Kecskéket és juhokat is bevetnek Írországban elfeledett sírok feltáráshoz

Szerző: Petróczi Rafael
2021.08.02. 12:30

Az állatok lelegelik a sírok körüli gazt, a helyi önkéntesek és az örökségvédelmi szakemberek pedig közösen feltárják azokat, hogy azonosíthassák az elhunytakat és az esetleg ma élő hozzátartozóikat.

Kecskéket és juhokat is bevetnek Írországban elfeledett sírok feltáráshoz

„Gowerben sétáltunk, és le voltam nyűgözve a juhok láttán, sétálva a kárpitszerű helyszínen. Fantasztikus volt!” – így mesélt az írországi Templebreedy településen lakó Audrey Buckley az unoktestvéreivel Gowerben, egy dél-nyugat-walesi településen tett kirándulásáról. Buckley ezt követően tavaly el is határozta magát arra, hogy szülőhelyén legeltetési projektben kezd.

Ideális terepe lett ennek egy 18. században épült, helyi romos templom, amit senki se gondozott már egy ideje, éppen ezért sűrűn benőtte a gaz és a gyom. A projekthez – amibe több helyi lakos is bekapcsolódott, és ami a „Templebreedy megmenti a templomtornyunkat” elnevezést kapta – először négy kecskét kértek kölcsön annak érdekében, hogy a legelésző állatoknak hála kicsit rendezettebb legyen a Szent Mátéról elnevezett templom környéke. Miután az első réteg sűrű bozóttól és borostyántól sikerült megtisztítani a helyszínt, négy juh váltotta a kecskéket.

Amire viszont senki se számított, hogy a juhok több nagy, egyértelműen valaminek a jelölésére használt követ is „kilegelnek” az aljnövényzet takarásából. Mint kiderült, a Szent Máté templom százával fekszenek emberek maradványai részben jelöletlen sírokban.

2020 márciusában így aztán komolyabb fordulatot vett az eredetileg csak a templom környezetének szebb kinézetéért elindult projekt – azóta ember és állat közösen munkálkodik azon, hogy ezeket a sírokat feltárják, és a halottakat (amennyiben persze lehet) azonosítsák.

A juhok és kecskék így azóta is rendszeres vendégei a Szent Máté templomnak, a helyi önkéntesek pedig a nonprofit alapon működő Ír Örökségvédelmi Ügynökséggel dolgoznak együtt, hogy szakszerűen fel lehessen tárni a sírokat, és megállapítani, hogy kik nyugszanak ott.

Mostanra már több, mint ötszáz elfeledett sírt sikerült feltárni, közülük több, mint száz jelöletlen. Ahogy a projekt ötletgazdája, Audrey Buckley mesélte, az állatok segítenek nekik az elfeledett történelmüket előásni, és céljuk az, hogy az így előkerülő örökségüket megőrizzék az utókornak, és hogy biztosítsák az embereknek a rég elfeledett őseikhez való kapcsolódást. Így a munka nem csak abban merül ki, hogy a sírokat feltárják: megpróbálják beazonosítani az elhunytat, és ha vannak még élő leszármazottak, őket is hozzákapcsolni.

Ennek során sikerült azonosítani egy mindössze kétéves korában, 1872-ben elhunyt kislányt, Maria Kate Russellt. Mint kiderült, a templom közelében egy 16. században épült katonai partiőrség is elhelyezkedett, amit használt időnként mind a brit sereg, mind az ír védelmi erők. Maria Kate Russell apja is az itt állomásozó emberek között volt –

a helyieknek és az örökségvédelmi szakembereknek hála pedig sikerült megtalálni Kate Russel jelenleg a brit kikötővárosban, Southamptonban élő ükunokaöccsét is, aki hamarosan el is látogathat a kislány sírjához.

Buckley elmondása szerint összesen eddig három-négy elhunyt ma élő hozzátartozóját sikerült azonosítani, de száznál is többen fekszenek jelöletlen sírokban, ami nem meglepő: az 1600-1700-as években sokan nem engedhették meg maguknak azt a luxust, hogy megfelelően datált sírokra költsenek, így jobb híján csak az otthonaik területén található nagyobb köveket görgettek a hozzátartozóik sírjaihoz.

Ahogyan Buckley az elvégzett munkájukat jellemezte:

„Több, mint ötven éven át itt éltem, és itt van egy történelem, amiről eddig semmit nem tudtam, és amit csak most kezdek felfogni az önkéntesekkel elvégzett sok munkának köszönhetően. Fontos, hogy mindent megtegyünk azért, hogy ezt továbbadhassuk.”

NYITÓKÉP: A Templebreedy-i Szent Máté templom, körülötte sírok és legelő juhok. Templebreedy 'Save Our Steeple' / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek