Hadgyakorlatok 2022-re: az ellenzéknek előválasztás, a fideszeseknek népszavazás

Szűcs Donát

Szerző:
Szűcs Donát

2021.07.28. 07:03

Az előválasztás és a „gyermekvédelmi” népszavazás közös abban, hogy választási hadgyakorlatnak is felfoghatók. Az ellenzéknek nagyobbnak látszanak az esélyei, mint valaha: ezért lehet szükség a Fidesz-tábor átmozgatására is.

Szerveződnek a főpróbák 2022-es országgyűlési választásra. Egyik oldalon ott az intézmény, amitől a hatpárti ellenzéki annyira sokat vár: az előválasztás. Az előválasztásnak ugye amellett, hogy a végén elméletileg 106 erős legitimitással rendelkező ellenzéki képviselőjelölt és egy közös miniszterelnök-jelölt lesz a vége, nagyon fontos mobilizációs és tematizációs szerepe is van.

Az ellenzéknek megvan a lehetősége arra, hogy átvegye a kezdeményezést, hogy a saját témáit pörgesse az előválasztási kampányban, a jelölteknek pedig arra, hogy

a lózungokon túl azt is bebizonyítsák: a csapataik a terepmunkában is helyt tudnak állni, nem csak a Facebookon.

A pártok adatbázist építhetnek, aktivistákat mozgathatnak meg egyfajta fékezett versenyhelyzetben – hadgyakorlat ez tehát a javából. A lehetőség már csak azért sem kicsi, mert az ellenzéknek – a tétnélküli tüntikék, nyílt levelek és összehúzott szemöldökkel elmondott parlamenti beszédek mellett – a 2019-es önkormányzati választásokig nem sok tere volt a valós politikai cselekvésre.

Hiába tűnik úgy, hogy a visszaléptetések és pártok közti megállapodások miatt sok körzetben nagyjából olyan a helyzet, mintha az egykori Hazafias Népfront jelöltjei küzdenének a megboldogult MSZMP-vel: hiba lenne egy ilyen nagyszabású politikai gyakorlat erejét lebecsülni.

Az előválasztás ugyanis – ha azt jól vezénylik le – megmozgathatja, mobilizálhatja az ellenzéki szavazóknak a törzsbázisát, ez pedig nem kis  dolog. Aki elmegy szavazni az előválasztáson, az ugyanis 2022-ben is jó eséllyel ott lesz az urnáknál – és itt jön képbe az online szavazás lehetősége.

Kérdés ugyanis, hogy az előválasztás során a pártok baráti ügynökségei által gondosan megtervezett social media kampányokból behúzott klikkszavazók közül hányan fognak fölállni a hintaágyból vagy a gamerszékből, és elmenni személyesen (IRL) szavazni 2022-ben is.

Ahogy kérdés az is, hogy az online és offline szavazatok egyvelegéből születő végeredményt mennyire érzik majd magukénak azok, akik valóban hajlandóak lennének személyesen is szavazni bárkire '22-ben.

Mindenesetre – bár nem az ellenzék a választás esélyese – minden adott ahhoz, hogy 2022-ben elképzelhetőbbnek tűnjön mondjuk egy Karácsony-kormány, mint az elmúlt 10 évben bármikor. Az önkormányzati választásnak köszönhetően lettek pozícióban lévő és onnan harcoló emberek (pénz, paripa), és úgy tűnik, megvalósult a jelenlegi magyar választási rendszerben a Fidesz kihívására egyedül alkalmasnak látszó struktúra is – a teljes ellenzéki összefogás (fegyver).

Persze ne legyen kétség: a Fidesz, ahogy eddig is, mindent megtesz majd annak érdekében, hogy minél több ellenzéki szavazót távol tartson az előválasztástól, majd a választástól. Ezt legkönnyebben zaj- és zavarkeltéssel, a bizonytalanság gerjesztésével, kamuhírek terjesztésével tudja megtenni.

És amikor Marika a szomszéd Jolánnak kesereg majd arról, hogy sosem volt még ilyen mocskos a kampány, ő már nem tudja, kinek higyjen (pedig az ATV-t és a Hír TV-t is nézi, a Magyar Nemzetet és a Népszavát is olvassa), akkor Rogán Antal dörzsöli a tenyerét.

A Fidesz pedig azt sem hagyja, hogy az ellenzék hatalmas operatív-taktikai hátrányából (nincs Kubatov-lista, vagy nem olyan minőségű, nincs végtelen pénz közvélemény-kutatásra, nincs komplett államapparátus az aktivisták és az így-úgy besegítők kifizetésére) lefaragjon az előválasztással.

A megfigyelési botrányról való nyilvánvaló és átlátszó terelés mellett talán ezért is írhatták ki a „gyermekvédelmi” népszavazást, ezért beszél Bayer Zsolt újabb békementről.

Ha az ellenzék megteszi egy erre kiválónak ígérkező eszközzel, a kormánypártnak is meg kell mozgatnia a tábort, frissíteni kell a listákat, tematizálni kell.

Ha pedig ehhez most politikai bunkósbotnak a gyerekeket kell elővenni, akkor őket lóbálják meg a bokájuknál fogva.

Hozzászólnál? Vitáznál? Írj!

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől
Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek