Salvini pártjából bírálják az élet egyre több területéhez bevezetett zöldigazolvány ellen tüntető olaszokat

Szerző: Techet Péter
2021.07.29. 12:50

Noha az olasz Lega ellenzi a kötelező oltást, a párt több vezető politikusa is bírálta a múlt hétvégi nagy tüntetéseket az oltási igazolványok és az azokkal járó jogosultságok ellen.

Salvini pártjából bírálják az élet egyre több területéhez bevezetett zöldigazolvány ellen tüntető olaszokat

Múlt héten Olaszországban több tízezren vonultak az utcákra, miután kiderült: a Mario Draghi vezette nemzeti egységkormány augusztus 6-tól az éttermek, bárok, kulturális rendezvények látogatását, de akár a hosszabb vonatutakat is az uniós zöldigazolványhoz (azaz a 48 órán belüli negatív covidteszt-eredményt, a vírusból való felgyógyulást vagy már az első oltás tényét rögzítő ún. green passhoz) kötné. Azaz ugyan nem tenné kötelezővé az oltásokat, de lényegében magyarországi mintára jogosultságokkal közvetve gyakorolnának nyomást az emberekre.

Amint az Azonnali megírta: a baloldali Demokrata Párt főtitikára, Enrico Letta még azt is felvetette, hogy a következő önkormányzati választásokon állapodjék meg minden párt abban, hogy csak oltott embereket indít a listáján – ezzel járhatnának elől jó példáva. Letta megígérte:

a demokratáknál csak beoltott ember lehet jelölt.

Mindazonáltal a kötelező oltások lehetősége és a green pass kapcsán éles ellentétek vannak az olasz politikában, amelyek átszelik a kormány-ellenzék és a jobb- és baloldal közötti árkokat is. Miközben ellenzékből az immáron 20 százalék körül mért neofasiszta Olaszország Fivére párt (azaz Giorgia Meloni pártja) ellenzi a green passt és az esetleges kötelező oltást, kormányoldalról a szintén 20 százalék körül álló szélsőjobboldali Lega és a 15 százaléknyira mért balpopulista Öt Csillag van legalábbis a kötelező oltások ellen. A green pass kapcsán a Lega és az Öt Csillag is azt követeli, hogy kevesebb jogosultságot kapcsoljanak hozzá.

Velük szemben a Demokrata Párt támogatja a green passt. A legradikálisabb állásponton a szintén kormánypárti, jobbközép Forza Italia van:

a Berlusconi-párt több képviselője is az egész lakosságra kötelező oltás elrendelését követeli.

Erre azonban Matteo Salvini, a Lega elnöke nemet mond, noha önmagát beoltatta, de szerinte mindenkinek a szabad döntése, hogy beoltatja-e magát, az állam ezt nem írhatja elő. A Lega több politikusa ráadásul részt vett a múlt hétvégi, green pass elleni tüntetéseken is.

Ez azonban sokaknak nem tetszett a szélsőjobboldali párton belül. Massimiliano Fedriga, a Trieszt központú Friuli-Venezia Giulia régióelnöke azt nyilatkozta a balközép Repubblica napilapnak, hogy a green pass elleni tüntetések neki nem tetszettek, „ez nem az én terem, én nem mentem volna el”. Triesztben egyébként egy kis oltásellenes párt által szervezett megmozdulások mellett számos spontán demonstráció is volt, több napon keresztül, amelyeken végig azt skandálták, hogy szabadságot akarnak. Mindenesetre az olasz régióelnökök tanácsának elnöki tisztségét is betölttő Fedriga se akarna kötelező oltást, de szerinte minden olyan megmozdulás, megnyilatkozás veszélyes, amely az oltások ellen hat.

Szerinte felvilágosítással kell meggyőzni az embereket, hogy menjenek el beoltatni magukat. És kissé odaszúrt pártelnökének, Matteo Salvininek is, mondván: a politikus is végül az oltás mellett döntött.

Fedriga szerint Salvini részéről az is felelőtlen kijelentés lett volna, hogy a 40 év alattiak számára eleve felesleges lenne az oltás. A legás politikus egyben közölte: ő a 12 év alatti gyerekeit is be fogja oltatni. (Ez egy ideje kezd átfordulni hitvitába. Ezért érdemes hozzátenni, hogy Nagy-Britanniában a kormány Oltási és Immunizációs Vegyes Bizottsága azért nem javasolja a 12-17 éves gyerekek oltását, mert nagyon alacsony kockázatnak vannak kitéve a covid miatt, és ha meg is betegszenek, azt úgy vészelik át, mint a szezonális influenzát. Ezt egy német kutatás is megerősítette.)

De nemcsak ő, hanem a Lega képviselőházi frakcióvezetője, Riccardo Molinari is bírálta képviselőtársait, akik elmentek tüntetni a green pass ellen. Molinari szerint elhibázott lépés volt ez, és

nem ért egyet frakciójának azon tagjaival, akik a green pass ellen tüntettek. Molinari a múlt hétvégi greenpass-ellenes tüntetések kapcsán leszögezte: „ezek nem a Lega terei”,

mert szerinte az ilyen vitás kérdéseket eleve nem az utcán, hanem a kormányon belül kell eldönteni.

A green pass elleni tüntetések a héten is folytatódtak, tucatnyi olasz városban vonultak az emberek utcára. Volt, ahol a tüntetők megtámadták a Berlusconi-párt helyi irodáit, a berlusconisták ugyanis nem csak green passt, de mint írtuk, kötelező oltást is akarnak.

NYITÓKÉP: Green pass elleni tüntetés Rómában / Fisco24, Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek