A választások előtt blokkolják Alekszej Navalnij oldalát Oroszországban

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.26. 16:30

A lépésnek ahhoz lehet köze, hogy hamarosan törvényhozási választás lesz Oroszországban, ahol nem akarja Putyin, hogy Navalnij csapata arra buzdítsa a rezsimellenes szavazókat, hogy a legerősebb ellenzéki jelöltekre szavazzanak.

A választások előtt blokkolják Alekszej Navalnij oldalát Oroszországban

Hétfőn úgy döntött a tömegmédia ellenőrzéséért felelős, jó hosszú nevű, Orosz Szövetségi Kommunikációs, Informatikai és Tömegtájékoztatási Felügyeleti Szolgálat, röviden a Roskomnadzor, hogy

letiltja a Putyin-ellenes politikus, Alekszej Navalnij oldalát, a navalny.com-ot.

Így Oroszországban jelenleg nem elérhető az oldal – tájékoztatott Navalnij csapata. Ez egyébként nem az első eset: Navalnij oldalát 2018-ban is elérhetetlenné tette már korábban a Roskomnadzor azt követően, hogy az ellenzéki politikus videókat és fotókat is tartalmazó riportot közölt arról, ahogy Putyin az egyik hozzá legközelebbiként számon tartott vállalkozóval és tőkéssel, Oleg Gyeripaszkával találkozott.

A Roskomnadzor most a navalny.com-mal együtt még 48 másik honlapot is elérhetetlenné tett (köztük magánszemélyek és szervezetek oldalait egyaránt), amelyek valamilyen úton-módon az ellenzéki politikushoz kötődnek.

Ugye ez az az oldal, ahol Navanij rendszerint jelentkezik Putyin-ellenes tartamakkal, például az orosz rendszer korrupcióiós ügyeiről szóló tényfeltáró anyagokkal, illetve videókkal. Navalnij csapata azóta is készít ilyen tartalmakat, hogy magát Navalnijt bebörtönözték.

Mint ismeretes, a Putyin-ellenes politikust még idén február másodikán ítélték Oroszországban 3 és fél év börtönbüntetésre, amiért a vád szerint megszegte a sikkasztási ügyében rá korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetését. A börtönben Navalnij állapota folyamatosan romlott: a politikus láb-, illetve hátfájdalnak miatt márciusban éhségsztrájkba is kezdett, hogy megfelelő orvosi ellátást követeljen magának – ezt végül 23 napnyi éhségsztrájk után kapta csak meg.

Navalnij – akinek az ügyét felhasználva a Momentum például az előválasztási miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András mellett kampányolt – azóta is börtönben van.

Egy júniusi bírósági ítélet jóváhagyta azt az ügyészi kérést is, hogy a politikushoz kötődő szervezeteket szélsőségesnek nyilvánítsák, ami jogi alapot is adhat Navalnij és a hozzá kapcsolható oldalak letiltására.

Most erre hivatkozva tették Oroszországban elérhetetlenné hivatalos oldalát. A Reuters szerint az időzítés azért is érdekes, mert valamivel több, mint másfél hónap múlva, szeptember 18-án parlamenti választásokat tartanak Oroszországban (ami tavaly lett volna, de a koronavírus-járvány miatt idénre halasztották) – miközben Navalnij csapata az egyszer már részlegesen bevált „okos szavazás” modelljét promotálja erre a választásra, ami a Putyin pártjával szemben a legesélyesebb ellenzéki jelöltre való szavazásról szól.

Oroszországban ugyanis adott egy monolit, a hatalomhoz köthető politikai tömb, a Putyint a törvényhozásban kiszolgáló Egységes Oroszország Párt, és megannyi kisebb ellenzéki párt a saját jelöltjeivel. Navalnij a 2019-es moszkvai Duma-választásona arra buzdította az ellenzéki szavazókat, hogy a legerősebb ellenzéki jelöltet támogassák, így szorítva vissza az Egységes Oroszországért jelöltjeit. 

Ez a taktika akkor összesen 5,6 százalékkal hozott többet az ellenzéknek, míg

a 2020-as regionális választáson már több ellenzéki képviselő is az okos szavazásnak köszönhetően szerzett mandátumot a helyi tanácsokban Szibériában és Novoszibirszkben,

egyúttal a putyini pártot meg is fosztva a többségüktől ezen régiók némely nagyvárosában. A Navalnij-stáb a mostani választáson is ezt modellt promózza, legutóbb július 21-én töltöttek fel videót az okos szavazásról.

Navalnij egyik közeli szövetségese, egyúttal csapatának tagja, Leonid Volkov – akinek honlapját úgyszint letiltotta a Roskomnadzor – Telegram-oldalán a hosszú kések éjszakájaként írta le a döntést. Volkov posztjában emellett arra is ígértetet tett, hogy hamarosan be fogják mutatni, hogyan kerüljék meg a Kreml blokkolását, elérve egyúttal azt is, hogy az okos választás modelljét is terjeszthessék.

NYITÓKÉP: Evgeny Feldman (Novaya Gazeta) / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek