Még mindig nem engedi be az Egyesült Államok az EU-ból a turistákat

2021.07.27. 18:44

Joe Bidenék annak ellenére tartják zárva a határaikat az EU tagállamai előtt, hogy az Európai Unióban előszeretettel várják az amerikai turistákat. Joe Biden nem viszonozza az európaiak gesztusát.

Még mindig nem engedi be az Egyesült Államok az EU-ból a turistákat

Továbbra sem enyhít az Egyesült Államok a beutazási szabályain a növekvő koronavírusos esetek miatt. Mindezt Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője jelentette be hétfőn egy sajtótájékoztatón. Psaki azért állt kamerák elé bejelentésével, mert Joe Biden még múlt héten arról beszélt a német kancellár, Angela Merkel társaságában, hogy napokon belül akár fel is oldhatják a jelenlegi beutazási korlátozásokat Amerikában, azonban végül ez mégsem történt meg.

Psaki szerint a koronavírus először Indiában detektált delta variánsa miatt tartják továbbra is indokoltnak a határok lezárását.

„A könnyebben fertőző delta variáns itt és a világon mindenhol terjed. A delta variáns miatt itthon is nőnek az esetek, különösen azok között, akik nincsenek beoltva, és valószínűleg ez a következő hetekben is így folytatódik”

– véli Psaki, aki elmondta, hogy a döntést a tudományos adatok alapján hozták meg. 

Így az Egyesült Államokba továbbra is csak üzleti célból lehet beutazni, annak ellenére, hogy az Európai Tanács egy hónappal ezelőtt fogalmazott meg egy új ajánlást, ami megkönnyítheti az amerikai turisták beutazását.

Az atlanti óceán túloldaláról egy oltást igazoló lappal vagy negatív PCR-teszttel lehet belépni a legtöbb tagállam területére.

Az Egyesült Államok még Trump elnöksége alatt 2020 márciusában vezetett be szigorúbb beutazási szabályokat, amiket ugyan Trump még elnöksége végén feloldott, de az elnöki székben őt követő demokrata Joe Biden ismét bevezette őket.

Nemcsak az Európai Unióból, de az Egyesült Királyságból, Kínából és még az Amerikával szomszédos országokból sem mehetnek turisták Amerikába.

Kanada például annak ellenére van fent a listán, hogy lakosságarányosan már több embert oltottak be náluk, mint az USA-ban.

Kanada augusztus 9-én nyitja meg a szárazföldi határait Amerika előtt, a jelenlegi terv szerint ezt Bidenék augusztus 21-én viszonoznák.

Kanada mellett az EU-ban is jobban állnak az oltáskampánnyal lakosságarányosan, mint az USA-ban: míg Kanadában a társadalom 71,01 százaléka kapta meg legalább az egyik oltását (közülük 56,1 százalék a másodikat is), az Európai Unióban a legalább az elsó dózissal beoltottak aránya 57,88 százalék (a második oltást 46,79 százalék kapta meg), addig az Egyesült Államokban csak 56,43, közülük pedig 48,79 százaléknyian kapták meg a második adagot is a koronavírus elleni vakcinából.

Arról, hogy mikor oldhatják fel a beutazási korlátozásokat, sem az elnök, sem a Fehér Ház szóvivője nem nyilatkozott. Psaki újságírói kérdése mindössze annyit ígért, hogy jelenleg is vizsgálják, hogy miként lehetne biztonságosan újraindítani a nemzetközi utazást az Egyesült Államok irányába.

A hírnek egyébként nemcsak Európában, hanem az Egyesült Államokban sem örül mindenki: az amerikai légitársaságok már régóta arról győzködik a Fehér Házat, hogy engedélyezzék a beoltott európaiak utazását, hogy újraindíthassák járataikat.

NYITÓKÉP: Egy amerikai repülőtér még 2020 márciusában a beutazási korlátozások előtt. FOTÓ: Chad Davis / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek