Stummer János: A Pegasus-botrány súlyosabb annál, mint hogy minősített információkat adjak ki

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.26. 13:35

Orbán Viktor Puskás-stadionba tervezett alagútjával kapcsolatban a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke még kiállt a nyilvánosság elé, tudván, hogy minősített adattal visszaélés miatt le is válthatják a bizottság éléről. A megfigyelési botrány kapcsán azonban ezt már nem tenné meg, mert nem akar teret adni a Fidesznek arra, hogy elterelje a figyelmet az ügy valódi kérdéseiről. A Pegasus-ügyben összehívott, de a Fidesz-KDNP távolmaradása miatt határozatképtelen bizottsági ülést követően kérdeztük Stummert.

Stummer János: A Pegasus-botrány súlyosabb annál, mint hogy minősített információkat adjak ki

Nem mentek el a Fidesz-KDNP képviselői a Pegasus-ügy miatt összehívott rendkívüli Nemzetbiztonsági bizottsági ülésre hétfőn, ami így határozatképtelen volt. Van-e még bármi értelme ennek a bizottságnak?

Van. Merthogy nem csinálhatják azt a választásig hátralévő nyolc hónapban, hogy egyetlen bizottsági ülésre sem jönnek el. A Nemzetbiztonsági bizottság ellenőrzése alá rendelt szakszolgálatoknak, minisztereknek éves meghallgatáson részt kell venniük – tehát ezekre az ülésekre bizonyosan sor fog kerülni.

Persze látjuk, hogy a Fidesz milyen alapállást vett fel ez ügyben az elmúlt egy hétben, ami várhatóan nem is fog változni a következő hetekben: arról fognak beszélni, hogy nincs is ügy, ez hangulatkeltés, kacsa. De függetlenül a viselkedésüktől nekünk, ellenzéki képviselőkként kutya kötelességünk amit lehet, megtenni azokban az ügyekben, amik a leginkább foglalkoztatják a közvéleményt.

Mit tudnak akkor tenni azon kívül, hogy összehívnak majd bizottsági üléseket, amiken vagy kiderül valami, vagy nem?

Az első kérdés az, hogy a megtörtént-e a Pegasus-szoftver beszerzése valamely hazai szakszolgálat részéről. Ezzel kapcsolatban múlt héten már elindult egy belső ellenőrzés a bizottságban – Ungár Péter és Molnár Zsolt bizottsági tagokkal abban egyeztünk meg, hogy

ezt a belső ellenőrzést kiterjesztjük, és tüzetesen átnézzük nemcsak ennek, hanem az előző ciklus minden iratanyagát, hogy látható-e a Pegasusra mutató közbeszerzési mentesítési kérelem.

Hogyan kell elképzelni ezt a munkát?

Behozzák az iratanyagot, leteszik elénk az asztalra, és egyenként, szisztematikusan átnézzük ezeket a közbeszerzési mentesítési kérelmeket, és keressük ennek a beruházásnak a nyomait.

Ezt a munkát csak önök hárman, a bizottság ellenzéki tagjai fogják végezni? Nem lehet kiadni a frakcióik stábjának?

Mivel ezek minősített iratok, ezért csak bizottsági tagok tekinthetnek bele.

Mi a realitás, így mennyi idő alatt fogják tudni áttekinteni ezeket az iratokat?

Hadd ne bocsátkozzak jóslatokba, mert nem csak rajtunk múlik, hogy mikor érünk a belső ellenőrzés végére. Előfordulhat, hogy egy-egy közbeszerzési mentesítési kérelemmel kapcsolatban kérdések merülnek fel bennünk, amiket írásban kell megküldenünk az érintett szereplőnek, amire valamilyen határidővel kell válaszolniuk.

De ennek a munkának az őszi parlamenti ülésszak kezdetéig mindenképpen a végefelé kell érnünk. Ugyanis ha találunk a Pegasus beszerzésére utaló nyomokat, akkor jön a második lépés: meg kell tudni, hogy kiket, miért, hogyan, milyen felhatalmazással figyeltek meg. Erre ténymegállapító vizsgálatot kell majd elindítanunk, lehetőleg már a következő, az őszi ülésszak első bizottsági ülésén.

Tegyük fel, hogy a belső ellenőrzésen találnak a Pegasus beszerzésére bizonyítékokat, és a bizottság őszi rendes ülésén a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat beszámolójából is kiderülnek dolgok. Számíthatunk-e arra, hogy ön ezekről akár a szabályokat áthágva be fog számolni, ha már egyszer a Puskás Arénába tervezett alagút ügye olyan releváns volt nemzetbiztonsági szempontból, hogy arról nem lehetett hallgatni?

Fontos látni, hogy a Pegasus-ügy és a Puskás Arénába tervezett alagút nem ugyanaz a súlycsoport – legalábbis az eddigiek alapján.

A Pegasus-ügy a súlyosabb?

Ez a súlyosabb, fontosabb, ez más kategória.

Addig, amíg a megfelelő mélységben nem látom át ezt az ügyet a bizottság tagjaival, addig nem fog szóba kerülni ez a dolog. A törvény betűjéhez végig ragaszkodni fogunk, és minősített információt nem fogunk kiadni.

Nem fogjuk megadni a Fidesznek azt a lehetőséget, hogy ezt az ügyet abba az irányba tekerhessék el, hogy mi jogosulatlanul hoztunk nyilvánosságra információkat, veszélyeztetve a magyar nemzeti szuverenitást.

Mi az ön által emlegetett megfelelő mélysége az ügynek, amit szeretnének látni, mielőtt a nyilvánosság elé állnak a kiderített konkrétumokkal? Például már az is megfelelő mélység, ha kiderül név szerint, hogy kiket figyeltek meg, vagy az is, hogy milyen indokkal tették ezt?

Értem a kérdését, de azért nem előlegezném ezt meg, mert a válaszommal már torzíthatnám azt a vizsgálatot, aminél az információk még nincsenek a birtokunkban. Tudjuk, hogy megpróbálják majd a politikai felelősségrevonást lehetővé tevő információkat elrejteni a szemünk elől, de akkor mennék át a hídon, amikor odaértünk a folyó partjához.

Mint mondta, a belső ellenőrzést az őszi parlamenti ülésszak kezdetére szeretnék befejezni, miközben pont most hétfőn startolt az előválasztás, ahol a három ellenzéki bizottsági tag közül ön és Ungár Péter is egyéni képviselőjelölt. Hogyan lesz idejük a kampányra?

Egyéni időmenedzsmenttel. Ez nyilván komoly adminisztratív és logisztikai feladat…

Fogja-e akár a kampányolás, akár a belső ellenőrzés a kárát látni a másik munkának?

Egészen biztos vagyok benne, hogy nem.

Súlyosbítja-e egyébként a megfigyelési botrányt az – Gyöngyösi Márton EP-képviselőjük korábbi kifejezését idézve –, hogy Izrael, egy „cionista terrorállam” kémszoftverével hallgathattak le kormányzati körök újságírókat, politikusokat, ügyvédeket?

Ezt nem tudom megítélni.

Szóval minőségét tekintve nem ad hozzá ennek a botránynak a súlyához az izraeli szál?

Mivel nem ismerem ennek az ügynek minden részletét, ezért ezzel kapcsolatban felelős politikusként nem tudok nyilatkozni.

Szervezetileg egyébként jelen lesz a Jobbik a Momentum megfigyelési botrány miatt hétfő estére szervezett tüntetésén?

Ennek a tüntetésnek mi is társszervezői vagyunk, és teljes vállszélességgel ott leszünk. Én magam is ott leszek, és beszédet is fogok mondani.

NYITÓKÉP: Stummer János / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek