Kapott időpontot az oltásra Igor Matovič, és végre pénzt is ad az oltást népszerűsítő kampányra

Szerző: Renczes Ágoston
2021.07.24. 12:55

A szlovák exkormányfő és pénzügyminiszter élesen bírálta az egészségügyi minisztert, mert hetekkel a jelentkezés után sem kapott időpontot Szputnyikra, miközben az értesítés már ott volt a telefonján.

Kapott időpontot az oltásra Igor Matovič, és végre pénzt is ad az oltást népszerűsítő kampányra

Mint arról az Azonnali is beszámolt, Szlovákiában vezető politikusok nem hajlandóak beoltatni magukat. Sokáig a jobboldali-populista kormánypárt, az OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) elnöke, volt kormányfő és jelenlegi pénzügyminiszter, Igor Matovič is közéjük tartozott annak ellenére, hogy egy egyhónapos kormányválságba és a kormányfői székébe került az, hogy a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt be az orosz Szputnyik-vakcinából még március elején.

A pénzügyminiszter hosszú ideig nem nyilatkozott arról, hogy mikor oltatja be magát, pedig erre még a saját pártja által delegált, de Matovičcsal a Szputnyikhoz való kritikusabb hozzáállása miatt konfliktusos viszonyba került egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarský is nyilvánosan felszólította.

Matovič végül a Szputnyikra való regisztráció lezárulta előtti utolsó pillanatban, június 30-án regisztrált az oltásra.

Időpontot azonban három hét letelte után sem kapott, emiatt a július 21-i, szerdai kormányülés után élesen bírálta Vladimír Lengvarský egészségügyi minisztert.

„Azt feltételeztem, hogy ha nincsenek emberek, akik Szputnyikkal akarják oltatni magukat, akkor ha az egyik nap jelentkezem Szputnyikra, akkor már másnap hívnak is oltásra. Eltelt három hét, és semmi” – mondta Matovič, hozzátéve a költői kérdést, hogy

„hány ilyen Igor Matovič lehet még”.

Lengvarský ugyanazon a napon interjút adott a konzervatív Postoj lapnak (ennek a lapnak adta nagy visszhangot keltett interjúját a magyar miniszterelnök is).

Mint az a pénteken megjelent interjúból kiderült, szóba került Lengvarský és Matovič feszültnek látszó viszonya is – amiről Lengvarský diplomatikus szűkszavúsággal annyit mondott, hogy nincs gondja a pénzügyminiszter-pártelnökkel, és szerinte annak sincs gondja vele –, valamint a Postoj arra is rákérdezett, hogy hogyan lehetséges, hogy Matovič nem kapott még időpontot az oltásra. Erre Lengvarský annyit válaszolt:

Nem igaz. Megkapta.

Az egészségügyi miniszter, mint kifejtette, szerdán leellenőriztette a Nemzeti Egészségügyi Információs Központtal (ez a magyar EESZT-nek felel meg), hogy mi a helyzet Matovič időpontjával, és elmondása szerint a pénzügyminiszter pont

szerda reggel kapta meg az sms-t az időpontról, még azelőtt, hogy bírálta volna Lengvarskýt amiatt, hogy nem kap időpontot.

Arra a kérdésre, hogy ezt Lengvarskýt mivel magyarázza, a miniszter azt válaszolta, hogy lehetséges, Matovič nem olvasta el az SMS-t, egyébként nem szeretne ezzel többet foglalkozni.

A szlovák sajtó azonban szigorúbb volt a exkormányfővel, az újságok azzal a címmel hozták a hírt, hogy „nem igaz” amit Matovič mondott, de volt olyan lap is, ami azt írta: „Matovič hazudott”.

Az exkormányfő pénteken nem kommentálta Lengravský szavait, azonban az egyik Lengvarskýval való konfliktusában engedett: mint arról az Azonnali is beszámolt, a Matovič vezette pénzügyminisztérium nem volt hajlandó pénzt adni az egészségügyi minisztériumnak egy az oltást népszerűsítő médiakampányra, pénteken azonban Matovič bejelentette:

a pénzügyi tárca 3,9 millió eurót (1,4 milliárd forintot) biztosít erre a célra.

NYITÓKÉP: Az Európai Tanács fotószolgálata

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek