Újra a járvány előtti szinten pusztítjuk a Föld erőforrásait

Szerző: Renczes Ágoston
2021.07.29. 08:50

Aki tenni szeretne a túlfogyasztás ellen, annak a Tudatos Vásárlók Egyesülete összerakott 12 pontot, ami segíthet.

Újra a járvány előtti szinten pusztítjuk a Föld erőforrásait

2021-ben július 29-e lesz a „globális túllövés” vagy globális túlfogyasztás napja – írja a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerkesztőségünknek eljuttatott sajtóközleménye. A globális túlfogyasztás az évnek az a napja, amikorra elfogyasztjuk azt az éves erőforrás-mennyiséget, amit a Föld még meg tudna újítani.

Vagyis 2021-ben kicsit több mint fél év alatt használtunk el azt az erőforrást, amit egész évre be kellett volna osztanunk.

Hogy ez a nap mikorra esik, azt a Global Footprint Network nevű nemzetközi szervezet számolja ki évről évre úgy, hogy összehasonlítja a Föld biokapacitását az ökológiai lábnyommal.

2020-ban a globális túlfogyasztás napja augusztus 22-re esett a koronavírus-járvány miatt gazdasági visszaesésnek köszönhetően, addig azonban évről évre egyre korábban használtuk el az éves, még megújulni képes energiamennyiséget. A National Geographic szerint

ez a nap 1970-ben még december 23-ra esett, de még 1997-ben is csak szeptember végére használtuk el az éves energiamennyiséget.

2021-ben a globális túlfogyasztás napja ugyanarra a napra esik, mint 2019-ben: július 29-re. Ez azonban csak egy átlag, hiszen ez egyes országok nem egyenlő arányban fogyasztják az energiaforrásokat;

a világ fejlettebb részéhez tartozó Magyarország már június 8-ra elhasználta a rá jutó éves erőforrás-mennyiséget.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a 2021-es globális túllövés napja alkalmából átdolgozta a 12 pontos szempontrendszerét, melyek mentén – mint írják – érdemes szervezni mindennapjainkat, ha fenntartható és környezettudatos életmódra váltanánk. Aki tehát a saját, egyéni szintjén tenne azért, hogy ne tapsoljuk el már az év közepére az éves energiamennyiséget, annak sorvezetőként itt a Tudatos Vásárló 12 pontja:

  1. A pénzed szavazat – Te döntöd el, mit és kit támogatsz. Nem kell támogatnod a kizsákmányolást, a gyermekmunkát, a környezetszennyezést, a káros és felesleges dolgok tömeges gyártását.
  2. A kevesebb több! – A mennyiség helyett a minőségre figyelj! Kevesebb vásárlás, kevesebb fűtés és hűtés, kevesebb autózás, kevesebb utazás – és fellélegzik a természet.
  3. Írj listát! –Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged. A nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. Ne hagyatkozz „polctrükkökre”.
  4. Helyben helyit – Vásárolj közvetlenül a gazdától, piacon vagy helyi kisboltban. Kutasd fel a jó helyeket. Támogasd a helyi termelőket, kisiparosokat, gyártókat. Válaszd a szezonális élelmiszert.
  5. Mondj nemet a csomagolásra! – Vigyél magaddal táskát/szatyrot, ne fogadj el zacskót. Válaszd a csomagolásmentes vagy fenntarthatóan csomagolt árut, a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást.
  6. Egyél klímabarát módon! – A hús és tejtermékek lényegesen jobban terhelik bolygónkat a növényi élelmiszereknél. Egyél több zöldséget, kevesebb húst, iktass be hetente vega vagy vegán napokat!
  7. Láss tisztán! – Tanuld meg, hogyan hatnak a reklámok. Ne dőlj be a vonzó külsőnek, láss át a szitán, ha túlfogyasztásra ösztönöznek. Így tudsz majd tényleg ellenállni.
  8. Olvasd el a címkét! – Keresd a fenntartható és etikus termékeket tanúsító címkéket. Ne tévesszen meg a zöld szín és a sok kamu logó. Csak a hiteles minősítéseknek higgy, hogy tudd, mit vásárolsz.
  9. Erőszakmentes jólét – Válassz olyan termékeket, amelyeket állatkínzás nélkül tesztelnek, amelyeket természetes élőhelyeik károsítása nélkül készítenek el.
  10. Használd, amíg bírja! – Kerüld az eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár. Vegyél használtat, ha elromlott, javíttasd.
  11. Nem mindegy! – Ha nincs is tökéletes megoldás, keresd mindig a jobbat. Jelezd a cégeknek: fontos a fenntartható és etikus működés. Ha többen mondjuk, komolyan veszik.
  12. Közösen könnyebb – Sose gondold, hogy céljaiddal egyedül vagy! Csatlakozz kihívásainkhoz, tagságunkhoz, zöldülő közösségekhez, mert együtt, kis lépésekkel nagyot tudunk változtatni.

NYITÓKÉP: Tony Webster / Wikimedia Commons

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek