Az erdélyi és a román szélsőjobboldal is bevinné Romániába Orbán pedofiltörvényét

2021.07.29. 12:31

Két párt is hasonló törvényt készül benyújtani, amit nemrégiben a magyar parlament is elfogadott. A javaslatok célja, hogy a román iskolákból kitiltsák az LMBTQ-aktivistákat, holott Romániában jelenleg nincs is szexuális nevelés azokban.

Az erdélyi és a román szélsőjobboldal is bevinné Romániába Orbán pedofiltörvényét

Július 22-én tartott sajtótájékoztatót a 2020-as romániai választásokon a legnagyobb erdélyi magyar politikai szervezet, az RMDSZ listáján induló EMNP (Erdélyi Magyar Néppárt). Ezen a párt elnöke, Csomortányi István bejelentette, hogy egyrészt támogatják a magyar pedofiltörvényt, amit a budapesti kormány gyermekvédelmi törvénynek, míg az ellenzék homofób törvénynek nevez, és az erről szóló majdani magyarországi népszavazáson részvételre buzdítják a magyar állampolgársággal is rendelkező romániai magyarokat, és hogy szavazzanak mindegyik kérdésre nemmel.

Csomortányi emellett azt is bejelentette, hogy egy szem parlamenti képviselőjük, az RMDSZ listján 2020 decemberében képviselőházi mandátumot szerző néppárti Zakariás Zoltán

 „az új [parlamenti] ülésszak megnyitása után egy hasonló, a hazai szabályokat tisztázó törvénymódosító csomagot tűz majd napirendre”. 

Mindeközben pedig a szélsőjobboldali, populista-nacionalista AUR – ami egyedüli romániai pártként kiállt a magyar törvény mellett, vezetőjük pedig pont az Azonnalinak mondta el, hogy ő tulajdonképpen Románia Orbán Viktora – július 27-én közleményben jelentette be, hogy ők is hasonló törvényjavaslaton dolgoznak, mivel a párttagok és támogatóik 98 százaléka támogatja, hogy az LMBTQ-aktivistákat kitiltsák az óvodákból és az iskolákból, hogy ezzel védjék a „korosztályuknak nem megfelelő propagandától”.

De mi is az az EMNP?

Ez egy kis kitérő, de szükséges a kontextus megértéshez.

Az RMDSZ-szel a Fidesznek rengeteg problémája volt, ezért nekik mindig kapóra jött, amikor valaki Erdélyben velük szemben határozta meg magát. Az egyik ilyen a Kövér László patronálta Magyar Polgári Párt volt, a másik pedig az Erdélyi Magyar Néppárt, amely még 2011-ben jött létre, amikor két befolyásos erdélyi magyar politikus, Toró T. Tibor, illetve az Európai Parlament alelnöki posztját is betöltő Tőkés László úgy döntött, hogy új pártot alapít. Toró korábban az RMDSZ Temes megyei vezetője, illetve a párt elnökségének belső ellenzékének számító, a pártból végül 2003-ban kiváló Reform Tömörülés alapítója volt, a romániai forradalomban betöltött szerepe miatti hitelességére és hírnevére alapozva politikai pályára lépett Tőkés a 2003-ban alapított, főleg az erdélyi magyar etnikumú lakosságot képviselő Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nevű civilszervezet alapítója és vezetője volt.

A formáció magát eleinte az RMDSZ ellenében határozta meg. Mint korábban írtuk, a párt egykoron Fidesz támogatásával jött létre, miután az RMDSZ-ben 2011-ben nem a Fidesz által támogatott Olosz Gergelyt választották elnöknek, azonban az RMDSZ és a Fidesz közötti kapcsolatok 2013-as normalizálásával lényegében okafogyottá vált mind a kezdetekben még részben Demeter Szilárd által koordinált formáció, mind a Kövér által támogatott MPP. Utóbbi egyébként inkább Székelyföldön volt erős, előbbi pedig azokon a területeken, ahol a magyarok inkább szórványban élnek:

a szavazóik többnyire az RMDSZ-t még mindig valamennyire baloldalinak, liberálisnak, nem eléggé nemzetinek vélő magyarok.

A pártnak története során csak kisebb-nagyobb borsot sikerült törnie a legnagyobb romániai magyar párt orra alá, onnan mind a szellemi háttér, mind a lendület, mind pedig a kraft kiveszett az idő során, a Fidesz-RMDSZ-deal után pedig a budapesti támogatás is egyre inkább elhalványult. A pártelnökről, Csomortányi Istvánról karlendítő fotók kerültek nyilvánosságra, de nem távozott ezek miatt a közéletből azóta se. A

Annak ellenére, hogy a 2020-as önkormányzati választáson alaposan leszerepeltek, a 2020 decemberi parlamenti választásra a magyar szavazatok maximalizálása érdekében a RMDSZ az EMNP egyik képviselőjét biztos befutó helyre rakta Hargita megyében, így Zakariás Zoltán 2020 decemberében mandátumot szerzett a román Képviselőházban, azaz lényegében lélegeztetőgépen tartják a Kelemen Hunorék mérsékelt jobbközép irányvonalához képest inkább a Fideszhez hasonló szélsőjobboldali tónusban megnyilvánuló kispártot.

És most vissza a pedofiltörvény esetleges romániai verziójához.

Akkor most jön a magyar pedofiltörvény román változata?

Megkerestük az RMDSZ listáján képviselői mandátumot szerző EMNP-s, Zakariás Zoltánt, aki elmondta, hogy Csomortányi sajtótájékoztatója az Orbán Viktor által bejelentett gyermekvédelmi referendum támogatásáról szólt, és

az EMNP jelenleg még csak vizsgálja, hogy benyújtsanak-e egy törvénymódosítót a magyarországi törvény szellemében,

ami ugye tiltja, hogy az iskolában, illetve a médiában a gyerekek számára „a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”, míg az iskolákban csak olyan személyek tarthatnak szexuális felvilágosítást, akiket a jogszabályban kijelölt szerv nyilvántartásba vett.

Zakariásék egy ilyen szellemiségű törvényjavaslat szükségességét vizsgálják, és ahogy az Azonnalinak fogalmazott, az álláspontjuk „annyiban hasonló a mostani magyarországi kormánypártéhoz, hogy a gyermekek szexuális nevelése a szülők felelőssége”, és szerintük csak is szakértők adhassanak át információkat a gyerekeknek a szexualitásról, amennyiben a szülő beleegyezik.

A szélsőjobboldali AUR a közleményében szintén hasonlóan fogalmazta meg, hogy miért nyújtanának be módosítót a jelenlegi román egészségügyi nevelésről szóló törvényhez: az AUR korlátozná az óvodákban, iskolákban és a médiában „a homoszexualitás és a szexuális változás képviseletét vagy népszerűsítését” a gyermekek körében. Az AUR egyik társelnöke, George Simion pedig a közleményben példaként hivatkozott „a budapesti kormány hasonló intézkedéseire”.

Miért most foglalkoznak a gyerekek szexuális nevelésével Romániában?

A téma egyébként nem légből kapott Romániában, hiszen az elmúlt hónapokban a gyerekek szexuális neveléséről sok szó esett a román közéletben, 

ugyanis jelenleg épp egy, a gyerekek szexuális nevelésről szóló törvényen dolgozik a román parlament, eddig ugyanis nem volt ilyesmi az iskolákban.

Romániában még tavaly fogadtak el egy törvényt, ami kötelezően előírta volna, hogy félévente legalább egy alkalommal minden iskolában a szexuális felvilágosítással és egészségügyi neveléssel kell foglalkozni, ám a törvény kihirdetése után öt hónappal már módosított is rajta a román parlament: a szexuális nevelés helyett egészségügyi nevelés lett az óra neve, és az már nem kötelező, csak ha a szülő kéri, hogy a gyereke részesüljön a képzésben. Így a gyerekek szexuális nevelése a szülőkre van bízva, ez pedig a hátrányos helyzetű családok esetén szakértők szerint problémát okozhat, hiszen előfordulhatott, hogy ezek a gyerekek is azért jöttek a világra, mert a szülők szexuális ismeretei hiányosak voltak.

A helyzettel a kormányzó román jobboldalt támogató államelnök, Klaus Johannis nem elégedett. Johannis a tavaly elfogadott törvény módosítására kérte a parlamentet, mondván fogadják el azon módosító javaslatait, ami szerint a szexuális nevelés legyen kötelező a gyerekek számára. Csakhogy a parlament felsőháza, a szenátus nem fogadta el az államfő kérését – még saját pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) összes szenátora is a módosítója ellen szavazott. 

Az EMNP és az AUR a belebegtetett módosítóikkal erre csatlakoztak rá. Az EMNP egyedüli parlamenti képviselője, Zakariás pártja azon álláspontját képviselné, hogy legyen valamilyen szexuális nevelés, ugyanakkor csak abban az esetben, ha azt a szülő is szeretné, azaz a nemrég elfogadott törvénnyel olyan sok baja nincs az erdélyi politikusnak. Zakariás pártja ehhez a törvényhez lebegtett be egy módosító indítványt, ami – ahogy az Azonnalinak fogalmazott – a magyar pedofiltörvény gyermekvédelemről szóló szellemiségét vinné tovább, de nem a magyar törvényt „copypaste-elnék”.

Annak ellenére, hogy Zakariás szerint a törvénykezdeményezésük „szellemiségének semmi köze az LMBTQ-közösségek jogaihoz”, azt is elmondta, hogy nem szeretné, ha kötelező lenne, hogy a 18 éven aluli gyerekek az LMBTQ-dolgokkal kapcsolatos információkkal találkozhassanak, csak abban az esetben, ha a szülő úgy dönt.

Az AUR konkrétan azt jelentette be, hogy „a családokat és a keresztény értékeket támogató” pártként szeretnék megvédeni „a románok gyerekeit a koruknak nem megfelelő propagandától”. Emiatt úgy látják, hogy az „LMBTQ-aktivistáknak nincs semmi keresnivalójuk a román iskolákban és óvodákban”. 

Ugyanarra gondol az erdélyi és a román szélsőjobboldal, de a magyarok nem kérnek a románok ötleteiből

Zakariás az Azonnalinak elmondta: nem egyeztetett egy RMDSZ-es frakciótársával sem a belebegtetett törvényjavaslat kapcsán (olyannyira nem, hogy kiderült: az RMDSZ-esek is csak a sajtóból értesültek róla), de bizakodóan úgy látja, hogy nem lesz nehéz meggyőzni frakciótársait lehetséges javaslatának támogatásáról.

Annak ellenére, hogy az Európai Unióban több ország által bírált magyar pedofiltörvény mellett Romániában egyedül a Magyarországon leginkább a magyarellenes nyilatkozatairól ismert AUR állt ki, Zakariás kijelentette, hogy

az AUR-ral nem fog egyeztetni, mert a párt szellemisége és értékrendje összeegyezhetetlen az EMNP értékrendjével,

így semmilyen szinten sem hajlandóak velük közösséget vállalni.

Az EMNP képviselője azt is elmondta az Azonnalinak, hogy az AUR keddi bejelentése nem változtat korábbi álláspontjukon: továbbra is csak vizsgálják, hogy szükséges-e egy ilyen módosítót benyújtani, az AUR belebegtetett módosítója miatt nem gondolják úgy, hogy nyomás helyezedne rájuk.

Zakariás az Azonnali kérdését, miszerint megszavazná-e az AUR módosító javaslatát, ha az a román Képviselőház elé kerülne, azzal kerülte ki, hogy ő feltételezésekbe nem szeret bocsátkozni, és először látnia kellene a javaslatot, de a két javaslat nem üti egymást, hiszen egy témáról több javaslatot is be lehet nyújtani. Emiatt

a korábban még az EMNP és az AUR szellemiségének és értékrendjének összeegyeztethetlenségéről beszélő Zakariás úgy számol, hogy egyszerre két, hasonló szellemiségű javaslat kerülhet a törvényhozási bizottság elé.

Mindenesetre megtudtuk tőle: „Az AUR-ral nem vállalunk közösséget. Az AUR csinál, amit akar, mi a saját utunkon megyünk. Ha lesz módosító javaslatunk, akkor majd benyújtjuk.”

Hogy az RMDSZ ebben az EMNP partnere lesz-e, nem tudni egyelőre. Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt mondta a Népszavának, erről majd az esetleges módosító javaslat tartalmának ismeretében döntenek. Kelemen Hunorék mindenesetre azt szeretnék, ha a magyar kormány népszavazásán az erdélyi kettős állampolgár magyarok is részt vennének, és lelkiismeretük szerint döntenének.

Az ügyben a román parlament többi pártját is kerestük, de román nyelvű leveleinkre cikkünk megjelenéséig egyik sem válaszolt. Hiába: ott komolyan veszik, hogy július 1-je óta parlamenti szünet van.

De mit kell tudni az AUR-ról? Összeszedtük! Mit gondol magáról a szélsőjobboldali román párt vezére, George Simion? Megkérdeztük tőle! És hogyan kampányolnak külföldön a román nacionalisták? Megnéztük!

A NYITÓKÉP EREDETIJE: Mihai Petre / Wikimedia Commons

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek