A Shell szponzorálja egy múzeum karbonkiállítását, szerződtek, hogy nem kritizálják a céget

2021.08.01. 19:45

A londoni Science Museum szén-dioxidot megkötő technológiákat mutat be, amelyben az olajcégnek is érdekeltsége van. Nem ez az első eset, hogy a zöldek támadják, ahogy az olaj- és gázipari szereplők brit kulturális intézményeket támogatnak.

A Shell szponzorálja egy múzeum karbonkiállítását, szerződtek, hogy nem kritizálják a céget

A Culture Unstained nevű zöld aktivista szervezet adatigényléséből derült ki, hogy a London Science Museum szén-dioxidot megkötő technológiákról szóló kiállítását a Shell szponzorálja. Az erről szóló szerződésben kikötik, hogy a múzeum nem kritizálja az olajcéget és semmilyen olyan kijelentést nem tesz, ami a hírnevének árthat – írja a Politico.

Az Our Future Planet (Bolygónk a Jövőben) kiállításon egyébként olyan technológiákat is felvonultatnak, amelyekben a Shellnek van érdekeltsége, egy részében részt vesz, illetve van köztük, amelyet jelenleg még csak kutatnak az olajcég munkatársai.

Az aktivisták megszerezték a cég és a múzeumigazgató levelezését is arról, hogy a Shell segít az Olaj és Földgáz Klímakezdeményezés (OGCI) további tagjaitól is támogatást szerezni. A tucatnyi céget tömörítő kezdeményezéssel való együttműködéstől végül a múzeum állt el, mert az egyik cég nem felelt meg a környezetvédelmi előírásaiknak.

Párbeszéd vagy zöldre festés?

Nem ez az első eset, hogy a zöldek támadják, ahogy az olaj- és gázipari szereplők brit kulturális intézményeket támogatnak. A Culture Unstained szerint a tudományos múzeum segít Shell-nek „greenwashing” tevékenységében.

Ezt a kifejezést azokra a cégekre szokták használni, amelyek működése jelentős környezetkárosítással jár, de marketingjük során igyekeznek magukat fenntarthatónak beállítani.

A Science Museum szóvivője az ügyről azt nyilatkozta, hogy az energiacégeknek fontos szerepet kell játszaniuk az alacsony károsanyag-kibocsátású gazdaságra történő átállásban. Hozzátették, hogy meddőnek tartják a kampány résztvevőinek azt a követelést, hogy minden kapcsolatot szakítsanak meg ezekkel a cégekkel.

A Shell pedig azt közölte, hogy teljes mértékben tiszteletben tartják a múzeum függetlenségét, ezért számít a karbonmegkötésről szóló kiállításuk és azt ezért is támogatták. A cég szóvivője emellett arról beszélt még, hogy a vitát és a párbeszédet bárki között is folyik, elengedhetetlennek tartják.

A közelmúltban az egyébként az egyik dohánycég tulajdonában lévő Juul e-cigarettának is volt egy vitát kiváltó szponzorálása. Egy tudományos folyóirat komplett különszámát támogatták, amely kihozta, hogy a termékeikkel hatékonyan le lehet szokni a sima cigarettáról, ez pedig nagyban segítheti a gyártó tárgyalási pozícióját az amerikai hatóságokkal szemben.

CÍMLAPKÉP: Max Pixel

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek