Tojás, ketchup és könnygáz: tüntetők próbálnak bejutni Pozsonyban a szlovák parlamentbe

Szerző: Renczes Ágoston
2021.07.23. 11:55

A járványügyi intézkedések ellen tüntetnek, a szélsőjobb vezére tüzeli őket.

Tojás, ketchup és könnygáz: tüntetők próbálnak bejutni Pozsonyban a szlovák parlamentbe

Péntek reggel egy kisebb tömeg jelent meg a pozsonyi parlament, a Nemzeti Tanács épülete előtt, hogy a járványügyi intézkedések ellen tiltakozzon. A résztvevők eleinte csak skandáltak, „fújolták” és „árulózták" az épületbe érkező parlamenti képviselőket, 9 óra után azonban a Denník N tudósítása szerint

megpróbáltak az épületbe is bejutni.

A tüntetőket a szélsőjobboldali ĽSNS (Mi Szlovákiánk Néppárt) elnöke és parlamenti képviselője, az egy neonáci performansz miatt elsőfokon börtönbüntetésre ítélt Marian Kotleba tüzeli,

aki azt mondta az embereknek: joguk van bemenni a parlamentbe,

ő maga pedig – végül sikertelenül – megpróbálta elérni, hogy engedjék be őket az ülésterem erkélyére.

A parlament biztonsági személyzete nem engedte be a tüntetőket a parlamentbe, ezért a főbejárat előtt feszült jelenetek zajlottak, még a képviselők sem tudtak bemenni az épületbe.

A helyszínre rendőrök is érkeztek, és összetűzésbe kerültek a tüntetőkkel, akik tojásokkal dobálták és ketchuppal locsolták a rendőröket.

Sajtóinformációk szerint egy rendőrnő meg is sérült az összetűzésben, mert nem viselt semmilyen védőfelszerelést.

Fél 10 után a rendőrök már könnygázt is bevetettek a tömeg feloszlatása céljából, amire a tüntetők „Gestapo!” skandálással válaszoltak, 10 után pedig

megérkeztek a rohamrendőrök is, akik elkezdték kiszorítani a tüntetőket az épület főbejáratától.

A tömegben Kotleba mellett megjelent a Robert Fico-féle szociálpopulsita Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) egyik képviselője és húzóneve, Ľuboš Blaha is, aki biztosította a tüntetőket a támogatásáról és azt mondta:

harcolni fognak az „oltásfasizmus” és az új intézkedések ellen,

amiket a pénteki, és várhatóan szombatra is áthúzódó rendkívüli ülésén tárgyalnak a képviselők.

Bár a tüntetők nem engedtek be senki a főbejáraton, az ülés negyed 11-kor elkezdődött. A képviselők arról a törvényjavaslatról szavaznak, miszerint ha lesz újabb járványhullám, akkor a boltokat, éttermeket, tömegrendezvényeket csak azok látogathatnák, akik rendelkeznek a szlovák védettségi igazolvánnyal, a GreenPass-szal, vagyis be vannak oltva, átestek a betegségen vagy van negatív tesztjük.

Szlovákiában rendszeresek a tüntetések, főleg a határátkelőkön vannak tiltakozások a szigorúbb szabályok miatt, de van olyan csoport is, aminek tagjai az oltást nyíltan támogató orvosok háza elé szerveznek demonstrációkat.

A pénteki tüntetésről az Új Szó oldalán lehet képeket nézegetni.

NYITÓKÉP: Radovan Sloboda - žijem športom / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek