Hogy mi? A Fidesz az eddigi tizenegy évben nem védte meg a gyerekeket?

Bakó Bea

Szerző:
Bakó Bea

2021.07.26. 07:32

Nemátalakító műtéthez eddig is kellett minisztériumi engedély, tehát a jelek szerint Orbán úgy látja, hogy az EMMI is meggyengült a buzilobbi nyomása alatt, és képtelen megvédeni a gyerekeket.

A mostani, a bukott német politikus által vezetett Bizottság Orbánnál és Kaczyńskinál együttvéve is többet tesz azért, hogy az euroszkepticizmus terjedjen Európában, hiszen szinte hetente rukkol elő olyan, példamutatónak nehezen nevezhető húzásokkal, mint legutóbb, mikor a magyar helyreállítási tervet (ez ugye a lockdownokkal okozott gazdasági öntökönszúrás hatásait enyhíteni hivatott EU-s ingyenpénzre vonatkozik) nem fogadta el a jogállamiság fölött érzett mélységes aggódás miatt.

Miközben egyébként direkt arra van a tavaly év végén nagy drámázás közepette elfogadott jogállamisági mechanizmus, hogy az ilyen mélységes aggódások nyomán jogállami módon, a tagállami minisztereket tömörítő Európai Unió Tanácsa bevonásával születhessen döntés akár arról, hogy a tagállamnak járó EU-s pénzeket felfüggesszék. A Bizottság azonban ezt az eljárást – egy jogilag erősen vitatható politikai háttéralku miattnem hajlandó egyelőre alkalmazni, inkább csak úgy hasraütésszerűen nem fogadja el a magyar helyreállítási tervet és kész.

Ez majdnem annyira jogállami, mint amikor a magyar közbeszerzéseken szinte csak Mészáros Lőrinc tud indulni és nyerni.

Szóval mikor meghallottam, hogy kötelezettségszegési eljárást indítanak a pedofiltörvény miatt, furdalta az oldalamat a kíváncsiság, hogy vajon milyen uniós irányelv írhat elő olyasmit, hogy meg kell engedni kiskorúaknak a nemváltoztató műtéteket, vagy mégis mire fog „Brüsszel” hivatkozni, már a szokásos emberijogi-jogállami bullshitelésen túl. Ezúttal viszont sikerült megtalálni a pedofiltörvény azon pontjait, amiket olyan pragmatikus szempontok alapján is lehet kifogásolni, amik miatt az EU létrejött: vagyis, hogy rosszat tesz a határon átnyúló biznisznek.

Hiszen mi van, ha egy másik tagállamból jönne a „homoszexualitást kiskorúaknak bemutató tartalom”? Az ilyenek betiltásával jogellenesen korlátozza Magyarország a szolgáltatások szabad áramlását a Bizottság szerint, és ugyanilyen alapon bírálják az LMBTQ-tartalmat bemutató könyvekbe beleírandó disclaimert is, mint ami a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló EU-s szabályozást sértené. (A bővebb okfejtést itt lehet elolvasni.)

Doktor Miniszterelnök Úr persze átlát a fondorlatos brüsszeli jogászkodáson és rögtön detektálta a politikai támadást, úgyhogy az öt évvel ezelőtti migránskvótás receptet követve elő is rukkolt a nagy elhárító művelettel: a gyermekvédelmi népszavazással.

Hogy mi? A Fidesz tizenegy éve hatalmon van, és eddig nem védte meg a gyerekeket?

Nehéz legalábbis mást reagálni a bejelentett öt kérdésre, hiszen azokból logikailag az következne, hogy eddig – úgy, hogy a Fidesz tizenegyedik éve kormányoz egyhuzamban – lehetett Magyarországon kiskorúakon nemátalakító műtéteket végezni, vagy mondjuk korlátozás nélkül számukra szexuális médiatartalmakat megjeleníteni.

Persze, hogy eddig se lehetett. Vegyük csak a legextrémebb esetet, a kiskorúakon (vagyis 18 év alattiakon) végzett nemváltó műtétet. Eleve főszabályként semmilyen beavatkozást nem végeznek el gyerekeken a szülő hozzájárulása nélkül, enyhébb szabály csak a 16-18 év közöttiekre van, akik nyilatkozatban megnevezhetnek bármilyen felnőttet (nem feltétlenül a szülőt), aki a beleegyezést megadja. De ez csak az egészségügyi törvény által lefedett egészségügyi és egészségfeljesztési kezelésekre vonatkozik – arról pedig lehetne hosszas értelmezési vitát folytatni, hogy a nemátalakító műtét az-e. Mindenesetre ahhoz eddig is kellett minisztériumi engedély is, tehát

a jelek szerint Orbán úgy látja, hogy az EMMI is meggyengült a buzilobbi nyomása alatt, és képtelen megvédeni a gyerekeket a nemátalakító műtétektől.

Szóval most en bloc tilos lesz, akkor is, ha netán a szülő megátalkodott libsi lenne, a minisztériumba meg belopakodna valami szivárványharcos a kérelmeket titokban engedélyezni.

Egyébként ez a szabályozási modell teljesen logikus annak fényében, hogy gyerekeknek (jogi nyelven: 18 év alatti kiskorúaknak) például tilos autót vezetniük, alkoholt és cigit vásárolniuk, sőt, mondjuk szavazniuk is. Akkor is tilos elvileg, ha a szülő (boltos, stb.) gyakorlatilag olykor mégis megenged egy sört vagy cigit, mégpedig azért, mert a közmegegyezés szerint vannak olyan káros és/vagy veszélyes dolgok, amiket a felnőttek saját belátásuk szerint megtehetnek magukkal, de a gyerekeket megvédjük tőle.

A Fidesz tehát meg akarja védeni a gyerekeket nem csak a buzilobbitól, de az esetleg túl liberális szüleiktől, sőt, a saját minisztériumától is, és eddig is legalábbis próbálta őket megvédeni az alkoholtól, dohányzástól, drogoktól. Nagyon helyesen.

Közben viszont érdekes módon nem akarja megvédeni őket – nem úgy, mint a britek – egy kísérleti vakcinától egy olyan betegség ellen, amely a gyerekekre csak elvétve veszélyes. A gyermekvédelmi népszavazás bejelentése előtt pár nappal szintén Doktor Miniszterelnök Úr értekezett arról a szokásos, interjúnak álcázott rádióbeszédében, hogy a 12-15 év közötti gyerekek körében (akik csak géntechnológiás Pfizert kaphatnak) növelni akarják a covid elleni átoltottságot, ezért minden iskolában rendeznek majd oltást. De persze ugye végső soron a szülő dönt ugye.

Csak nehogy motiválják majd újabb, apartheidre hajazó ötletekkel

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek