Márki-Zay: Ha demokráciában élünk, Orbánnak le kell mondania

2021.07.26. 19:19

„Orwell Viktor” – skandátja a tömeg a Ledvay utcai Fidesz-székház előtt a megfigyelési botrány miatt szervezett összellenzéki tüntetésen. Márki-Zay szerint a hatpárti koalíciót is rá kell venni az elszámoltatásra, Donáth Anna a jelenlévő titkosszolgálatiakat arra kérte, ne semmisítsék meg a bizonyítékokat, a megfigyelt Gyenes Szilárd pedig arról beszélt, elképesztő érzés volt számára szembesülni a lehallgatással.

Márki-Zay: Ha demokráciában élünk, Orbánnak le kell mondania

A jövőre ellenzéki összefogásban induló pártok, a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és az Új Világ Néppárt, valamint a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) a közelmúlban kirobbant megfigyelési botrány miatt szervezett tüntetést az Andrássy útra a Terror Háza elé, ahonnan a Lendvay utcába vonul a tömeg, a Fidesz budapesti székháza elé. A tömeg itt a színpad előtt gyülekezve „ÁVH”, „diktátor” és „Orwell Viktor” kiáltásokat skandált, amely elején az 1984-ből játszottak be részletet. 

A tüntetést az Azonnali Facebook-oldalán élőben közvetítettük:

 

„Vegyük rá a hatpárti ellenzéket, hogy most tényleg legyen elszámoltatás” – mondta Márki-Zay Péter az tüntetés elején. A hódmezővásárhelyi polgármester, az MMM miniszterelnök-jelöltje még a gyülekező alatt, „gerilla jelleggel” tartott beszéde közben kék szalagok viselésére buzdított, a mozgalma színét viselő jelkép szerinte az elszámoltatásra való igényt jeleníti meg.

A politikus arról beszélt, ha egy demokráciában élünk, Orbán Viktornak le kell mondania.

Hozzátette, hogy szerinte az ellenzéken belül is vannak olyanok, akiket „sakkban tud tartani” a Fidesz, de ha nem lesz elszámoltatás, akkor egy kormányváltás után az új adminisztráció ki sem tudja tölteni a mandátumát. Márki-Zay véleménye szerint az Alaptörvény szerint nem lehetséges a kizárólagos hatalomra törekvés, amely elmondása alapján jelenleg zajlik, ám a jelölt szerint, ha nem lesz kétharmaduk, akkor is el tudnak számoltatni.

A politikus arról beszélt: 2022 után „szét kell zavarni” a Médiahatóságot, mert az a digitális rádiózás betiltásával megnehezítette az „ellenzéki média” dolgát.

Gyenes: Elképesztő érzés 

„Elképesztő érzés volt, amikor a Direkt36 csapata felhívott, egyeztettük a telefonszámot és elmondtam a családomnak” – mondta felszólásában a megfigyeltek listán szereplő Gyenes Szilárd, akit a Pest és Nógrád megye egy részén a hulladékgazdálkodást végző Zöld Híd Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként a hulladékszállítással kapcsolatos önkormányzatok és az állam közötti vita során hallgathattak le.

Felidézte, hogy fia megkérdezte ezek után, hogy őt is megfigyelték-e.

„Úgy néz ki, hogy sokba kerültem nektek” – tette hozzá. Szerinte „nem számít itt már a család sem, nem számít még a személyes tér sem”. „Számon tarthatják, mit telefonoztam” – idézte József Attilát Gyenes Szilárd. Azt kérdezte a tömegtől, „ki gondolta volna 2021-ben, az Európai Unióban, hogy ilyen előfordulhat?” Szerinte, ha ezt megteszik egy emberrel, megteszik sokakkal és ez csak a jéghegy csúcsa. 

Donáth: Át fogjuk világítani a titkosszolgálatokat

„Ez ügy” – kezdte felszólalását Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője, miután megköszönte, hogy a nyár közepén ennyien összegyűltek. Szerinte az a dolguk, hogy mindenkinek elmagyarázzák, hogy ez miért ügy.

Szerinte azért figyelték meg a listán szereplőket, mert rendszerkritikusan gondolkodtak és ennek mertek hangot adni. „Azt gondoljátok, hogy ez James Bond harca a rendszerrel szemben?” – utalt a lehetséges széleskörű érintettségre. Donáth szerint a legféltetettebb titkait is látják annak, aki kritikus kérdéseket teszel fel, vagy leült egy asztalhoz valakivel, aki szúrja a kormány szemét.

A politikus szerint, amikor megfigyelnek, annak mindig következménye van: zsarolás, megfigyelés és elhallgatás.

Donáth Anna szerint a kormány vezetői vagy „cinikus gazemberek, vagy annyira töketlenek, hogy fogalmuk sincs róla, hogy külső hatalmak a fél országot megfigyelik”- fogalmazott, mely szerinte azt jelenti, hogy a kormánynak most azonnal le kell mondania. 

„Mondjon le!” – skandálta ezt követően a tömeg. Ezt követően a titkosszolgálat jelenlévő munkatársaitól azt kérte, ne semmisítsék meg a bizonyítékokat, mert a kormányváltás után át fogják világítani a munkájukat.

A kormány szerint hangulatkeltés

A több nemzetközi lap által közösen feltárt ügyben kiderült, hogy egy izraeli kiberfegyvert, a Pegasust vélhetően magyar újságírók, ellenzéki politikusok és egy médiatulajdonos ellen is bevethettek. Az eszköz a telefonba bejutva lényegében minden személyes adatot ki tud nyerni, valamint be tudja kapcsolni a kamerát és a mikrofont is.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt héten hisztériakeltésnek nevezte a Pegasus-botrányt. Szerinte azt kell vizsgálni, hogy ha történtek is lehallgatások, azok a jogszabályi környezettel összhangban voltak-e – ez azonban nem kormányzati hatáskör, ezért a kormány nem fogja kivizsgálni az ügyet, így tájékoztatást sem tudnak erről adni.

Korábban az Azonnali által megkérdezett elemzők szerint egyébként a botrány kirobbantói nem segítették a magyar ellenzéket azáltal, hogy a nyári uborkaszezonra időzítették a botrányt. Az összes cikkünk a témában itt olvasható.

CÍMLAPKÉP: Tóth Csaba Tibor / Azonnali

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek