A brit esélyegyenlőségi bizottság óvatosságra int a dolgozók oltási kötelezettsége kapcsán

2021.08.01. 16:37

Szerintük a munkaadóknak joguk van megvédeni az alkalmazottakat, de az előírások arányosak kell, hogy legyenek és nem lehetnek diszkriminatívak. Egy HR szakmai szervezet szerint jogilag is felelősségre vonható, aki kötelezővé teszi a védettség megszerzését.

A brit esélyegyenlőségi bizottság óvatosságra int a dolgozók oltási kötelezettsége kapcsán

Az Egyesült Királyság Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottsága (EHRC, a nálunk nemrégiben az ombudsman hivatalába beolvasztott Egyenlő Bánásmód Hatósághoz hasonló testület) arra figyelmezteti a munkaadókat az Egyesült Királyságban és világszerte, hogy óvatosan bánjanak a dolgozóik számára kötelező koronavírus elleni oltás előírásával.

„A munkáltatóknak joguk van megvédeni az alkalmazottaikat és az vásárlóikat, különösen, ahol veszélyeztetettekről van szó, mint az idősotthonokban. Ugyanakkor az előírásoknak arányos mértékűeknek kell lenniük, nem lehetnek diszkriminatívak és gondoskodniuk kell azokról is, akik egészségügyi okokból nem kaphatnak oltást”

– írta a testület szóvivője a Politicónak. A brit kormány álláspontja egyébként az a kérdésben, hogy célszerű lenne ugyan, hogy a dolgozók megkapják mindkét oltásukat, mielőtt visszatérnek a munkahelyükre, de ezt jogilag nem teszik kötelezővé. 

Világnézeti kérdés? 

Egy brit HR-szakembereket tömörítő szövetség, a Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) szerint az oltás kötelezővé tétele „behatolás a munkavállaló testébe”, emellett hátrányosan különböztet meg embereket fogyatékosság, vallás vagy világnézet alapján.

A CIPD útmutatása szerint a vállalatok jogilag is felelősségre vonhatók, ha kötelezővé teszik a védettség megszerzését.

A vallási kifogás terén a Vatikánnak egyébként a Johnson & Johnson vakcinával szemben volt az a kifogása, hogy a kifejlesztéséhez felhasználtak abortált magzatokat. Ám a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia később azt nyilatkozta erről, hogy az amerikai sajtó túl erős parafrázisban idézte a Szentszéket és ők azt fejezték ki, hogy ha van más opció, akkor inkább azt válasszák, de ha nincs, akkor ennek az oltóanyagnak a használatát is erkölcsileg elfogadhatónak tartják. Ugyanakkor a legtöbb egyház ajánlja, hogy oltassuk be magunkat, az orosz ortodoxok egyenesen azt nevezték bűnnek, aki ezt nem teszi meg. 

Választható védettség?

Számos nagyvállalat – köztük a Google és a Facebook is – megtiltotta az oltatlan dolgozóknak, hogy visszatérjenek a cég irodáiba, egy londoni vízvezetékszerelő cég pedig előírt kötelező oltást az alkalmazottaknak.

Magyarországon csak az egészségügyben dolgozóknak kötelező az oltás megszerzése, de korábban írtunk arról, hogy a munkahelyeken több módszerrel is nyomást tudnak helyezni, aki valamiért nem akarja az oltást beadatni magának.

Ilyen lehet az elkülönítés vagy a védettségihez kötött szabadság.

Emellett a közelmúltban az Azonnalin egy olyan történetről is beszámoltunk, ahol egy beteg szervi panaszát orvosló műtéte elmaradt már a nem sürgősségi beavatkozások újraindítása után a védettségi igazolvány hiányában.

CÍMLAPKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek