Bulgáriában eddig rosszul számolták a beoltottakat

2021.07.29. 16:39

Július 26-án úgy nőtt közel 73 ezerrel a teljes védettséget szerzettek száma, hogy aznap mindössze 8 538 vakcinát adtak be Bulgáriában.

Bulgáriában eddig rosszul számolták a beoltottakat

Bulgária nagyon rosszul áll a koronavírus elleni oltással: mivel kevés vakcina érkezik, hivatalos tanácsként márciusban még azt ajánlotta egy bolgár járványügyi hatóság, hogy a fertőzöttek egyenek szódabikarbónával meghintett citromot, hogy a torkuk vírusterhelését ezzel csökkentsék.

Annak ellenére, hogy uniós szinten azóta már stabilizálódott a vakcinaszállítmányok mennyisége – bár júliusban így se fogjuk elérni a nyájimmunitást, mint ahogy azt az Európai Bizottság ígérte

Bulgáriában még mindig annyira alacsony az oltási kedv, hogy jelenleg 2022-re várják a 70 százalékos átoltottságot.

Ha egyáltalán elérik, ugyanis az Eurobarométer reprezentatív mérése szerint a bolgárok mindössze 47 százaléka szeretné magát mindenképpen beoltani még idén, és a tagállamok közül Bulgáriában a legnagyobb a vakcinák elutasítottsága: a lakosság 23 százaléka soha nem szeretné beoltatni magát.

De Bulgáriában nemcsak a koronavírus-vakcinákkal szembeni szkepticizmus miatt állnak rosszul az oltással, hanem a vakcinaszállítmányok is késve érkeznek, és még az oltáskampányt sem szervezték meg túl jól , így nem meglepő, hogy bőven elmaradnak az uniós átlagtól.

Azonban mint kiderült, eddig eleve rosszul közölték a beoltottak számát.

Mint azt az Euroactiv kiszúrta, július 26-án úgy nőtt közel 73 ezerrel a teljes védettséget szerzettek száma, hogy aznap mindössze 8 538 vakcinát adták be. Ennek oka, hogy a bolgárok két hónapon keresztül rosszul kalkuláltak a beoltottak számával,

mert nem számították be azokat, akik az egydózisú Johnson & Johnson-vakcinát kapták meg – ezt korrigálták július 26-án.  

Így a 7 milliós országban egy napon belül a teljes védettséggel rendelkezők száma 15,3 százalékról 16,7 százalékra ugrott.

Bulgária mindazonáltal még ezzel a hirtelen ugrással is bőven le van maradva az uniós átlagtól, de még az előtte csak egy fokkal jobban szereplő Romániától is: míg Bulgáriában a társadalom 18,5 százaléka kapta meg legalább az első oltását, Romániában pedig 25,76 százalék, addig az uniós átlag már 58,28 százalék.

NYITÓKÉP: Magyarország Kormánya / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek