Egy év börtönre ítéltek egy TBC-s beteget Romániában, mert elmenekült az amúgy negatív koronavírus-tesztje után

2021.07.30. 10:40

Betegség elleni küzdelem meghiúsításáért járt a jogerős ítélet.

Egy év börtönre ítéltek egy TBC-s beteget Romániában, mert elmenekült az amúgy negatív koronavírus-tesztje után

Betegség elleni küzdelem meghiúsításáért egy év letöltendő börtönbüntetést kapott egy férfi Romániában, aki az olténiai Buzău  megyei kórház izolált konténerkórházából még azelőtt meglépett tavaly, hogy covid PCR-tesztjét kiértékelhették volna. A 37 éves, korábban egy fogyatékkal élőket foglalkoztató központban élő kórházi kezelt csúnyán köhögött, ezért koronavírus-gyanúsként került be, csak távozása után derült ki, hogy

nem covidos, hanem még súlyosabb betegségben, tuberkulózisban szenved.

A bíróság amellett, hogy börtönbe küldi a férfit, két évre eltiltotta a közügyektől, továbbá kötelezte a mindösszesen 550 lejes (40 ezer forint) perköltség megfizetésére is az ügyben.

A Transindex az eset kapcsán megemlíti, ez az első alkalom, hogy a covid ügyében veszélyeztetés miatt hoznak tényleges börtönbüntetést kérő ítéletet a kelet-európai EU-tagország bíróságai. A betegség elleni küzdelem meghiúsítása régóta büntetési tétel Romániában, a kormány azonban 2020 tavaszán, a covidjárvány idején szigorított a büntetési tételeken, ezzel próbálták meg elérni, hogy az akkor bevezetett korlátozásokat és lezárásokat több ember tartsa be.

Ha például bíróság előtt bizonyítható, hogy a járványhelyzet alatt valakinek a gondatlansága következtében másvalaki meghalt covidban, arra a román büntető törvénykönyv szerint 2020 óta akár 15 év börtön is várhat, a mostani ítélet egy jóval enyhébb esetet jelöl, amikor csupán a karantén elhagyása a covid-teszteredmény előtt számított a tömeges veszélyeztetés esetének.

Ugyan az ítélet a covidjárvány miatt született, a férfi azonban TBC-sként talán még nagyobb veszélyt is jelenthetett valójában másokra a kórház elhagyásával, mintha koronavírusos lett volna, amire a tesztje amúgy negatív lett.

Románia hatóságai egyébként amiatt aggódnak, hogy az eddigieknél fertőzőbb, de kevésbé halálos delta variáns miatti járványhullám úgy éri el az országot, hogy oltási programjuk eléggé lemaradt a szomszédok mellett: július 29-ig a lakosság 25 százaléka kapta meg valamelyik védőoltás mindkét adagját, a környéken ezzel csupán az EU-n kívüli Ukrajnát előzik meg átoltottságban.

Nem is csoda, ha az oltási programot legújabban a román hatóságok az oltópontokon elérhető ingyen miccsel is népszerűsíteni kezdték. Ugyanakkor a járvány alatt a román közegészségügy hivatalos adatai szerint koronavírusba eddig 34 205 ember halt bele. Az oltatlanokat egyébként tervek szerint immár az éttermekbe, közösségi helyekre sem engednék be, július 29-én Raed Arafat belügyi államtitkár erről azt mondta, szerinte nem lenne diszkriminatív lépés ilyesmit bevezetni, hiszen maszkban nem lehet enni, így valami mást kell bevezetni.

NYITÓKÉP: Illusztráció / FOTÓ: Claude Truong-Ngoc, Wikipédia

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek