Republikon: Jámbor András az ellenzéki előválasztás favoritja a választókerületében

2021.07.28. 13:02

A Szikra Mozgalom által támogatott, független jelölt Józsefváros-Ferencvárosban jelenleg 21 százalékot kapna a kutatóintézet szerint, a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt pedig Karácsony Gergely.

Republikon: Jámbor András az ellenzéki előválasztás favoritja a választókerületében

21 százalékot kapna, így ha ma tartanák, megnyerné a Budapest 6-os választókerület ellenzéki, előválasztási versenyét Jámbor András, a Mérce korábbi főszerkesztője, aki az újbalos Szikra Mozgalom támogatásával indult el, de mint nyilatkozott, a Párbeszéd frakciójába ülne be, ha képviselő lenne, valamint az MSZP is őt támogatja.

A Republikon Intézet szerdai, a Telex által közölt, 800 ember telefonos megkérdezésével június 25. és 28. között készült közvélemény-kutatása szerint Jámborra a válaszadók több mint ötöde, 21 százaléka rászavazna,

  • a második helyen Demeter Márta, az LMP és a Jobbik jelöltje áll 17 százalékkal,
  • harmadik lett Manhalter Dániel, a Demokratikus Koalíciótól 15 százalékkal,
  • Csordás Anett, a józsefvárosi civilek (C8) és Pikó András jelöltje, aki a Momentum parlamenti frakcióját erősítené, pedig 12 százalékot kapna.

Az összes megkérdezett 51 százaléka jelezte, részt vesz a szeptemberi előválasztáson, 28 százalék pedig ezt nem tervezi.

A választók legnagyobb csoportja a bizonytalanok: azoknak, akik a részvételüket jelezték, 35 százaléka még nem döntötte el, kire szavazna az ellenzéki előválasztáson.

A felmérés a felnőtt lakosságra kor, nem és iskolai végzettség szerint is reprezentatív.

Az igencsak kiélezett versenybe kerülő választókerületben utoljára a Závecz Research készített ellenzéki képviselőjelöltekre vonatkozó felmérést áprilisban, ebben még a DK-s Manhalter vezetett 32 százalékkel, mögötte szorosan jött Demeter 30 százalékkal, Csordás Anett 18 százalékkal a harmadik volt, míg Jámborra akkor 11 százalék szavazott volna.

Azóta azonban, június 5-én sor került a sok ezer embert megmozgató, Fudan Egyetem kampusza ellen, és a Diákvárosért megrendezett tüntetésre, amelyet Jámbor András kezdeményezett, és a tüntetésen a parlament előtt fel is szólalt.

Az Azonnali kérdésére, hogy Jámbor András hivatalosan beadta-e már képviselőjelölti jelentkezését, arról tájékoztatott minket, egyelőre az erkölcsi bizonyítványa kiállítására várakozik (az előre lefektetett szabályok szerint ez minden képviselőjelölt számára kötelező), a többi papírja már készen áll. Arra a kérdésre, hogy a megjelent Republikon-felmérésről mi a véleménye, úgy válaszolt: „Nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választást, mi ezen dolgozunk. De iszonyatosan megtisztelő, hogy a józsefvárosiak és a ferencvárosiak szerint én vagyok az ellenzék legerősebb jelöltje helyben.

Aki nyer, az a volt józsefvárosi polgármesterrel, a fideszes Sára Botonddal mérkőzhet majd meg a képviselői helyért 2022 tavaszán az ellenzék közös jelöltjeként.

Karácsony a legnépszerűbb, és az ellenzék is vezet

A Republikon arra is rákérdezett, kit tartanak a választókerületiek a legesélyesebb ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek.

Ezek alapján Karácsony Gergelyt, az MSZP-Párbeszéd-LMP jelöltjét 25 százaléknyian választanák, Dobrev Klárára, a DK jelöltjére 15 százalék szavazna, Jakab Péterre (Jobbik) 11 százalék, Márki-Zay Péterre (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 5 százalék, Fekete-Győr Andrásra (Momentum) ugyancsak 5 százalék, a konzervatív Új Világ Néppárt által indított Pálinkás Józsefre pedig 2 százalék. Eközben a megkérdezettek 5 százaléka az induló miniszterelnök-jelöltek közül senkire sem szavazna, 31 százaléknyi szavazó pedig még itt is bizonytalan.

A Republikon eredményei alapján tehát Karácsony az első, de például Dobrev és Jakab szavazói együtt már egy százalékkal többen vannak. Az is ismert, hogy a Jobbik és a DK az utóbbi hónapokban számos helyen egymás javára léptetett vissza előválasztási képviselőjelölteket.

Az intézet adatai szerint június végén ellenzék népszerűsége a biztos szavazók körében magabiztosan megelőzte a kormánypártokét Józsefváros-Ferencvárosban: előbbiekre közös listán és közös egyéni jelöltekkel 43 százalékuk szavazna, míg a Fidesz-KDNP akkor itt 28 százalékot kapott volna.

Az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék. De hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

A szerző a Mérce volt munkatársa.

NYITÓKÉP: Szűcs Donát / Azonnali

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek