Oltási igazolványhoz kötne Macron egy csomó mindent, Franciaország az utcára vonult

2021.07.25. 18:25

Heves viták árán, ugyanakkor a francia képviselők megszavazták péntekre virradó éjjel azt a törvénytervezetet, amely kiszélesíti a covidigazolvány használatát és kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást az egészségügyi és szociális dolgozók, valamint a tűzoltók számára. Nehezen nyomják le a nép torkán a kötelező oltás törvénytervezetét, a franciák az egy éve tartó szigorú karanténkötelezettség után a szabadságuk védelme érdekében utcára vonultak.

Oltási igazolványhoz kötne Macron egy csomó mindent, Franciaország az utcára vonult

Európa-szerte állandó beszédtéma a koronavírus elleni védőoltás kérdésköre, és a leghevesebb viták még csak most kerülnek felszínre. Egyre több országban, köztük OlaszországbanGörögországban és Lettországban is szigorítotanak a járványügyi intézkedéseken a korábban indiainak nevezett, a tanulmányok szerint könnyebben terjedő, de az eddigieknél kevésbé halálos delta variáns gyors terjedése következtében. Erre hivatkozva egyre több vezető politikus hoz szigorúbb intézkedéseket az oltásokkkal kapcsolatban: több országban vezették be például azt, hogy az egészségügyben kötelező legyen beoltatni magukat a dolgozóknak.

Bár az intézkedések elsősorban az egészségügyi dolgozókat és a tanárokat érintik, ugyanis a korábbi járványhullámok idején ezekben a szektorokban volt a legmagasabb volt a fertőzöttségi arány, Franciaországban például még a tűzoltók munkavállalásához is kötelezővé tehetik az oltás meglétét igazoló kártyát szeptembertől. 

Macron szerint az ország versenyt fut az idővel

Korábbi nagyfokú elutasítására ellenére Emmanuel Macron, reagálva a koronavírus új típusának terjedésére és a fertőzöttek megugrott számára, július 12-én újabb és az eddigieknél szigorúbb intézkedéseket jelentett be. Ezek értelmében az oltást nem teszik általánosan kötelezővé, kivéve bizonyos foglalkozási köröket: az egészségügyi dolgozóknak szeptember közepéig kell beoltatniuk magukat, de ez vonatkozik az idősotthonok dolgozóira is.

Macron azt is bejelentette, hogy

a jövőben kötelező lesz az oltási igazolás vagy a negatív teszt használata az éttermekben, a színházakban, mozikban, illetve a távolsági vonatokon is.

A törvénybe foglalt intézkedéseket egyébként rendelet formájában már a hét elején kihirdette a kormány, a szenátus pedig a hét végén fogadhatja el. A lépést a delta variáns által okozott negyedik hullámmal indokolta a kormányzat, a korábbiaknál fertőzőbb variáns ugyanis az új eseteknek már csaknem 80 százalékát okozza.

Az újonnan fertőzöttek száma ugyanis a hét eleje óta minden nap 20 ezer felett volt, amire május eleje óta nem volt példa, és ami tízszerese a két héttel ezelőtti adatoknak. A kórházi mutatók eddig nem emelkedtek, de a hatóságok attól tartanak, hogy augusztus közepén ismét túlterheltek lehetnek az egészségügyi intézmények.

Ugyanakkor a legutóbbi csütörtöki adatok alapján 6800 covidfertőzöttet ápolnak jelenleg a francia kórházakban, közülük pedig kevesebb mint 900 ember van intenzív osztályon. Tavaly október óta nem volt ilyen kevés koronavírussal megbetegedett személy az országban.

Vannak azonban, akik óvatosságból attól tartanak, hogy ez hamar átfordulhat, hisz a 67 millió lakosú Franciaország lakosságának 58 százaléka, azaz 39 millió ember kapta már meg a koronavírus elleni védőoltás legalább egy adagját, és 32 millió ember kapta meg mindkét vakcinaadagot. Ha a kórházi számokat nézzük, igaza lehet az aggódóknak, a járványgörbe ismét felível ugyanis: az elmúlt hét napban 1550-en kerültek coviddal kórházba, közülük 300-an intenzív osztályra, míg két héttel ezelőtt még csak 750 volt a kórházba felvett covidbetegek száma, és ebből 150 beteg volt intenzív osztályon.

Az előző járványhullámokhoz képest azonban az átoltottság miatt várhatóan kevesebb fertőzöttnél alakul ki a betegség súlyos formája. Ugyanakkor félő, hogy a fiatalok oltásának késői megkezdése miatt az eddig még be nem oltott idősebbek vagy az oltást nem kérő/kapott, egészségi állapotuk miatt veszélyeztetettebbnek számítók könnyebben megbetegedhetnek.

A kormány adatai szerint egyébként az új fertőzötteknek 96 százaléka nem kapott oltást.

Három fontosabb intézkedést vezetnének be a törvényjavaslattal:

  • Kötelezővé teszik az oltást az egészségügyi dolgozók számára, különben szeptember 15-től nem engedik dolgozni őket, és fizetést sem kapnak.
  • A jövőben csak oltási igazolvánnyal vagy negatív vírusteszt felmutatásával lehet étterembe vagy szórakozóhelyre menni, illetve távolsági vonatra vagy repülőre is az igazolás birtokában lehet majd felszállni.
  • Kötelező 10 napos hatósági karantént írnak elő a fertőzöttek számára.

A kötelező oltáson túl a közelgő oltási igazolványhasználatot szigorú ellenőriznék.

Ha egy hely vagy rendezvény üzemeltetője nem ellenőrzi az emberek igazolványának meglétét, úgy egyéves börtönbüntetést és akár 45 ezer euró (16 millió forint) pénzbüntetést szabnak ki rá.

A korlátozó intézkedések mellett Macron felgyorsította az oltási kampányt is.

Az újabb intézkedések a védettségi igazolvánnyal a Fidesz-kormány által már megdolgozott Magyarországon talán nem okoznak meglepetést, de úgy tűnik, hogy a franciáknál ez az utolsó csepp volt a pohárban. A különbség a két ország közt annyi, hogy míg Franciaországban a negatív tesztet felmutatóknak is jár ez az okmány, a magyar kormány csak a vakcinát vagy a víruson való átesést veszi figyelembe.

A törvényjavaslat kiverte a biztosítékot, a franciák utcára mentek 

A péntekre virradóan elfogadott törvényjavaslatra reagálva szombaton több mint tízezren vonultak utcára Párizsban, országszerte pedig több mint 160 ezren tüntettek a kormány új járványügyi intézkedései, a meghozott szigorítások és a kötelező védőoltás ellen.

A sors iróniája, hogy első tömegmegmozdulásra pont a francia forradalom kitörésének évfordulóján, a Bastille napján került sor. A szombati demonstráció viszont még annál is nagyobb tömeget mozgósított. A francia belügyminisztérium összesen 168 tüntetést rögzített.

A legtöbb tüntető azonban nem oltásellenes, mert nem az oltással, hanem annak kötelezővé tételével van problémája, az ugyanis korlátozza az egyének szabadságjogait. 

A párizsi demonstráción a La Marseillaise és az Internacionálé között lehetett hallani a sárgamellényes klímavédőktől kezdve, a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon vezette La France insoumise támogatóin át a szélsőjobboldali aktivistákig mindenféle tüntetőt.

Az ezeken a tüntetéseken már kötelező programként résztvevő oltásellenesek mellett azok az alkalmazottak vonultak leginkább utcára, akik aggódnak az esetleges kirúgásuk miatt, mert nem hajlandók beoltatni magukat. Az új törvény ugyanis mindezt lehetővé tenné szeptembertől. A legtöbben az aggodalmukat, haragjukat fejezték ki a kormánnyal szemben, de sok esetben akadt példa arra, hogy személyesen Macront gyalázták.  

Párizs és a nagyvárosok utcáin azt skandálták a tüntetők, hogy le a diktatúrával, a tömeg egyszerre ordította, hogy szabadságot akar. Párizsban és Lyonban a tüntetők összecsaptak a rendőrséggel, utóbbiak könnygázt vetettek be, illetve többeket le is tartóztattak. Gabriel Attal kormányszóvivő reagált a történtekre, amiben kifejtette, hogy „nincs oltási kötelezettség, az intézkedések csupán ösztönzők”.

A politikus továbbá azt is vitatta,

mennyire lehet diktatórikusnak nevezni az intézkedéseket egy olyan országban, ahol tizenegy védőoltás beadása már alapvetően kötelező, igaz, azt nem tette hozzá, hogy ezek gyerekkori oltások sokkal nagyobb halálozási arányú betegségek ellen. 

A kötelező oltással kapcsolatos kollektív felhördülés és a Macron politikájával szembeni általános elégedetlenség összekapcsolódott egy tüntetés keretében, a demonstráció így nem csupán az ún. coviddiktatúra kiépítése ellen, hanem voltaképpen Macron hatalma ellen is szólt.

Párizson kívül több nagyvárosban, Marseille-ben, Montpellier-ben, Nantes-ban és Toulouse-ban is tüntettek.

NYITÓKÉP: Lytqq1 / Twitter

Papp Zsanett Gréta
Papp Zsanett Gréta az Azonnali gyakornoka

Nemzetközi kapcsolatok alapszakos diplomáját az ELTE-n szerezte, jelenleg a Károly Egyetem soraiban koptatja billentyűzetét. A geopolitika mellett sörkedvelő, állatbarát, otthonra pedig Lille után Prágában talált, egyébként meg Grönland nagy szerelmese. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek