Miért fontos az ellenzéknek a Pride?

Az utóbbi években már megszokhattuk, hogy a liberális és baloldali ellenzék egyre több politikusa jár el a Budapest Pride-menetekre. Kerpel-Fronius Gábort, Szél Bernadettet és Karácsony Gergelyt kérdeztük meg, miért.

Miért fontos az ellenzéknek a Pride?

A 2020-as járványszünet után immár a 26. Pride vonulást tartották meg a magyar fővárosban, a szervezők szerint a menet valamelyik szakaszára összesen 30 ezer ember kapcsolódott idén be, ami rekordnak is számít. Az ellentüntetők ugyan nem maradtak el, de a rendezvény atrocitások és bekordonozás nélkül zajlott le.

Mindez nem volt mindig így.

2007 és 2014 között a szélsőjobboldal általában nagy erőkkel jelent meg a rendezvényen, ezekben az időkben a rendőrségnek sokszor úgy kellett lezárt metróállomásokon keresztül kiemenekíteni a menet résztvevőit a Hősök teréről, nehogy az ellentüntetők esetleg fizikailag is bántalmazzák őket. Ehhez képest ma sok heteró budapestinek is kellemes nyári, hétvégi programmá vált a rendezvény, noha annak politikai üzenetei is erősödtek.

Különösen igaz ez most, hiszen az idei alkalom előtt csupán pár nappal Orbán Viktor is bejelentkezett LMBT-propaganda ellen meghirdetett népszavazási kezdeményezésével,

ezért persze az sem meglepő, hogy idén kifejezetten nagy számban jelentek meg a rendezvényen az összellenzék balliberális pártjainak politikusai. A nagyobb pártok közül a Fideszen kívül csupán a Jobbik nem vett részt, igaz, frakciójuk a melegeket a pedofilokkal összemosó ún. pedofiltörvényt is megszavazta a parlamentben.

A vonulás előtt és után, a tűző napsütésben Kerpel-Fronius Gábor momentumos budapesti főpolgármester-helyettest, Szél Bernadett, momentumos színekben induló független képviselőt és az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltjét, Karácsony Gergelyt kérdeztük arról, miért fontos a balliberális ellenzéknek a Pride, miért tartják homofóbnak a peodfiltörvényt, mit szólnak a Jobbik álláspontjához, illetve, hogy tényleg nem a szülő feladata-e a szexuális felvilágosítás.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek