet keresők számára a pár tízezer forintos mínusz.

Az LMP egy bérkalkulátort is összeállított, amivel mindenki leellenőrizheti, hogy mennyivel vinne haza több vagy kevesebb pénzt, ha megvalósulna a zöldpárt adórendszer-javaslata.

Disclaimer: mint az impresszumban is jelezzük, az Azonnali többségi tulajdonosa Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ez sem most, sem az Azonnalin megjelenő többi anyag esetén sem befolyásolja, mit írunk és jelentetünk meg, mint az köztudott.

NYITÓKÉP: Csárdi Antal / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek