Keddtől orosz turisták is jöhetnek Magyarországra

2021.07.26. 10:21

Miután az orosz kormány is engedi magyaroknak, hogy Oroszországba mehessenek nyaralni, a magyar kormány viszonozza ezt az oroszoknak.

Keddtől orosz turisták is jöhetnek Magyarországra

Hétfőn a Liszt Ferenc Repülőtéren jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, hogy

július 27-től engedélyezik az orosz turisták beutazását Magyarországra,

miután a kormány viszonozni akarja, hogy az orosz kormány pár héttel ezelőtt a beoltott magyaroknak szintén engedélyezte a nem kereskedelmi célú beutazást.

Szijjártó szerint a magyar fél lépésének két oka van:

  • így mindkét ország a saját rendszerében fennálló legnagyobb kedvezményt alkalmazza a másikkal szemben;
  • a magyar turizmust érintette legrosszabbul a koronavírus-járvány miatti leállás, és az orosz turisták érkezésével ezt valamennyire ellensúlyozni kívánják.

Azonban erről nem egy bilaterális egyezményben állapodtak meg a felek, ugyanis a magyar védettségi kártyát továbbra sem fogadják el Oroszországban.

Az orosz határőrök csak abban az esetben engednek be az országba, ha 72 óránál nem régebbi angol vagy orosz nyelvű PCR-teszttel igazolják, hogy nem fertőzőek. A teszt abban az esetben is kötelező, ha valakit már beoltottak egy koronavírus elleni vakcinával.

Ezenkívül ha valaki Oroszországba akar utazni, akkor továbbra is vízumot kell igényelnie, ha pedig az oroszországi tartózkodás meghaladná a hét napot, akkor még ezenkívül előzetesen regisztrálnia is kell. Ezekről bővebb tájékoztatást a Konzuli Szolgálat oldalán találni.

Ugyanakkor ezek csak akkor érvényesek, ha valaki repülővel utazik,

ugyanis az orosz szárazföldi határátkelőhelyek továbbra is zárva vannak.

Noha Oroszországban a magyar védettségi igazolványt nem fogadják el, de 19 országban már igen, mint ahogy azt ebben a cikkünkben össze is szedtük.

Szijjártó Péter hétfői bejelentését alább lehet újranézni.

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek