Ebéd a NER epicentrumában: langyos középszer személyi kultusszal

Szerző: Szűcs Donát
2021.08.04. 18:30

Hatszázmillió forint közpénzt kapott egy NER-közeli budapesti kávézó – szóltak a hírek június elején. Az Azonnali kipróbálta a Roger Scruton konzervatív filozófusról elnevezett helyet, ahol a névadó nehezen boldogult volna, angol étlap ugyanis nincsen. Kritika!

Ebéd a NER epicentrumában: langyos középszer személyi kultusszal

Nyár közepe van, tombol a politikai uborkaszezon, hamarosan elstartol az utóbbi években NER-közelivé tett, közpénzzel kitömött szakkollégium fesztiválja, az MCC Feszt is. Szalai Zoltánnak, az MCC főigazgatójának azonban nem a szakkollégium az egyetlen projektje mostanában: 2020 augusztusÁban egy általa gründolt cég, az Apriori Cultura Nonprofit Kft. indított kávézót-közösségi teret az ötödik kerületi Zoltán utcában, a parlament közvetlen közelében.

A Scrutont üzemeltető cég júniusban azzal került be a hírekbe, hogy hatszázmillió forintot kapott a Miniszterelnöki Kabinetiroda által még februárban feltőkésített Batthyány Lajos Alapítványtól. Azóta a 444 írt riportot a helyről – mi is kíváncsiak voltunk azonban, milyen is az angolosan konzervatív értelemben vett kávézó.

Megérte a közpénz, kinek érdemes ellátogatni ide, egyáltalán érdemes-e? Mutatjuk!

Mellszobor, plakát, totebag: itt tényleg minden Scruton

A helyre belépve az első benyomás kifejezetten jó, bár az enteriőr azért nem egy nagy durranás: igényes, sok faanyaggal, látszótéglával dolgozó, letisztult tér.

Engem leginkább a CEU új Nádor utcai épületének menzájára emlékeztet – mondjuk ott nagyon nincs már kinek ennie.

Az is nagyon hamar világossá válik, hogy itt minden, de tényleg minden a 2020 elején elhunyt, a Fidesz-közeli fiatal konzervatív értelmiség által ünnepelt angol filozófusról szól.

Ebédmenüzni érkeztünk, de az asztalon menü vagy étlap helyett két, Scruton-arcképpel és -idézettel diszített prospektus vár: az egyik a kávézó programajánlója és kuponfüzete egyben, a másik egy, a kávézó filozófiáját taglaló füzet.

De nem csak az asztalon van fullba tolva a konzervatív filozófia. Egy falon lógó oklevél arról tájékoztat, hogy a vendéglátóegység az örökösök jóváhagyásával használja a filozófus-esztéta örökségét és arcképét, két méterrel arrébb pedig a választék: a kávézóban kihelyezett több polcról is fürtökben lóg a Scruton-mörcs.

Van mellszobor, plakát, totebag, füzet és zero waste kávésbögre is – tényleg, mint a búcsúban.

Arra, hogy az esztétaként is működő Scruton a fehér gipszből készült mellszobrához mit szólna, biztosat mondani nem, csak tippelni tudunk.

A rendelésnél azonban elsőre biztosan bajban lett volna az Orbán Viktor által is kitüntetett gondolkodó – a két, betévedt turistának tűnő külföldi vendégnek legalábbis a felszolgálók angol étlapot nem tudtak adni. A magyar étlapot viszont a fiatal pincér ékes angolsággal fordítja és magyarázza.

Nagy pörgés nincs, de befordul még utánunk néhány vendég: egy kisebb ebédtársaság a magyar-horvát vízilabdameccset kapcsoltatja be a pincérrel, a másik asztalhoz double monk cipős, kockásnadrágos, jólfésült fiatal kéri a kávét. Bármi lehet, de izgulok kicsit: egy Rácz Zsófia és Szentkirályi Alexandra által promózott helyen azért nagyobb esélye van, hogy egy helyettes államtitkár vagy esetleg egy minisztériumi főosztályvezető mellett sikerül ebédelnem.

Konyha és kávé: not good, not terrible

Az ételekre egyébként sok szót nem érdemes fecsérelni: frankfurti leves és túrógombóc 1800 forintért, ami a covid utáni étteremárakat és a prémium lokációt figyelembe véve egyáltalán nem mondható drágának. 

A leves korrekt, a túrógombóc viszont kicsit furcsa: tejföl helyett az osztrák hüttékben megszokott apfelstrudelekhez és gőzgombócokhoz hasonlóan vaníliaszósszal adják. A sör a magyar Hübris kisüzemi főzde teljesen tisztességes lagere, a presszókávé nem kiemelkedő, de nem is bántó.

A Scrutonba jó eséllyel reggelizni érdemes jönni inkább:

1790 forintért ott virít az étlapon a Mandiner reggeli opció, a péksüti-kávé-narancslé kombóhoz így még fiatalos értelemben vett konzervatív, kormányközeli hetilapot is kapunk.

Angol reggeli van, viszont sehol egy black pudding, sehol egy shepherd's pie: az angol konyha nagy rajongói helyében nem itt keresném a boldogságot. Két ebédmenüért, két kávéért és egy sörért felszolgálási díjjal 6300 forintot fizettünk – not great, not terrible, mondaná Gyatlov elvtárs, a környéken ilyen minőségű ételekért sokkal többet is elkérnek.

És hogy kinek ajánljuk a Scrutont? A konyha és az italok alapján – bár nagy problémák nincsenek – különösebben senkinek. Aki ide téved be egy kávéra, az nem fog nagyon rosszul járni, de ha picit előre tervezünk, ott van nem sokkal arrébb az Alkotmány utcai Madal, ahol nagyságrendekkel jobbat ihatunk. Aki viszont szeretné kicsit beleérezni magát abba a helyzetbe, milyen is lehet a NER-ben ügyesen mozgó fiatal közszolgaként vagy üzletemberként élni, vagy csak simán szeretne kitörni kicsit a liberális buborékjából, és 2021-ben sikeres embereket nézni, annak irány a Scruton.

Hogy megért-e vajon a dolog hatszázmillió forint közpénzt, azt pedig mindenki döntse el maga.

FOTÓK: Szűcs Donát / Azonnali

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek