Covid elleni oltáshoz kötné az olasz baloldal, hogy valaki elindulhasson egy választáson

Szerző: Techet Péter
2021.07.27. 17:50

Miközben az olasz baloldal azt szeretné, hogy csak covid ellen oltottak indulhassanak el a választásokon, Silvio Berlusconi pártja egyszerűen kötelezővé tenné az oltást. Éles kritikát a szélsőjobboldal és az Öt Csillag fogalmaz meg a tervek ellen.

Covid elleni oltáshoz kötné az olasz baloldal, hogy valaki elindulhasson egy választáson

Olaszoszágban az uniós zöldigazolvány (azaz green pass, az igazolványt az olaszok angolul nevezték el) már nemcsak határátlépéshez, hanem a mindennapi élethez is elengedhetetlen lesz. Miközben a kezdeti tervek szerint ez egy puszta igazolás lett volna, az olasz kormány augusztus 6-ától számos jogosultságot ehhez köt. Olaszországban nemrég tömegek vonultak utcára számos városban, miután kiderült: étterembe is csak ilyen green pass-szal lehetne menni – azaz csak az ezzel rendelkezőket ültethetik le a benti asztalokhoz a vendéglátósok. Többen azonban ennek ellenállnának.

A római kormány emellett nemcsak az éttermek, kávézók és a különféle rendezvények látogatását kötné az oltás meglétéhez, de hosszabb vonatútra vagy repülőútra is csak azok mehetnének, akik be vannak már legalább kétszer oltva a kínai koronavírus ellen, átestek a betegségen vagy friss negatív covidteszt-eredménnyel rendelkeznek, utóbbi 48 óráig lenne érvényes.

Szavazni is csak oltással? Szerencsére nem

A héten Enrico Letta, a balközép Demokrata Párt főtitkára már felvetette, hogy a választásokon a pártok a listáikra csak oltottak vehessenek fel. A politikus

azt szeretné, ha minden párt meg tudna abban állapodni, hogy csak oltottakat indítanak.

Letta a javaslatát, hogy a pártok csak oltottakat indítsanak, nem jogi ötletként vetette fel – azaz mondjuk az alkotmányt vagy a választási törvényt ő se módosíttatná –, hanem azt szeretné, ha a jelöltek egyszerűen jó példával járnának elől, és ezért mindenki beoltatná magát még a választások előtt. A politikus a jobboldali Corriere della Serának azt nyilatkozta: erős üzenet lenne a választók felé, ha minden jelölt beoltatná magát.

Maga a Demokrata Párt így is fog tenni, közölte. A demokrata jelöltek oltottan fognak már elindulni. Legközelebb amúgy ősszel lesznek választások Olaszországban, amikor az önkormányzatokat és polgármestereket választják meg.

Azonban kedden egy még ennél nagyobb hír is megjelent az olasz médiában. Ahogy az Il Tempo napilap írta: Draghi csak most készülne igazán az atombombára. Arról van szó, hogy kiszivárgott hírek szerint a Draghi-kormány a választásokon való részvételt is oltás meglétéhez kötné. A koronavírusról mindenféle összeesküvés-elméleteket terjesztők által régóta jósolt hír azonban kacsának bizonyult:

a kormányfői hivatal még kedden azonnal cáfolta, hogy oltáshoz kötné a szavazást.

Bal-jobb-ellentét helyett oltáspártiak és oltásellenesek

Közben a kormányon belül is ellentétek vannak a green pass körül. Noha Matteo Salvini maga is beoltatta magát Milánóban, pártja, a szélsőjobboldali Lega – amely a bal- és jobbközéppel közösen kormányoz Rómában – azt szeretné, ha sokkal kevesebb korlátozás lenne azok számára, akik nem akarják magukat beoltatni.

Salvini azt mondta, hogy mindenkinek szabad döntésére bízná az oltást – ő is szabad akaratból döntött amellett, de nem tenné senki számára kötelezővé.

A Lega elnöke hozzátette: miközben a kormányon belül egyedül van a greenpass-ellenességével, érezni véli olaszok millióinak támogatását, ami erőt és bátorságot adna neki.

Az oltás kérdése nemcsak a kormányt, de a jobboldalt is megosztja. Miközben Salvini és az amúgy ellenzékben ülő, neofasiszta Giorgia Meloni ellenzi a covid elleni, eddig eleve csak vészhelyzeti engedélyt kapott oltások kötelezővé tételét,

a Silvio Berlusconi vezette Forza Italia a kötelező oltás mellett van.

Renata Polverini, a berlusconista párt képviselője azt mondta, hogy mindenképpen kötelezővé kell tenni az oltást, szerinte másképp el lehet búcsúzni attól, hogy ősszel ne kelljen visszatérni a távoktatásra.

Salvini vádjára, hogy a kötelező oltás őrület lenne, a berlusconista politikus azt mondta: az az őrület, hogy miközben mindenki láthatja, az oltás működik, egyesek nem akarják azt kötelezővé tenni.

Polverini szerint azok, akik nem támogatják a kötelező oltást, a lockdown pártján állnak. A Forza Italiával szemben az oltásellenes táborban olyan erős az indulat, hogy több greenpass-elleni tüntetésen is a hétvégén a tüntetők megtámadták a Berlusconi-párt helyi irodáit vagy egyes politikusait.

Sestino Giacomoni, a Forza Italia egy másik parlamenti képviselője szerint nem kell kötelezővé tenni az oltást, de mindenkinek, aki beoltja magát, ezer eurót kéne adni. A politikus is úgy véli: csak az oltásokkal lehet visszatérni a normális élethez.

Az oltások kapcsán tehát a bal-jobb-ellentétet átszelő új polarizáció alakult ki. Nemcsak a szélsőjobboldali Lega és a neofasiszták, de az ötcsillagosok is elutasítják a kötelező oltást és a green pass-hoz kapcsolt esetleges előnyöket. Velük szemben

a balközép, liberális, jobbközép és szélsőbaloldali pártok viszont a kötelező oltás mellett vannak.

De a szélsőbaloldalon is vannak kritikus hangok. A kormánykoalíció részét adó – éppen az egészségügyi miniszter, Roberto Speranza vezette – szélsőbaloldali Első Cikkely Mozgalom nyári egyetemen a balpopulista Il Fatto Quotidiano napilap főszerkesztője vulgáris szavakkal ment neki Mario Draghinak a green pass miatt. Az újságíró szerint

Draghi „az apuka gyermeke, aki faszt se ért semmihez”.

Az „apuka gyereke” kifejezést az életidegen, nyámnyila emberekre mondják. A megszólalás azért is volt különösen ízléstelen, mert Draghi tizenötévesen – papája és mamája halála után – árva lett, egy ideig árvaházban élt, aztán egyik nagynénje vette magához.

NYITÓKÉP: David Sassoli olasz baloldali EP-elnök és az olasz Demokrata Párt jelenlegi elnöke, a volt olasz kormányfő Enrico Letta. Fotó: Daina Le Lardic / Európai Parlament, 2021

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek