Egészségügyisek tüntettek a röghözkötés ellen és a jobb bérekért

2021.07.31. 12:05

Az orvosok kaptak bérrendezést, az ápolók és kórházi dolgozók is ezt követelik most, szakszervezeteik a Hősök terére vonultak ki szombat délelőtt. Beszólogatások is voltak, a tüntetők saját vezetőiket is számon kérték.

Egészségügyisek tüntettek a röghözkötés ellen és a jobb bérekért

Többezer megjelent szakmabeli tüntetővel tartottak demonstrációt szombaton az ápolókat, kórházi dolgozókat, hospice-ban dolgozókat képviselő országos szakszervezetek és szakmai egyesületek a budapesti Hősök terén. A tüntetést azért hirdették meg, mert a dolgozói érdekképviselet szerint a járvány alatti szolgálati jogviszony súlyosbította az évtizedek óta fennálló problémákat, a megbecsülés, a megfelelő bértámogatás is elmaradt, miközben a Magyar Orvosi Kamara béremelési javaslatait az orvosok esetében legalább részben beépítette a kormány a koronavírus alatti rendeleteibe.

A demonstráción rövid időre megjelent Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd-LMP előválasztási miniszterelnök-jelöltje is. Rajta kívül Szabó Tímea párbeszédes, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre MSZP-s, valamint Manhalter Dániel DK-s és Csordás Anett, valamint Jámbor András független  előválasztási jelöltek is megjelentek, de a szervezők kérésének megfelelően minden ellenzéki politikus pártjelvények és zászlók nélkül érkezett. A tiltakozók a beszédek között magukkal hozott, az egészségügy fehér színében pompázó léggömböket is eleresztettek az égbe, így is kifejezve követeléseiket.

A demonstráción felszólalt Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is, aki szolidaritását fejezte ki a kórházi dolgozókkal. Hangsúlyozta, értékelése szerint a „gyógyítás csapatmunka”, és a követelésekben az orvosoknak és szakdolgozóknak össze kell tartania.

A Mérce részletes tudósítása szerint egy dolgozó Kincses beszédét megafonnal szakította félbe, ő a MOK elnökét számonkérte azért, hogy a szép szavak mögött valójában nem áll ki értük.

Beszédeket mondott még többek között Kónya Anikó, a Magyar Ápolásigazgatók Egyesületének elnöke, Dr. Kálmánné Simon Mária, a budapesti alapellátást intéző szervezet vezetője és Üveges Péterné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) fekvőbeteg-ellátási alelnöke is. A szónokok kiemelték,

az átlagosan nettó 150-190 ezer forint körülbelül ötször kevesebb a kisebb emelések után is, mint a orvosi bérezés.

Felhívták a figyelmet a kórházakban dolgozó gazdasági és műszaki munkatársak helyzetére is, akik még az őket érintő, minimális emelésekből is kimaradtak. Pápai Tibor, a MESZK titkára a tüntetésen például elmondta, az átlagos szakdolgozói bér szerinte azt jelzi, a kormány számára ők annyit érnek, mint amennyi „az ágytálban szokott lenni”. 

A szónokok nehezményezték, hogy az új, aláírt jogviszony nem biztosítja az alapvető szakszervezeti jogokat sem, például kollektív szerződést sem tudnak az ápolók és más szakdolgozók kötni a munkahelyükön annak hatálya alatt. A tüntetők ezért követelték, hogy az új jogviszony alól ők kerüljenek ki, kapjanak az orvosokkal arányos béremelést ők is, és visszakövetelték a közalkalmazotti jogviszonyt.

Sok felszólaló utalt arra, bár hívták őket, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára és a miniszter, Kásler Miklós sem reagált meghívásukra, ahogyan megkereséseikre sem. Ugyancsak a Mérce szerint a tüntetésen a beszédek sokkal mérsékeltebbek voltak, mint a tüntetők hangulata, utóbbiak folyamatosan bekiabálásokkal késztették erélyesebb fellépésre szakszervezeti és szervezeti vezetőiket.

A hangulatra jellemző volt, hogy helyszíni beszámolók szerint míg a szónokok kerülték az egyértelmű politikai üzeneteket, addig a megjelent dolgozók Pintér Sándort a kórházakat a járvány alatt irányító belügyminisztert és Kásler Miklós emberi erőforrás-minisztert is rendszeresen kifütyülték említésükkör, valamint a lemondásukat követelték.

A demonstrációt az egészségügyben dolgozók szervezték, de amellett a tanárok, hallgatók szakszervezete, és a legtöbb nagy szakszervezeti szövetség is kiállt.

Az egészségügyben dolgozó, nem orvosi munkát ellátó emberek helyzetével kapcsolatban 2021 júniusában Orbán Viktor a Semmelweis-napon fogalmazott, hálás a helytállásukért a koronavírus-járvány alatti nehéz helyzet idején, ezt pedig a kormány anyagilag is honorálja nekik. Kásler Miklós ugyanezen a napon pedig „a magyarság háláját” is tolmácsolta nekik. Konkrétabb formában a kormányzat 2022 januárjától ígért számukra is 21 százalékos béremelést, ez ellen az érdekképviselet tiltakozott: szerintük csak az orvosokéval arányos emelés fogadható el, és az sem januártól, hanem azonnal.

A tüntetést a Mérce élőben is közvetítette oldalán, itt lehet visszanézni:

NYITÓKÉP: MESZK, Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek