Teljes körű védelem minden élethelyzetben

2021.08.02. 16:40

Sajnos mindenki számára jól látható, és érezhető az a trend, hogy a járványhelyzet miatt jelentősen romlott az egészségügyi szolgáltatás. A várakozási idő egyre csak növekszik, és az ellátás sem teljes körű, hiszen csak akkor foglalkoznak velünk, ha műtéttel, vagy akut esettel találkoznak az orvosok, esetleg ha daganatos megbetegedéssel küzdünk.

Teljes körű védelem minden élethelyzetben

Kedves olvasó! Ez egy fizetett hirdetés, nem szerkesztőségi tartalom. Jó olvasást!

Sajnos általánosságban véve elmondható, hogy nincs megfelelően hangsúlyozva a megelőzés fontossága, pedig igencsak lényeges szempont lenne - főképp a daganatos betegeknél. De mit tehetünk, ha teljeskörű védelmet szeretnénk, és nem akarunk aggódni az ellátás minősége miatt akkor, amikor a legkiszolgáltatottabb helyzetben vagyunk? 

Szerencsére van megoldás, hiszen hazánkban többféle egészségbiztosítási forma is rendelkezésünkre áll.

A cikkünkben most ezt a három alappillért mutatjuk be – amelyek teljeskörű egészségügyi védelmet nyújtanak.

Az egészségbiztosítások fajtái

Amikor egészségbiztosításról beszélünk, alapvetően két fő típust különböztetünk meg: azt, amikor a biztosító pénzt ad, illetve mikor szolgáltatást biztosít.

Viszont ezeket további alcsoportokra bonthatjuk, így lényegében hazánkban három különböző egészségbiztosítási termék érhető el:

  1. összegterítéses biztosítás,
  2. szolgáltatásfinanszírozó biztosítás (magánorvosi egészségbiztosításként is ismerős lehet),
  3. illetve a kritikus betegségek külföldi gyógykezelése.

Épp ezért az egyik legfontosabb, hogy mindenekelőtt alaposan átgondoljuk, mire van szükségünk, illetve azt, hogy egyénileg szeretnénk megkötni, vagy családi csomagban, esetleg cégvezetőként a dolgozóink számára.

Ahhoz, hogy megkönnyítsük a döntést, egyesével vizsgáljuk is meg a különböző egészségbiztosítási konstrukciókat. Elsőként kezdjük is az összegtérítéses biztosítással!

Az összegtérítéses egészségbiztosítás

Ez a biztosítási forma – ahogyan a nevéből is jól látszik – pénzt fizet, mégpedig a szerződésben rögzített, ún. káresemények után.

Tulajdonképpen némileg hasonlít a balesetbiztosításhoz – ám az összegtérítéses biztosítás ennek egy kiterjesztettebb formája, ugyanis nemcsak baleset-, hanem betegség esetén is fizet nekünk.

Ha például egy fertőzés következtében kórházba kerülünk, akkor a kórházban töltött napok után fizet a pénzintézet. Azt, hogy pontosan mennyit, konstrukciónként eltérő lehet – ezeket minden esetben szerződésben rögzítik. Általánosságban elmondható, hogy egy biztosítón belül 3-5 csomag közül választhatunk.

Természetesen minél magasabb díjat fizetünk, annál magasabb biztosítási összeghez juthatunk egy esetlegesen kórházban kezelt betegség, csonttörés vagy műtét után.

Viszont fontos tudni, hogy a káresemény bekövetkezte után fizet csak, hiszen ekkor kapjuk meg a zárójelentést, amit be is kell mutatni a biztosítónak. Arra tehát nem tudjuk a pénzt fordítani, hogy ebből fizessük ki az esetlegesen felmerülő költségeket – hiszen a pénzintézet csak utólagosan téríti meg a biztosítás összegét.

Futamidőt tekintve köthetünk fix-, vagy korlátlan időtartamú szerződést is. Azonban jó, ha tudjuk, hogy az időtartam nélküli szerződések esetén a biztosító 30 nappal az évforduló előtt megemelheti a biztosítás díját – vagy akár fel is mondhatja a szerződést.

Fix időtartam esetén viszont ettől nem kell tartanunk. Ez az időintervallum egyébként változó: köthetünk akár 5-, akár 10-, vagy 20 évre is – attól függően, mit látunk reálisnak.

Összegtérítéses egészségbiztosítást általánosságban véve minimum havi 2000 forinttól vehetünk igénybe, azonban sokkal jellemzőbbek a havi 5-10 ezer forintos biztosítási csomagok.

Magánorvosi egészségbiztosítás

Választhatunk magánorvosi biztosítást – akár prevenciós jelleggel – is, ami színvonalas ellátást kínál arra az esetre, ha kezelésre lenne szükségünk – ráadásul mindent meg is szerveznek helyettünk.

A magánorvosi ellátáson kívül rendelkezésünkre áll egy teljes körű, a nap 24 órájában hívható orvosi ügyelet, amennyiben konzultációra lenne szükségünk. Azonban nagyon fontos tudnivaló, hogy a magánorvosi egészségbiztosítás keretében nem nyújtanak sürgősségi ellátást.

Természetesen itt is több, különböző konstrukció közül választhatunk annak függvényében, hogy mire van szükségünk. Léteznek olyan változatok, amelyek esetében bármennyi vizsgálatot igénybe vehetünk – ugyanakkor csak egy meghatározott napra vehetünk igénybe kórházi ellátást.

A cikk elején már szót ejtettünk a prevenció, vagyis a megelőzés fontosságáról, ebből a szempontból pedig a magánorvosi egészségbiztosítás a lehető legjobb választás. Ugyanis bizonyos konstrukciók évi egy alkalommal szűrővizsgálatot is biztosítanak.

A magánorvosi alapcsomagok havi 8-10 ezer forint körüli összegért érthetők el, a legdrágább csomag azonban havi 35 ezer forint is lehet.

Kritikus betegségek külföldi kezelése

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, mit is takarnak a kritikus betegségek. Kritikus betegségnek számítanak például a daganatos megbetegedések, és többek között a szív-, és érrendszerrel összefüggő betegségek – például a stroke is. Ezenkívül ide sorolhatóak még az idegsebészeti beavatkozást vagy szervátültetést igénylő betegségek is.

Mint tudjuk, a gyógyulásban az egyik legfontosabb, hogy professzionális kezelést nyújtsanak a betegeknek modern eszközökkel, és olyan orvosokkal, akik a fennálló betegségre specializálódtak.

A legmodernebb kezeléseket sok esetben nem itthon, hanem külföldön tudják elvégezni, amelyek azonban nagyon drágák – sok esetben akár több tízmillió forintba is kerülhetnek. Értelemszerűen ekkora kiadást nem sokan engedhetnek meg maguknak, ezért is lehet jó választás a kritikus betegségek külföldi gyógykezelése egészségbiztosítás. Ez a konstrukció ugyanis épp ezt szervezi meg helyettünk, és kifizeti a felmerülő költségeket.

Ilyen jellegű biztosítást legfeljebb 64 éves korunkig köthetünk, és 85 éves korunkig vehetünk igénybe, ami logikus, hiszen az ilyen idős betegeknél már nagyon kockázatos az utazás.

A másik fontos kitétel, hogy ezt csupán egy évre köthetjük, és minden évben hosszabbítanunk kell – amennyiben a szolgáltatást továbbra is szeretnénk igénybe venni.

Amit még muszáj megemlíteni a kritikus betegség külföldi gyógykezelése egészségbiztosítással kapcsolatban az az, hogy csak diagnózis előtt megkötött szerződéssel nyújt szolgáltatást. Tehát azt követően például már nem köthetünk ilyen biztosítást, ha ne adj' isten kiderülne, hogy daganatos megbetegedésünk van - csak akkor, ha egészségesek vagyunk.

Azonban a biztosítási forma magában foglalja a szervezést, az utazást, az ellátást, a műtétet, és az azt követő rehabilitációt is. Valamint egy hozzátartozónak – például gyermeknek, feleségnek vagy férjnek a szállását és az utazását is fedezi a biztosító.

A kritikus betegség külföldi gyógykezelésének havidíja igencsak változó: létezik olyan konstrukció, ahol csak 5 ezer forintot kell fizetni, de olyan is, ami havi 30 ezer forintba kerül.

Összegzés

Természetesen nem csak egyetlen biztosítást lehet választani, akár mindhármat megköthetjük – így a szolgáltatások teljes körűen lefedik mindazt, amit az egészségünk védelméért tehetünk.

Amennyiben szeretne bővebben is tájékozódni, érdemes elolvasnia a részletes egészségbiztosítási útmutatónkat, ahol összeszedtünk mindent, ami a témával kapcsolatban kérdésként felmerülhet.

PR-cikk
PR-cikk állandó szerző

Fizetett hirdetés, nem szerkesztőségi tartalom.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Van még itt cikk a témában